Connect with us
Advertisement

Eveniment

APM Alba a respins emiterea acordului de mediu pentru extinderea unei cariere din Apuseni, după nereguli semnalate de o asociație

Publicat

O asociație din Munții Apuseni a semnalat faptul că o carieră de piatră din comuna Sohodol ar fi fost extinsă ilegal, pe o suprafață de 8 ori mai mare față de cea prevăzută în permisul de exploatare inițial.

În urma unei plângeri formulate de Asociația „Apuseni Spirit” la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba, instituția a confirmat cele sesizate și a decis, în 12 septembrie, respingerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru extinderea exploatării carierei de calcar Furduiești, din satul Valea Verde. 

Reprezentanții Asociației „Apuseni Spirit” au prezentat situația, într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook.

„Încă o reușită a Asociației Apuseni Spirit în lupta cu distrugătorii de mediu din Munții Apuseni. De această dată este vorba despre dezastrul ecologic din satul Valea Verde, Sohodol, reprezentat de decopertări, derocări pe suprafață de cca 40.000 mp inclusiv prin detonări cu explozibil, în cariera de piatră aparținând SC Marmura Apuseni SRL. Agenția pentru Protecția Mediului Alba a respins recent emiterea acordului de mediu pentru extinderea deja realizată a carierei. (…)

Să vă povestim pe scurt despre ce este vorba:

Se întâmpla prin anul 2014 când un fiu al satului, plecat și devenit între timp om de afaceri în Zalău, Cluj și prin toată țara, printre altele fondator al uneia dintre cele mai puternice bănci din România, a decis să scoată bani din dinamitarea, la propriu, a muntelui de piatră pe care se află satul său natal cu nume emblematic „Valea Verde”, un sat cu un patrimoniu natural extrem de bogat (faună și floră diversă cu specii de plante și animale dintre care unele protejate prin lege, fenomene carstice descoperite/nedescoperite încă necartografiate etc.) și cu un patrimoniu cultural încă autentic pentru satele de munte din Apuseni. Sat natal = locul unde un om de afaceri deja realizat se presupune că ar fi trebuit să vină nu ca să producă și mai mulți bani ci pentru reculegere și pentru a se încărca din pacea și energia satului în care a copilărit.

Pentru exploatarea pietrei a fost înființată o societate comercială coordonată de către acest fiu al satului, societate care în anul 2014 a obținut o autorizație de mediu pentru extracția pietrei iar în anul 2018 a obținut un permis de exploatare valabil timp de 1 an (30 mai 2018 – 29 mai 2019), pe o suprafață de 5.000 mp.

Societatea a exploatat însă atât în afara perioadei pentru care avea permis de exploatare cât și în afara perimetrului de 5.000 mp la care se referea permisul de exploatare.

Astfel, pe parcursul mai multor ani societatea și-a extins exploatarea pe o suprafață de cca 40.000 mp, fără autorizații de mediu, fără permis de exploatare, în mod absolut abuziv și ilegal. Și acestea nu sunt singurele încălcări ale legii din partea SC Marmura Apuseni SRL, în zonă fiind constatate multiple încălcări ale legislației privind autorizarea lucrărilor de construcții, ale legislației în materie de gospodărire a apelor etc.

În urma sesizărilor făcute către instituțiile statului cu atribuții în domeniu precum Agenția de Protecție a Mediului, Agenția Națională de Resurse Minerale, Apele Române, Consiliul Județean Alba, în legătură cu dezastrul ecologic din Valea Verde, recent societatea a încercat obținerea avizelor de mediu pe care legal trebuia să le obțină înainte de începerea extinderii exploatării de piatră.

În acest demers al societății, Agenția de Protecție a Mediului Alba a emis două decizii ale etapei de încadrare greșite și care facilitau obținerea avizelor de mediu de către SC Marmura Apuseni SRL.

Asociația Apuseni Spirit a făcut două plângeri prealabile la deciziile APM Alba forțând în cele din urmă instituția să aplice legea care interzice în mod expres emiterea deciziei etapei de încadrare/acordului de mediu, respectiv a aprobării de dezvoltare pentru lucrări de investiții inițiate sau realizate.

Decizia de respingere a emiterii acordului de mediu pentru extinderea exploatării de piatră deja inițiată/realizată de către SC Marmura Apuseni SRL a fost publicată pe site-ul instituției la data de 12 septembrie 2022.

Deși în această decizie de respingere a acordului de mediu APM Alba menționează cu subiect și predicat faptul că “verificările efectuate confirmă cele sesizate de către Asociația Apuseni Spirit” (asociația noastră sesizând de altfel faptul că există deja exploatarea a cărei avizare se cere tardiv, constând în decopertări și derocări pe o suprafață de cca 40.000 mp față de cei 5.000 mp cât fuseseră avizați la un moment dat pentru exploatare) ceea ce însă rămâne sfidător este modalitatea în care APM Alba a înțeles să redea în decizia de respingere a acordului de mediu, constatările de la fața locului.

Astfel APM Alba a menționat: „În extinderea de perimetru s-a constatat deschiderea unei căi de acces pentru utilaje”. (n.r. lăsând să se înțeleagă faptul că extinderea de perimetru constă într-un fapt minor și anume în „deschiderea unei căi de acces pentru utilaje”). Doar adiacent, printre rânduri, APM a menționat că totuși acolo s-a exploatat nu s-a făcut doar o cale de acces.

Astfel APM menționează: „Calea de acces a fost realizată cu material rezultat din perimetrul de extindere” (n.r. practic decopertarea și derocarea, care de altfel sunt principalele abateri, au fost menționate cu subînteles, fără a se pronunța aceste cuvine: “decopertare/derocare”, locul lor fiind luat de „material rezultat din perimetrul de extindere”, nu s-a menționat în concret nici suprafața perimetrului de extindere și care nu este deloc una neglijabilă.

În logica textului aparținând APM Alba, materialul rezultat este doar un mic detaliu în contextul deschiderii căii de acces pentru utilaje ca principală abatere. Urât!

Mesajul este clar: STOP dezastrelor ecologice din Munții Apuseni făcute cu sau de către persoane fizice, societăți, instituții!”, au scris reprezentanții Asociației Apuseni Spirit, pe pagina de Facebook.

Decizia de respingere a emiterii acordului de mediu pentru extinderea exploatării de piatră nr 12.682/08.09.2022 a fost publicată pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Alba în data de 12 septembrie și poate fi contestată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement