Connect with us
Publicitate

Administrație

Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu s-a întâlnit cu oficialităţile din Alba: „Problemele de la ghişee ţin de organizare şi aroganţa personalului”

Publicat

Instituţia Prefectului a găzduit joi, 12 ianuarie 2012, începând cu ora 9.30, întâlnirea reprezentanţilor administraţiei locale şi judeţene cu prof. univ. dr. Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului. Acesta a fost însoţit de Erzsébet Dáné, adjunct al acestei instituţii, pentru a prezenta în judeţul Alba noua viziune a acestei autorităţi publice după numirea în această funcţie de către Parlamentul României, la finalul lunii septembrie 2011.
Avocatul Poporului s-a întâlnit cu prefectul Ştefan Bardan, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, viceprimarul Ioan Bogăţan, dar şi cu conf. univ. dr. Ioan Gânfălean, coordonatorul Biroului Teritorial Alba Iulia al acestei instituţii.
La Sala „Mihai Viteazul” a Instituţiei Prefectului a urmat apoi o întâlnire de lucru la care vor participa directorii unor instituţii publice din judeţ.
Instituţia Avocatul Poporului este autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică şi are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice.

Avocatul poporului, Gheorghe Iancu a fost numit în această funcţie în data de 27 septembrie 2011. Acesta este profesor universitar doctor în Drept consituţional, iar în paralel cu activitatea universitară, a lucrat ca procuror la Procuratura Generală a României şi ca judecător la Curtea Supremă de Justiţie.  Principiul după care funcţionează instituţia avocatului poporului este „Avocatul Poporului către cetăţeni şi nu neapărat cetăţenii către Avocatul Poporului”. Avocatul poporului, Gheorghe Iancu a accentuat diferenţa dintre „eficienţă” şi „eficacitate”: „Avocatul poporului trebuie să fie eficace şi nu eficient. Eficienţa înseamnă să obţii bani, profit. Avocatul poporului trebuie să obţină un rezultat pozitiv al acţiunilor sale”.
Instituţia Avocatului Poporului apără drepturile constituţionale ale cetăţenilor, încălcate de instituţii publice şi nu intervine direct în sistemul privat. Cu toate acestea, Avocatul Poporului poate să îi îndrume pe cei nemulţumiţi spre autorităţile competente în rezolvarea problemei lor: „Nimeni care ni se adresează nu pleacă nelămurit. 90% dintre cei care apelează la noi, pleacă mulţumiţi”.

Adjunctul Avocatului Poporului, Erszebet Dane, a explicat că Instituţia nu porneşte după principiul culpabilizării autorităţilor. „De multe ori, cel care acuză, petiţionarul, nu are dreptate. Nu întotdeauna e vinovată autoritatea”. În plus, Avocatul Poporului a explicat că instituţia sa este una de mediere şi nu de sancţionare.

„Problema ghişeelor este lipsa de pregătire şi atitudinea a arogantă a personalului”

Una dintre problemele sesizate ca grave de avocatul poporului a fost atitudinea neprofesională, nepoliticoasă, chiar abuzivă, a personalului din spatele ghişeelor din România, ceea ce în Occident se petrece complet diferit. Aceştia trebuie educaţi în sensul clarificării poziţiei lor de reprezentanţi ai statului în slujba cetăţenilor. O explicaţie oferită de Iancu în acest sens este cea a sculptorului Brâncuşi a formei fără conţinut, în sensul că eficacitatea activităţii unei instituţii depinde de profilul conducătorului ei. „Problema ghişeelor este lipsa de pregătire şi atitudinea arogantă a personalului. Aceasta nu vine neapărat din lipsa de educaţie. Aceştia pot fi specialişti. În România nu sunt destule persoane la ghişee. Poate că şi aceasta este o problemă, de organizare, care ţine de primărie sau CL”, a spus Iancu.
Întrebat despre legalitatea atitudinii companiilor de telefonie mobilă, de exemplu, la care cetăţeanul apelează pentru o informaţie, de a înregistra convorbirea, ca o condiţie a continuării discuţiei, fără acordul cetăţeanului, Avocatul Poporului a explicat că este un abuz, „o profundă ilegalitate”: „Vocea şi vorbirea unei persoane sunt nişte date personale, ca şi tot ce ţine de acea persoană. Nu ai voie să înregistrezi nimic fără acordul acelei persoane. Noi nu avem cum să verificăm o societate comercială privată”.
Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, i-a invitat pe toţi cei care se confruntă cu probleme de încalcare a drepturilor umane, de muncă sau constituţionale în general, să i se adreseze printr-o petiţie, garantat fiind că acesteia i se va acorda o atenţie deosebită.

Flavia Nicolae

Adina E. Curta

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. vali

    joi, 12.01.2012 at 18:06

    Ce tare, ‘probleme sesizate ca grave de av poporului .. atitudine nepoliticoasa a personalului …’ :), sa se uite la inceput in barna din ochiul sau; e o intregistrare pe dcnews.ro relevanta in acest sens

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate