Connect with us
Advertisement

Actualitate

ARPIM: De la 1 ianuarie 2016 ar putea dispărea mai multe medicamente inovatoare. Ce prevede un ordin al ministrului Sănătăţii

medicamente

Publicat

medicamente De la 1 ianuarie 2016, există riscul să dispară și mai multe medicamente inovatoare, având în vedere o propunere de reglementare potrivit căreia prețul acestora se aliniază la prețul de referință al medicamentului generic. Sunt afirmaţiile directorului executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu.

„Acest ordin de ministru, care a fost în dezbatere publică în această dimineață, prefigurează implementarea unei măsuri care este stabilită în noua metodologie de calcul al prețului medicamentelor și anume referențierea medicamentului inovator la prețul de referință al medicamentului generic. Aceasta înseamnă că medicamentele care astăzi sunt aduse la minimul european, începând de la 1 ianuarie, pentru cele inovatoare, care au generic, prețul va mai scădea cu încă 35%. Deci, prețul acestor medicamente va fi cu 35% sub minimul european. În condițiile în care de la 1 iulie a fost introdusă acea măsură prin care medicamentele au coborât la prețul minim european și deja se observă rupturi de stoc și sunt mulți pacienți care nu au acces la medicamente, din păcate de la 1 ianuarie sau de la următoarea revizuire a prețului medicamentelor riscă să dispară și mai multe medicamente inovatoare datorită acestei reglementări”, a spus Dan Zaharescu, într-o dezbatere pe marginea proiectului de ordin privind aprobarea prețurilor maximale ale medicamentelor utilizate, comercializate de către furnizorii de servicii medicale.

În dezbaterea organizată la Ministerul Sănătăți, Dan Zaharescu a explicat că este vorba de „1.000 și ceva de medicamente pentru toate tipurile de afecțiuni”.

„Toate aceste medicamente riscă să nu mai poată să fie comercializate. Acesta este mesajul pe care noi, ca producători, îl transmitem autorităților: să fie cu mare băgare de seamă. Ministrul Bănicioiu a promis, în discuțiile pe care le-am avut, că acest paragraf care prevede alinierea prețului inovatorului la prețul de referință al medicamentului generic va fi eliminat în următoarea metodologie de prețuri care va fi elaborată până la sfârșitul acestui trimestru”, a spus directorul executiv ARPIM.

Zaharescu a precizat că producătorii au solicitat încă din luna iunie crearea unui grup de lucru împreună cu autoritățile și cu celelalte asociații interesate de subiect și acest lucru încă nu s-a materializat. „Mai avem cel mult luna septembrie pentru finalizarea acestui proiect de act normativ, pentru că, după aceea, în trimestrul IV va fi deja prea târziu în condițiile vor dori să facă revizuire de prețuri la 1 ianuarie. (…) Ar trebui eliminat paragraful care prevede referențierea medicamentelor inovatoare la medicamentele generice și revizuită metodologia actuală de prețuri în sensul că prețul minim european ar trebui înlocuit cu o medie a celor mai mici trei-cinci prețuri din UE pentru a evita minimul sistematic care practic ne aduce în situația de a nu mai avea acces la medicamente pentru pacienții români”, a conchis Zaharescu.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement