Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Apa CTTA întrerupe furnizarea apei potabile în mai multe localităţi din Alba, de LUNI NOAPTEA, pentru 48 de ore. Se cuplează noua aducţiune de subtraversare a râului Mureş

lucrari apa

Publicat

lucrari apa O decizie care afectează o bună parte din populaţia judeţului Alba este promovată de furnizorul de apă potabilă Apa CTTA SA doar pe site-ul propriu. Apa CTTA anunţă că din noaptea de luni spre marţi, adică din 19 aprilie, de la ora 00.00, întrerupe furnizarea apei potabile din aducţiunea Dn 1200 mm (FIR II), pentru realizarea lucrărilor de cuplare a noii aducţiuni care subtraversează râul Mureş.

Organizarea internă și comunicarea defectuoasă a unui anunț care afectează locuitorii din 20 de localități este plătită din bani publici cu 10.000 lei/ lună. Atât este salariul lunar al directorului general de la APA CTTA Viorel Lazăr. Potrivit declarației de avere din 2014 acesta a încasat un venit anual de 127.880 lei.

“Estimăm durata întreruperii la circa 48 de ore datorită lucrărilor deosebit de complexe ce presupune această lucrare, respectiv golire aducţiune, epuismente, execuţie racorduri, spălări tronsoane etc.”, transmit reprezentanţii companiei de apă.

Potrivit anunţului, vor fi afectaţi de această întrerupere consumatorii din localităţile de pe traseul:

– Alba Iulia – SP Galda – Blaj – Cetatea de Baltă – Valea Lungă

– SP Galda – Aiud – Ocna Mureş

“La punerea în funcţiune a aducţiunii şi reluarea furnizării apei pot apărea local depăşiri ale parametrilor turbiditate şi fier, situaţie în care vom fi nevoiţi să procedăm la purjarea apei, până la încadrarea în parametrii de calitate”, mai precizează reprezentanţii Apa CTTA.

Potrivit surselor citate, doar cei din localităţile de pe aceste trasee unde nu există rezervoare de apă vor resimţi măsurile de întrerupere. În funcţie de durata operaţiunii, dacă apa va fi suficientă în rezervoare, cetăţenii din celelalte localităţi vor avea apă la robinete.

Alba Iulia, de exemplu, va avea apă pentru 48 de ore, pentru că dispune de rezerve pentru această durată.

Lucrările de subtraversare a râului Mureş reprezintă o investiție unică în România și chiar în Europa de Est și are o valoare de circa 10 milioane de lei, bani alocaţi în cea mai mare parte din fonduri europene.

„Lucrarea înlocuiește podul de conducte peste râul Mureș, care ați văzut cum arată și reabilitarea lui impunea întreruperea alimentării sau făcută o alimentare provizorie, care nu satisfăcea. Nu am avut aprobări să o punem pe podul de mașini și atunci am optat pentru două conducte de 800 mm diametru, din fontă ductil cu termen de viață de 100 ani”, a declarat Viorel Lazăr, directorul Apa CTTA, la momentul începerii investiţiei, anul trecut.

Lucrarea este realizată în condiţiile în care conductele supraterane, prin care se asigură în prezent alimentarea cu apă potabilă a municipiul Alba Iulia şi a oraşelor situate în aval, Teiuş, Aiud, Ocna Mureş, Blaj, plus comunele de pe traseu, au o vechime de peste 40 de ani şi prezintă un pericol ridicat de avarie.

În total, din acest sistem este alimentată cu apă potabilă o populaţie de 167.000 de locuitori plus agenţii economici din toate aceste localităţi. În urma unei analize a situaţiei, s-a optat pentru varianta executării unei subtraversări a râului Mureş în amonte de suprastructura de susţinere a conductelor existente, urmând ca supratraversarea existentă să ramână ca o rezerv,ă în situaţii excepţionale.

Potrivit proiectului, s-au realizat două conducte de subtraversare, 4 cămine de manevră noi, amonte de subtraversare din beton armat monolit. Distanţa între axa conductelor de subtraversare efectivă este 14 m, iar adâncimea minimă a subtraversării, de 11,3 metri. Llungimea totală a conductelor din fontă este de 1.101 metri liniari.

Vezi şi FOTO: Lucrare unică în România, aproape de finalizare. Subtraversarea râului Mureş, pentru rețeaua de apă, o investiție de 10 milioane de lei

UPDATE: Reprezentanţii Apa CTTA au transmis, ulterior, că întreruperea va afecta doar următoarele localităţi: Oarda de Sus (cartier Alba Iulia), comuna Ciugud – satele Limba, Ciugud, Şeuşa, Drîmbar, Teleac, Hăpria; comuna Berghin – satele Berghin, Straja, Ghirbom, Henig; comuna Sântimbru – satele Totoi, Dumitra; comuna Ighiu – satele Ighiu, Bucerdea Vinoasă; comuna Cricău – satele Cricău, Craiva, Tibru; comuna Stremţ – satele Stremţ, Geoagiu de Sus.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Raul Boss

    marți, 19.04.2016 at 01:46

    Directori pusi pe pile politice
    Cu salar mare ca sunt banii pentru salarii si pentru canalizări nu sunt banii. ****** cu tot neamul lor politic.

  2. gicu

    miercuri, 20.04.2016 at 10:04

    Eu cred ca voi nu stiti ce inseamna bani publici. inseamna ca si voi sunteti platiti tot din bani publici ca prestati niste servicii. salariul directorului mi se pare mic fata de cel de la electrica 21.000 sau gaz 42000 lei.

  3. petre

    miercuri, 20.04.2016 at 10:18

    mentinerea acestui individ Viorel Lazăr, in functia de director, este vina Dlor Dumitrel si Florin Roman.Ziaristul care a filmat lucrarile nu are nici o vina, noroc cu Dl Roman, pentru interventia pozitiva si apararea ziaristului.Viorel Lazăr, trebuia schimbat de foarte mult timp de la conducerea APA CCTA.Sper ca dupa ageasta greseala, nu gafa sa il schimbe pe acest individ, care trebuia sa fie la pensie de foarte mult timp, nu plange nimeni dupa el.E din gasca anilor 1992-1996, si stie el ce stie si ce stim si noi toti.Apa curge prin conducte si fara Viorel Lazăr.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate