Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

AUTOSTRADA SEBEŞ-TURDA: Cum ar putea fi grăbite lucrările. Se pregătesc reguli noi pentru construirea autostrăzilor


Publicat

autostrada sebes turdaPentru a debloca lucrările de construcţii ale autostrăzilor din ţară, autorităţile din Transporturi iau în calcul simplificarea obţinerii de autorizaţii şi avize, dar şi o monitorizare a utilajelor şi a specialiştilor de pe şantiere. De asemenea, firmele care au câştigat loturile la licitaţii nu vor fi aceleaşi care vor face şi proiectele.

Unul dintre cazurile de blocaj sau întârziere a lucrărilor este cel al Autostrăzii Sebeş-Turda, la care şantierele pe primele două loturi cel puţin sunt mult în urmă.

Situaţia a fost îngreunată de lipsa autorizaţiilor de construcţie, modificări de proiect şi alte chestiuni ce ţin de birocraţie.

Vezi şi AUTOSTRADA SEBEŞ-TURDA: Doar 28 de kilometri vor fi deschişi circulaţiei până la sfârșitul anului. Restul mai așteaptă

Citeşte şi Ministrul Transporturilor: Loturile III și IV ale Autostrăzii Sebeș – Turda vor fi finalizate până la sfârșitul anului

Referitor la problemele din şantierele de autostrăzi, Consiliului Concurenţei identifica acum trei ani una dintre cauzele întârzierilor de lucrări. Drumarii se prezintă la mai multe licitaţii cu aceleaşi utilaje şi angajaţi, aşa că nu pot face faţă, dacă ajung să lucreze simultan pe două şantiere, scrie Digi24.ro.

„Fenomenul este de când lumea. A fost inventat de zugravi, care vin şi iau trei lucrări şi se duc câte două zile la fiecare client,” spune Dan Costescu, ministrul Transporturilor.

Astfel, se pregăteşte crearea unei instituţii care să monitorizeze utilajele şi experţii angajaţi de constructori.

„Odată ce a câştigat unul din constructori, în baza de date naţională vor fi blocate utilajele şi vor fi blocaţi specialiştii, pentru a nu mai fi folosiţi la ofertarea sau la alte contracte de alte firme. Este un mecanism eficient. Nu l-am inventat noi. Se foloseşte în Italia. Vom elimina această tendinţă a constructorilor de a păcăli,” adaugă Dan Costescu.

Autorităţile din Transporturi vor să scoată şi o parte din piedicile birocratice. În calea autostrăzii Sebeş-Turda stau autorizaţii de construcţie care lipsesc pe 58 din cei 70 de kilometri ai drumului rapid. Problema este că terenurile apar încă în circuitul agricol.

„Ca să putem lucra pe zona respectivă trebuie scoase din circuitul agricol, chestiune care durează şase luni,” explică Cătălin Homor, director general al CNADNR.

Toate problemele vor fi rezolvate până în martie printr-un act normativ care trebuie aprobat de Guvern, promite ministrul Transporturilor. În plus, şeful Companiei de Drumuri vrea ca autostrăzile să fie proiectate de angajaţi ai CNADNR, iar constructorii să se ocupe numai de execuţie.

Autostrada Sebeş-Turda, stadiu lucrări la 22 ianuarie 2016:

Lotul 1 (judeţul Alba, 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului, km 0+000 – km 17+000, 2 noduri rutiere Alba Iulia Sud la km 8, Alba Iulia Nord la km 16): 11,55%

Stadiu financiar: 20%

Valoare contract: 541.739.137 lei, semnat în 14 noiembrie 2014

Constructor şi proiectant: Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA – Pomponio Construcţii SRL

Consultant: Egis Romania SA

Lucrări începute în 2 decembrie 2014; termen finalizare: 2 octombrie 2016, conform contract

Proiect fazat; finanţare: POS-T+POIM

CNADNR: “Din cauza modificărilor faţa de Studiul de Fezabilitate, în baza căruia a fost emis Acordul de mediu iniţial, a fost necesară revizuirea Acordului de Mediu. Acordul de Mediu revizuit a fost emis în 26.11.2015 urmând ca Autorizaţia de Construire pentru Secţiunea A (km 0+300 – km 14+000) să fie obţinută în ianuarie 2016.

Proiectul Tehnic pentru Secţiunea B (km 14+000 – km 17+000) şi Secţiunea C (nodul rutier Sebeş – nod direcţional între A1 şi A10 şi km 0+000 – km 0+300) nu este avizat din cauza propunerilor de modificări a soluţiilor tehnice”.

Lotul 2 (judeţul Alba, 24,25 km – de la Pârâul Iovului până la intrarea în municipiul Aiud, km 17+000 – km 41+250, inclusiv nod rutier la Teiuş, km 26): 7,20%

Stadiu financiar: 18%

Valoare contract: 549.332.493 lei, semnat în 14 noiembrie 2014

Constructor: Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (Aktor SA) – Euro Construct Trading 98 SRL

Proiectant: DP Consult SRL

Consultant: Asocierea Kappa – Architects & Engineers SRL – Salfo & Associates SA

Lucrări începute în 2 decembrie 2014; termen finalizare: 2 octombrie 2016, conform contract.

Proiect fazat. Finantare: POS-T+POIM

CNADNR: Din cauza modificărilor faţă de Studiul de Fezabilitate, în baza căruia a fost emis Acordul de mediu iniţial, a fost necesara revizuirea Acordului de Mediu. Acordul de Mediu revizuit a fost emis in 26.11.2015 urmand ca Autorizaţia de Construire pentru Secţiunea 2 (km 22+500 – km 25+300 şi km 26+100 – km 35+000) şi Secţiunea 3 (km 35+000 – km 41+250) să fie obţinuta în ianuarie 2016.

Lotul 3 (judeţul Alba, 12,45 km – de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea, km 41+250 – km 53+700, cu două noduri rutiere inclusiv bretele de acces: nodul rutier Aiud la km 44+700, nodul rutier Unirea la km 53+200): 44%

Stadiu financiar: 22%

Valoare contract: 420.511.921 lei, semnat în 16 aprilie 2014

Constructor: Tirrena Scavi S.p.A Societa Italiana per Condotte d’Acqua S.p.A

Proiectant: Aecom Ingenieria SRL

Consultant: DRDP Cluj

Lucrări începute în 20 mai 2014; termen finalizare, conform contract, 20 martie 2016.

Proiect fazat. Finanţare: POS-T+POIM

CNADNR: “Din cauza modificărilor faţă de Studiul de Fezabilitate, în baza căruia a fost emis Acordul de mediu iniţial, a fost necesară revizuirea Acordului de Mediu. Acordul de Mediu revizuit a fost emis in 26.11.2015 urmând ca Autorizaţia de Construire pentru întreg tronsonul de autostrada (km 41+250 – km 53+700) să fie obţinută în ianuarie 2016”.

Lotul 4 (judeţele Alba şi Cluj: 16,3 km – de la nodul Decea până la intrarea în autostradă în zona Turda, km 53+700 – km 70+000): 42%;

Stadiu financiar: 25,76%

Valoare contract: 470.004.894 lei, semnat în 16 aprilie 2014.

Constructor: SC PORR Construct SRL/PORR Bau GMBH

Proiectant: Asocierea Viaponte – Projectos e Consultoria de Engenharia SA – Viponte Rom SRL

Consultant: Asocierea Tecnic Consulting Engineering Romania SRL – SPEA Ingegneria Europea SpA

Lucrări începute în 20 mai 2014; termen de finalizare 20 martie 2016, conform contract.

Proiect fazat. Finantare: POS-T+POIM.

CNADNR: “Din cauza modificărilor faţă de Studiul de Fezabilitate, în baza căruia a fost emis Acordul de mediu iniţial, a fost necesară revizuirea Acordului de Mediu. Acordul de Mediu revizuit a fost emis in 26.11.2015 urmând ca Autorizaţia de Construire pentru zonele – 200 m început sector (aparţinând UAT Miraslău), zona sitului arheologic Dumbrava, zonele de relocare reţele Electrice Joasa Tensiune judeţul Alba – să fie obţinută în ianuarie 2016″.

sursă: Digi24.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Noi fluxuri de vaccinare cu Moderna și AstraZeneca în județ. Crește capacitatea de imunizare. Locațiile vizate

Publicat

În județul Alba vor fi deschise noi fluxuri de vaccinare cu AstraZeneca și Moderna. Acestea vor fi funcționale la Alba Iulia și la Abrud.

”Vești bune! DSP Alba a solicitat și a primit aprobarea autorităților de la centru (CNVAC) pentru deschiderea în regim de urgență a încă 2 fluxuri de vaccinare în Alba Iulia la sala de sport a Liceului Tehnologic Alexandru Domșa ( Alba Iulia, strada Tudor Vladimirescu, nr. 143) cu vaccin Astra Zeneca.

Vezi și Restricția de vârstă pentru vaccinarea cu AstraZeneca a fost ELIMINATĂ, în România. Precizările oficiale ale autorităților

Totodată, a fost solicitat ca, după finalizarea rapelului, la Abrud să fie deschis un flux de vaccinare cu vaccin Moderna”, a anunțat directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, Alexandru Sinea, pe Facebook.

Potrivit sursei citate, la nivelul județului se va mări capacitatea de vaccinare zilnică de la 900 la 1020 de doze, după cum urmează:

  • 480 Pfizer
  • 480 Astra Zeneca
  • 60 Moderna

Reamintim că de la 1 martie 2021, alte trei centre de vaccinare anti-COVID-19 au fost deschise în județ, la Ocna Mureș, Teiuș și Zlatna.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat din Vințu de Jos, cercetat sub control judiciar pentru distrugere și violență în familie. Soția sa a ajuns la spital

Publicat

Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos l-au reținut pe un bărbat care este cercetat pentru distrugere, violență în familie, amenințare și violare de domiciliu. Bărbatul va fi cercetat sub control judiciar.

Potrivit IPJ Alba, la data de 6 martie 2021, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat, de 46 de ani, din comuna Vințu de Jos, care este cercetat pentru violență în familie, amenințare, distrugere și violare de domiciliu.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în noaptea de 05/06 martie 2021, s-ar fi deplasat la locuința unui bărbat, aflat într-o relație cu soția sa, cu care se află în divorț, unde ar fi distrus mai multe geamuri, l-ar fi amenințat pe acesta și și-ar fi agresat soția.

Femeia, de 37 de ani, a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

În cursul zilei de sâmbătă, 6 martie, bărbatul a fost prezentat în fața magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, care au dispus cercetarea sa sub măsura preventivă a controlului judiciar.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Florin Roman, deputat PNL: Am depus un proiect de lege pentru a-i ajuta pe teiușeni

Publicat

În baza Legii nr. 54 din 6 martie 2018, terenul în suprafață de 74.496 mp, care a fost înscris în Cartea Funciară nr.71137 Teiuș, nr. cadastral 71137, a fost dobândit în proprietate de Orașul Teiuș, domeniul public și în administrarea Consiliului Local al Orașului Teiuș, din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei Căi Ferate ”C.F.R.”, în vederea realizării unor investiții de utilitate publică.

​Ulterior, în baza actului administrativ HCL nr.101 din 18.12.2018, emis de orașul Teiuș – Consiliul Local după cum rezultă din încheierea de Carte Funciară 1071 din 30.01.2019, suprafața de 74.496 mp, a fost dezmembrată.

​Din suprafața totală de 74.496 mp, numai următoarele suprafețe trebuiau trecute în proprietatea Orașului Teiuș și în administrarea Consiliului Local al Orașului Teiuș:

– suprafața de 6.670 mp. înscrisă în CF nr.74412 Teiuș
– suprafața de 11.051 mp. înscrisă în CF nr.74413 Teiuș
– suprafața de 11.946 mp. înscrisă în CF nr.74418 Teiuș
– suprafața de 7.766 mp. înscrisă în CF nr.74419 Teiuș
– suprafața de 7.652 mp. înscrisă în CF nr.74435 Teiuș

total suprafață 45.066 mp.

​Restul de suprafață de 29.430 mp. reprezintă suprafața aferentă imobilelor construcții: blocul nr.142, 144, 146, 2A, 2B, 2C și casele nr. 2, 4, 6, 8, 10, 12 și 14, precum și anexele gospodărești aferente acestora, situate pe străzile Decebal și Aleea Sportivă, terenuri aflate în intravilanul orașului Teiuș, județul Alba.

​Unii proprietari ai imobilelor mai sus menționate, au depus cerere la Comisia locală de fond funciar Teiuș, solicitând emiterea titlurilor de proprietate privind suprafața de teren aferentă construcțiilor, reprezentând teren intravilan conform Legii nr.231/2018 pentru modificarea Legii nr.18/1991.

​Cu ocazia depunerii cererilor, proprietarilor apartamentelor li s-a comunicat că suprafața aferentă construcțiilor care au făcut obiectul solicitărilor, inclusiv suprafața pe care sunt edificate acestea, este cuprinsă în suprafața de teren de 74.496 mp. care a trecut în proprietatea Orașului Teiuș, domeniul public și în administrarea Consiliului Local Teiuș în baza Legii nr.54/2018 în vederea realizării unor investiții de utilitate publică, respingându-se aceste cereri prin Hotărârea nr.17/2019 a Comisiei locale de fond funciar.

​După depunerea cererilor de către proprietari în baza Legii nr.231/2018, Consiliul Local al Orașului Teiuș a emis Hotărârea Consiliului Local nr.101 din 18.12.2018, prin care au hotărât dezmembrarea suprafeței de 74.496 mp. înscrisă în CF 71137 Teiuș. În mod eronat suprafața de 29.430 mp., care reprezintă suprafața aferentă imobilelor construcții, a trecut în proprietatea Orașului Teiuș, domeniul public și drept de administrare Consiliului Local al Orașului Teiuș.

​Suprafața de 29.430 mp nu poate reprezenta suprafață necesară realizării unor investiții de utilitate publică, având în vedere că pe această suprafață sunt edificate construcții, blocuri, case și anexe gospodărești, încă din anul 1970, pentru care proprietarii plătesc Orașului Teiuș impozit pe clădiri încă din anul 1993, când au devenit proprietari prin contracte de vânzare-cumpărare. În contractele de vânzare-cumpărare este menționat faptul că, la data dobândirii în proprietate a apartamentelor, proprietarii au dobândit și cote părți din terenul aferent construcției.

​La data la care a fost emisă Legea nr.54/20158, Primăria Orașului Teiuș a obținut titlul de proprietate pe un teren viran, cu toate să în realitate suprafața de 29.430 mp este un teren cu construcții, pentru care proprietarii achită impozite primăriei, conform certificatelor fiscale emise de către aceeași primărie, teren pe care Primăria Teiuș l-a intabulat ca proprietar, fără să țină seama de construcțiile existente pe acest teren.

​Singura modalitate de a rezolva această situație este diminuarea suprafeței de 74.496 mp cu suprafața de 29.430 mp, astfel încât doar suprafața de 45.066 mp. să facă obiectul Legi nr.54/2018, întrucât această suprafață este liberă de construcții și se pot realiza investiții de utilitate publică.

Faţă de cele de mai sus menționate, am supus Parlamentului spre dezbatere şi adoptare, în procedură de urgență, prezenta Propunere legislativă pentru transmiterea unei părți dintr-un teren situat în orașul Teiuș, din proprietatea publică a oraşului Teiuş şi din administrarea Consiliului Local al Oraşului Teiuş, judeţul Alba în proprietatea privată a orașului Teiuș și pentru modificarea Legii nr.54/2018 privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.” – SA, în domeniul public al oraşului Teiuş şi în administrarea Consiliului Local al Oraşului Teiuş, judeţul Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 100 de șoferi amendați pentru viteză în județul Alba, în 13 ore. Acțiuni pentru creșterea siguranței rutiere

Publicat

Polițiștii rutieri din Alba Iulia și cei ai Secției de Poliție Rurală Vințu de Jos au acționat pentru creșterea siguranței rutiere. În 13 ore de acțiune au fost depistați 104 conducători auto care au depășit limita legală de viteză.  

Potrivit IPJ Alba, vineri, între orele 7.00 și 20.00, polițiștii Biroului Rutier Alba Iulia, împreună cu cei ai Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos, au organizat o acţiune ce a avut ca scop prevenirea accidentelor rutiere și depistarea conducătorilor auto care nu  respectă regimul legal de viteză.

În cele 13 ore de acțiune, au fost constatate 123 de abateri de natură contravențională, cele mai multe (104) fiind de conducere cu viteză peste limita legală.

Complementar sancțiunii aplicate, față de un conducător auto a fost luată măsura reținerii permisului de conducere, iar în alte două situații s-a dispus retragerea certificatului de înmatriculare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate