Actualitate
Au pus în pericol siguranţa circulaţiei. Şoferi din Alba, cu dosare penale. Unul dintre ei avea alcoolemie de 1,16
În ultimele 24 de ore, poliţiştii din judeţul Alba au depistat mai mulţi şoferi care au condus autoturisme, aflându-se sub influenţa alcoolului. Poliţia atrage atenţia cu privire la pericolul creat, pentru siguranţa rutieră, de conducătorii auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice.
Potrivit IPJ Alba, marţi, în jurul orei 12.20, poliţiştii rutieri din Abrud, în timp ce acţionau pe strada Republicii din oraş, l-au depistat pe un bărbat de 47 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism fiind sub influenţa băuturilor alcoolice. În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,16 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Citeşte şi Accident în Unirea: Autoutilitară răsturnată în afara şoselei. Şoferul avea alcoolemie de 0,80
Tot marţi, în jurul orei 15.40, poliţiştii rutieri din Câmpeni, în timp ce acţionau pe raza comunei Arieșeni, l-au identificat pe un bărbat de 43 de ani, din comuna Sohodol, în timp ce conducea un autoturism fiind sub influenţa băuturilor alcoolice. În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Citeşte şi Accident la Alba Iulia: Un şofer beat s-a „urcat” cu maşina pe sensul giratoriu, la ieşire spre Cluj
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba atenţionează:
“Consumul de alcool înseamnă diminuarea capacităților senzoriale și motrice. Un om treaz (cu simțuri agere și odihnit) are un timp de reacție de circa o secundă atunci când vrea să frâneze, în vreme ce, în cazul unui șofer care a consumat alcool, acest timp crește la 2, 3, 4, 5 secunde.
La o viteză de 90 de km/h, mașina parcurge circa 25 de metri într-o singură secundă, iar distanța totală de frânare până la oprirea efectivă este de 86 de metri.
Conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice constituie un factor de mare risc asupra siguranţei traficului rutier, influențând, în mare măsură, producerea accidentelor de circulaţie.
Totodată, precizăm faptul că legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
O concentraţie alcoolică în sânge sub această valoare situează fapta în zona contravenţională şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, iar ca măsură complementară permisul de conducere este suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.
Stimaţi conducători auto, șofatul şi alcoolul sunt incompatibile! Nu conduceţi sub influenţa alcoolului!”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News