Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Asistenţă medicală gratuită şi în cazul persoanelor fără acte de indentitate ori CNP. Proiect, la Senat

stetoscop medic sanatate

Publicat

Copiii de până la 18 ani fără acte de identitate ar putea beneficia de asistență medicală gratuită, potrivit unui proiect legislativ înregistrat la Senat. Măsura se va putea aplica şi în cazul persoanelor cu handicap, bolnavilor cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, femeilor însărcinate, lăuzelor și persoanelor care sunt victime ale traficului de persoane, chiar și în situația în care acestea nu sunt înscrise în registrele de stare civilă și nu dețin un CNP.

Conform proiectului pentru completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, și pentru completarea Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, înregistrat la Senat și semnat de zeci de parlamentari de la toate partidele, scutirea la coplată ale categoriilor sus-menționate, catalogate drept vulnerabile, va permite ca aceste persoane să beneficieze de drepturile normale la sănătate, educație, servicii sociale.

Lipsa unui CNP sau a documentelor de identitate afectează persoanele respective – se arată în expunerea de motive a proiectului – și duc, în cadrul comunității, la creșterea numărului de cazuri de sărăcie și excluziune socială, analfabetism, expunerea la abuz și chiar violență sau trafic de persoane.

Conform datelor existente la nivelul anului 2016 la Ministerul de Interne, există peste 160.000 de persoane fără acte de identitate, dintre care aproximativ 10.000 nu au dobândit niciodată un certificat de naştere. Dintre aceștia, peste 500.000 de rromi nu aveau acte de identitate pentru că nu puteau face dovada unei locuințe.

Potrivit proiectului, „niciunui pacient nu i se va refuza dreptul la îngrijiri medicale din cauza neînscrierii sale în registrele de stare civilă”. De asemenea, proiectul prevede ca, în cazul în care o persoană din categoriile scutite se prezintă pentru îngrijiri medicale, unitatea respectivă este obligată să anunțe autoritățile pentru a demara procedura de înscriere urgentă a acelei persoane în registrele de stare civilă.

„ În toate cazurile în care se vor aplica prevederile alin. (1), personalul unităților medicale va anunța organele de poliție și serviciile de asistență socială din circumscripția unității medicale în vederea efectuării procedurilor de înscriere a acestor persoane în registrele de stare civilă conform legii sau în vederea identificării lor, după caz. Procedura de cooperare instituțională va fi stabilită prin protocol de către CNAS, cel târziu la data de 31.01.2019”, mai prevede proiectul.

Dacă persoanele care se prezintă la spital declară în fals că fac parte dintr-una din categoriile scutite la plată, poliția va întocmi dosar sub acuzația de fals privind identitatea, conform Codului penal.

După dezbaterile din Senat, proiectul de lege va fi dezbătut în Camera Deputaților, care este forul decizional.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate