Connect with us
Advertisement

Economie

ANRE face verificări la furnizorii de energie electrică și gaze. Ciolacu îi suspectează că au crescut „nefundamentat” preţurile

contor curent gaz

Publicat

Mai mulți operatori care activează în domeniul energiei electrice și furnizării de gaze naturale către populație sunt verificați de ANRE ( Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei). ANRE are în derulare 171 de controale ca urmare a faptului că unii furnizori au raportat valori mari în contractele cu clienții finali, iar cantități mari de energie ar fi fost vândute la prețuri mai mari.

Românii plătesc cel mai mare preț la energie din UE

România a înregistrat în semestrul II din 2022 cea mai mare creștere a prețului electricității la nivelul UE – 27, un plus de 112,35% comparativ cu perioada similară din 2021.

Dacă raportezi prețul la puterea de cumpărare a românilor, valoarea plătită la energie fiind cu 119,25% peste media UE-27, după cum se arată într-un raport al curții de conturi.

Românii au avut un preț mediu de 34,21 euro/100kWh cu 22,44% mai mult decât media înregistrată la nivelul UE-27 de 27,94 euro/kWh.

Dacă raportezi însă acea valoarea la puterea de cumpărare a românilor, realitatea este mult mai gravă, românii plătind cel mai mult din Europa pe energie, cu 119,25% peste media UE-27.

ANRE, controale la aproape 200 de operatori din energie

Potrivit unui comunicat ANRE la momentul actual sunt în derulare un număr de 171 de acțiuni de control din care:

  • 77 de acțiuni de control de tip verificare,
  • 45 de acțiuni de control de tip inspecție, în baza Programului anual de control;
  • 49 de acțiuni de control de tip supraveghere, în baza sesizărilor diverselor structuri din ANRE.

Printre principalele acțiuni de tip verificare, în sectorul energiei electrice, se regăsesc 18 acțiuni de control la operatori economici pentru verificarea respectării, în perioada 01.01.2023-30.10.2023, a dispozițiilor Ordonanței de urgență nr. 27/2022, respectiv:

Verificări ANRE la furnizorii de energie electrică

6 furnizori având ca tematică de control modul de stabilire a prețului plafonat la consumatorii non-casnici;

  • – data începerii: 08.11.2023,
  • – 6 echipe de control.

4 furnizori având ca tematică de control respectarea prețului plafonat în ofertele-tip adresate consumatorilor de pe piețele concurențiale, SU, FUI.

  • – data începerii: 06.11.2023,
  • – 4 echipe de control.

4 furnizori având ca tematică de control modul de prognozare a consumului lunar și a consumului suplimentar, precum și modul de modificare a prognozei lunare a cantităților suplimentare în cazul unor diferențe mai mari de 2% între cantitatea suplimentară și cea prognozată,

  • – data începerii: 02.10.2023,
  • – 4 echipe de control.

4 acțiuni de control la furnizorii și traderii de energie electrică, pentru a verifica respectarea interdicției prevăzute la art. 16 alin. (7^4) din OUG nr. 27/2022, existând indicii în legătură cu vânzări succesive a unor cantități de energie electrică, în scopul vădit de a creşte prețul.

  • – data începerii: 21.11.2023,
  • – 4 echipe de control.

Verificări ANRE la operatorii de gaze naturale

În ceea ce privește sectorul gazelor naturale, printre principalele acțiuni de tip verificare, se regăsesc:

3 acțiuni de control la furnizorii de gaze naturale privind verificarea respectării prețului final facturat de către furnizorii de gaze naturale, conform prevederilor art. 2 alin. (4) din OUG 27/2022.

  • – data începerii: 25.10.2023,
  • – 3 echipe de control.

Exemple pentru gaze naturale:

Pentru luna aprilie 2023, am solicitat și primit de la cei trei furnizori de gaze naturale pentru a verifica prin metoda eșantionării un număr de cca. 3.100.000 de facturi emise pentru clienții casnici și cca. 166.000 de facturi emise pentru clienții noncasnici.

Rezultatele acțiunilor de control vor fi aduse la cunoștința opiniei publice după finalizarea acestora.

Furnizorii de energie sunt verificați dacă respectă preţul plafonat în ofertele-tip adresate consumatorilor de pe pieţele concurenţiale, SU, FUI, și  modul de prognozare a consumului lunar şi a consumului suplimentar, precum şi modul de modificare a prognozei lunare a cantităţilor suplimentare în cazul unor diferenţe mai mari de 2% între cantitatea suplimentară şi cea prognozată.

„Cu titlu de exemplu pentru gaze naturale: pentru luna aprilie 2023, am solicitat şi primit de la cei trei furnizori de gaze naturale pentru a verifica prin metoda eşantionării un număr de circa 3.100.000 de facturi emise pentru clienţii casnici şi circa 166.000 de facturi emise pentru clienţii noncasnici. ”

Ciolacu: există furnizori care au crescut „nefundamentat” preţurile de furnizare a gazelor naturale

Premierul Marcel Ciolacu a remarcat, vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că există furnizori care au crescut „nefundamentat” preţurile de furnizare a gazelor naturale, în contextul în care acestea au scăzut în alte state europene. El a cerut ministrului Energiei, Sebastian Burduja, şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să analizeze această situaţie.

Prețurile pentru consumatorii casnici și firmele din România sunt plafonate în acest moment, până în martie 2025.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. X

    duminică, 10.12.2023 at 12:47

    Trântorii ăia de la ANRE cu salarii de zeci de mii de Euro ce păzesc?Ziua când intră banii pe card?!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement