Connect with us
Publicitate

Actualitate

Aproape 20% dintre medicii de familie din România au peste 70 de ani

Publicat

Aproape 20% dintre medicii de familie au peste 70 de ani, a spus Valeria Herdea, președintele Casei Naționale de Asigurări (CNAS). „În ultima vreme discutăm din ce în ce mai mult despre puţini medici de familie. Să nu uităm că am plecat de la 13.000 şi ceva – 14.000 şi am ajuns 9.200 în total în România” a spus aceasta.

La dezbaterea online pe tema accesului la servicii medicale în România, organizată de Salvați Copiii România, Valeria Herdea susține faptul că în zonele rurale există mai multe probleme în ceea ce privește personalul medical decât ne-am imagina, „sunt multe localităţi, mai ales din mediul rural, care nu au medici de familie”, precizează președintele CNAS.

Un alt aspect asupra căruia se oprește Valeria Herdea este cel legat de ambulatoriu. Aceasta afirmă faptul că există încă multe locuri de muncă neocupate din cauza lipsei de personal.

„Are termen 30.06.2026. Se depun eforturi uriaşe pentru a capacita întreg personalul pentru a lucra la acest proiect. Din punctul nostru de vedere, este un proiect care va schimba foarte mult faţa medicinei”, susține Valeria Herdea.

Cheltuieli mici pentru sănătate

România cheltuie mult mai puțin pe sănătate pentru fiecare persoană, respectiv 1.600 de euro pe locuitor, comparativ cu media din Uniunea Europeană, care cheltuie aproximativ 3.684 de euro pe locuitor, afirmă Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației.

O altă diferență majoră sesizată este faptul că medicii din zonele rurale sunt suprasolicitați, iar pacienții primesc mai greu ajutor în aceste zone. În sate, un singur medic trebuie să aibe în grijă 2.300 de persoane, pe când un singur medic din zonele urbane are 1.157 de pacienți.

Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, intervine și ea în subiect, afirmând că „ne confruntăm cu un deficit foarte mare de colegi. Am plecat de la 13.000 şi ceva – 14.000 şi am ajuns 9.200 în total în România, ceea ce înseamnă că, în acest moment, deficitul ăsta se vede şi nu se vede numai în rural, este şi în oraşe”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate