Actualitate
Ziua Internațională a Siguranței pe Internet. 45% dintre copii spun că au fost afectați emoțional sau jigniți în spațiul virtual
Aproximativ 45% dintre copii afirmă că au fost afectați emoțional sau jigniți în ultimul an în spațiul virtual, potrivit unui studiu făcut public marți, 10 februarie cu ocazia Zilei Siguranței pe Internet, de către organizația Salvați Copii.
Ziua Siguranței pe Internet are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei on-line și a telefoanelor mobile, mai ales de către copii și adolescenți, precum și constientizarea și educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe Internet.
Susținută la nivel european de către organizația INSAFE și de Directoratul General pentru Media și Societatea Informatică al Comisiei Europene, Ziua Siguranței pe Internet a atins un grad global de participare, conștientizare și acoperire media, aflându-se în continuă creștere. În 10 februarie este sărbătorită în aproximativ 70 de țări din întreaga lume. Tema ediției din acest an este Let’s create a better Internet together! (Impreună facem internetul mai bun!) și vizează necesitatea colaborării între toți utilizatorii de Internet, de la copii, părinți, profesori, reprezentanți ai industriei, politicieni sau formatori de opinie, pentru a face mediul online unul mai bun și mai sigur.
Potrivit studiului, 22% dintre copii spun că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual iar 42% dintre aceștia că li s-a trimis personal un mesaj sau o imagine cu conținut explicit.
Același studiu arată că 8% susțin că li s-a cerut să vorbească despre acte sexuale și 5% că li s-a solicitat o fotografie sau o înregistrare video în care să își arate părțile intime.
”Ne îngrijorează creșterea procentului copiilor care declară că au fost hărțuiți în mediul online, precum și creșterea procentului copiilor care afirmă că au avut o experiență neplăcută ca urmare a unei întâlniri cu o persoană cunoscută online. Din această perspectivă, integrarea Internetului și tehnologiei în mediul școlar trebuie privită cu responsabilitate, luând în considerare educarea copiilor, dar și pregătirea cadrelor didactice cu privire la situațiile cu potențial periculos sau riscante la care elevii pot fi expuși prin utilizarea extinsă a Internetului. Ghidul Școlar privind utilizarea în siguranță a Internetului devine o resursă complementară manualelor digitale și tabletelor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv, Salvați Copiii România, conform unui comunicat transmis AGERPRES.
Salvați Copiii arată că, în comparație cu un studiu similar desfășurat în urmă cu doi ani, se observă că hărțuirea (bullying) în mediul offline a rămas relativ constantă, însă în mediul virtual a crescut cu aproximativ 13 procente.
Salvați Copiii a marcat marți, 10 februarie, Ziua Internațională a Siguranței pe Internet printr-un eveniment în cadrul căruia au fost discutate implicațiile digitalizării procesului educațional pentru elevi și profesori. La eveniment au participat reprezentanții sectorului public și privat, experți în domeniu, părinți, elevi și profesori.
sursa: agerpres
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News