Economie
Atenție de unde cumpărați pește. Cum puteți evita riscurile pentru sănătate. Recomandările ANSVSA și ANPC
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) atenţionează consumatorii asupra riscurilor pentru sănătatea publică în cazul achiziţionării produselor pescăreşti provenite din surse necunoscute sau din locuri unde nu sunt respectate condiţiile minime de igienă, având în vedere creşterea consumului de peşte şi produse din pescuit în această perioadă a Floriilor şi a Sărbătorilor Pascale.
Instituţia a transmis într-un comunicat de presă o serie de recomandări pe care consumatorii ar trebui să le ia în considerare dacă vor să achiziţioneze şi să consume peşte şi produse din peşte.
În cazul peştelui viu (crap, şalău, scrumbie, somn, păstrăv, etc.) cât şi în cazul crustaceelor (homari, creveţi, crab, etc) indiferent de modul lor de expunere (bazine, acvarii cu apă), acestea trebuie să prezinte semne de viabilitate, fiind interzisă comercializarea peştilor care au murit în bazine/containere.
În cazul produselor pescăreşti proaspete (peşte proaspăt, fileuri proaspete, etc.) consumatorii trebuie să aibă în vedere că acestea trebuie expuse la o temperatură apropiată de punctul de topire al gheţii. Dintre condiţiile esenţiale: carnea trebuie să aibă o culoare vie, să fie fermă şi elastică şi să nu exite mirosuri străine etc.
În ceea ce priveşte produsele preparate (fileuri, rondele, trunchiuri de peşte etc), acestea trebuie să prezinte culoarea, fermitatea şi mirosul specific din care provin, nefiind admisă expunerea şi comercializarea fileurilor, rondelelor sau bucăţilor de peşte care prezintă o culoare a cărnii modificată sau miros modificat. De asemenea, în cazul icrelor de peşte neprelucrate, acestea trebuie să aibă un aspect uniform şi o culoare adecvată speciei de peşte de la care au fost obţinute şi nu trebuie să prezinte solzi, corpuri străine, mucegai sau mirosuri şi gusturi străine.
Potrivit ANSVSA, produsele pescăreşti congelate destinate comercializării sub formă de brichete sau congelate individual trebuie să aibă un aspect uniform, o culoare specifică, iar glazura de gheaţă trebuie să fie uniform repartizată, continuă şi transparentă. După decongelare, produsele trebuie să aibă proprietăţi organoleptice asemănătoare produselor proaspete fără gust, culoare sau miros modificate şi fără să prezinte paraziţi vizibili.
„Nu este permisă expunerea şi comercializarea produselor congelate cu acumulări de gheaţă în exces sau cu glazura de gheaţă discontinuă, netransparentă şi cu un aspect murdar”, spun reprezentanţii autorităţii.
Nu în ultimul rând, în cazul produsele pescăreşti procesate (peşte afumat, fileuri afumate, peşte marinat etc.), acestea trebuie expuse şi comercializate în condiţiile de umiditate şi temperatură stabilite de producători şi trebuie să prezinte proprietăţi organoleptice specifice tipului de produs.
În această perioadă, medicii veterinari monitorizează permanent modul în care se desfăşoară activitatea de obţinere, transport, depozitare şi comercializare a peştelui şi produselor din pescuit la nivelul unităţilor supuse controlului oficial şi în special la nivelul municipiului Bucureşti, unde vor fi efectuate controale la toţi operatorii economici care comercializează peşte şi produse din pescuit, în vederea punerii pe piaţă a produselor sigure.
„Call Center”-ului ANSVSA – 0800 826 787 – poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza orice nereguli sau suspiciuni privind nerespectarea condiţiilor de igienă stabilite de legislaţia din domeniul siguranţei alimentelor.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) recomandă, în perioada premergătoare sărbătorii Floriilor, atenție sporită la cumpărarea peștelui, a preparatelor de pește preambalate și a conservelor.
Inspectorii ANPC recomandă populației să nu cumpere pește sau produse din pește din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare.
Specailiștii recomandă să aveți în vedere următoarele aspecte la cumpărarea peștelui și a produselor din pește:
-Acordați o atenție deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a vă forma o prima apreciere asupra gradului de prospețime;
-Nu achiziționați produse cu suprafața mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai sau produse cu miros și culoare modificate, aspect de vechi etc.;
-Refuzați să cumpărați pește și produse din pește dacă aveți îndoieli asupra gradului de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare;
-Urmăriți modul de etichetare a peștelui și a produselor din pește și nu cumpărați produse preambalate neetichetate;
-Refuzați să cumpărați pește și produse din pește preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilității minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau a depășit termenul;
-La cumpărarea peștelui și produselor din pește, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba achiziția în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea produsului.
Inspectorii avertizează consumatorii că, în anii anteriori, au găsit la comercializare produse neconforme, precum chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheață care prezenta mușchiul cu o consistență flască, burtă moale umflată, crap proaspăt care prezenta semne vizibile de alterare (ochii retractați în orbite și burta moale), scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, care din cauza devidării prezenta consistență moale și miros nespecific, macrou congelat cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte, conserve de „sardine în ulei natural” care aveau declarat pe etichetă o cantitate netă de 200 g și un conținut de pește de 120 g, adică 60%, față de minim 70% prevăzut conform normelor legale.
De asemenea, o abatere frecvent întâlnită în cadrul acțiunilor de control, desfășurate în anii anteriori, este nerespectarea condițiilor de depozitare și expunere la comercializare, respectiv pește expus în condiții necorespunzătoare, direct pe paviment, pește care prezenta modificări organoleptice – solzi desprinși, consistență flască a mușchiului, pește și produse din pește depozitate în afara spațiului frigorific la temperatura mediului ambiant, într-un depozit neamenajat, impropriu și neautorizat sau pește sărat (șprot și plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător.
ANPC asigură că supraveghează atent piața pentru a verifica modul în care operatorii economici își desfășoară activitatea.
surse: Agerpres, Mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News