Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ziua Naţională pentru Adopţie. Care sunt condiţiile pentru adopţia copiilor şi situaţia din judeţul Alba

Publicat

parinte de mana cu copil Pe 2 iunie, în România se sărbătoreşte „Ziua Naţională pentru Adopţie”. Începând cu anul trecut, DGASPC Alba a atestat un număr de 42 de persoane/familii apte să adopte. De asemenea, în judeţ, în perioada amintită, instanţa de judecată competentă a hotărât deschiderea procedurii de adopţie pentru un număr de 63 de copii, încredinţarea în vederea adopţiei pentru 27 de copii, respectiv încuviinţarea adopţiei pentru 26 de copii.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului este responsabilă de protecţia copiilor care nu pot fi îngrijiţi în propriile familii şi, astfel, beneficiază de o măsură de protecţie specială. Nu toţi copiii sunt adoptabili, chiar dacă în sistemul de protecţie a copilului există mulţi copii în grija asistenţilor maternali sau în centre rezidenţiale. De cele mai multe ori lipsa resurselor materiale şi financiare îi determină pe părinţii biologici să apeleze la aceste servicii suport oferite de direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului, dar mulţi dintre copiii aflaţi în sistemul de protecţie menţin legături cu familia lor, transmite DGASPC Alba.

Adopţia este operaţiunea juridică prin care se creează legătura de filiaţie între adoptat şi adoptator, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului. Dincolo de această legătură de filiaţie, adopţia este un proces extrem de complex care schimbă definitiv viaţa unei familii şi a unui copil, mai precizează sursele citate.

Conform noii legi a adopţiei – Legea 273/21 iunie 2004, republicată şi actualizată, un copil este declarat adoptabil:

– dacă la împlinirea unui an de la instituirea măsurii de protecţie specială părinţii biologici sau rudele de până la gradul al IV-lea nu pot fi găsite sau refuză reintegrarea sau integrarea acestuia în familie;

– o altă situaţie în care un copil devine adoptabil este atunci când părinţii sau rudele de până la gradul al IV-lea declară în scris că nu doresc să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia şi nu-şi retrag această declaraţie în termen de 60 de zile;

– în cazul în care copilul este înregistrat ca având părinţi necunoscuţi, adopţia se va stabili în maximum 30 de zile de la eliberarea certificatului de naştere;

– dacă părintele biologic al copilului este minor şi a împlinit 14 ani, acesta îşi poate exprima acordul scris la adopţia copilului, asistat de ocrotitorul legal. În cazul în care părinţii fireşti nu au împlinit 14 ani, copilul nu poate fi dat spre adopţie.

Astfel, copiii adoptabili sunt acei copii pentru care instanţa de judecată a deschis procedura adopţiei interne, în urma demersurilor specialiştilor direcţiei de a reintegra copilul în familia biologică sau extinsă şi pe baza consimţământului la adopţie exprimat de părinţii biologici în instanţă.

De asemenea, o schimbare semnificativă în textul legii priveşte adopţiile internaţionale. Astfel, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să adopte un copil din România pot demara procedura de adopţie. În primă fază, aceştia se pot adresa autorităţilor din domeniul adopţiei din ţara respectivă pentru solicitarea atestatului de familie adoptatoare.

Pot adopta:

– rudele de până la gradul al IV-lea ale copilului pentru care a fost deja deschisă procedura adopţiei interne;

– familiile în care cel puţin unul dintre soţi este şi cetăţean român;

– cetăţenii străini, dacă sunt căsătoriţi cu părintele natural al copilului adoptabil.

Persoanele adoptatoare trebuie să dovedească faptul că au posibilitatea să locuiască permanent în statul în care se află. În plus, acestea au obligaţia de a locui cel puţin 30 de zile consecutiv în România pentru a întări relaţia cu copilul.

Pot fi adoptaţi copiii adoptabili care în termen de doi ani nu au fost adoptaţi de o familie cu reşedinţa în România.

În cadrul DGASPC Alba, activitatea în ceea ce priveşte adopţia se desfăşoară de către Biroul Adopţii şi Post-adopţii care oferă următoarele servicii:

– servicii pentru copil: evidenţa copilului, evaluare, pregătire, potrivire, monitorizare, informare şi consiliere;

– servicii pentru familia potenţial adoptatoare: informare, evaluare, pregătire, monitorizare şi sprijin;

– servicii pentru familia biologica: informare şi sprijin, consiliere în vederea exprimării consimţământului la adopţie;

– servicii post-adopţie: consiliere şi informare, sprijin şi asistenta familiilor adoptatoare şi copiilor adoptaţi, monitorizare post – adopţie.

Instituirea unei Zile Naționale a Adopției are ca scop promovarea adopțiilor și propunerea de soluții pentru simplificarea procedurilor de adopție. Conform Oficiului Român pentru Adopții, procesul de adopție durează, în medie, în România, între 1,5 și 2 ani.

Chiar și după intrarea în vigoare a Legii 233/2012 referitoare la regimul juridic al adopției, procedurile birocratice au rămas la fel de greoaie. În toamna anului 2012, numărul de copii adoptabili a rămas foarte redus, conform statisticilor Oficiului Român pentru Adopții: din peste 29.000 copii, doar 941 (3,22% din total) au fost declarați adoptabili, scrie Agerpres. În anii anteriori, numărul copiilor adoptați a fost chiar mai mare, respectiv 1.736 de copii înfiați în 2011 și 1.921 în 2010. În 10 județe, procentul de copii care pot fi adoptați este de sub 1%.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax