Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sâmbătă, la Roșia Montană, 33 de mineri vor protesta în subteranele Galeriei Cătălina. La Cîmpeni, miting împotriva proiectului minier

Publicat

Sâmbătă 19 octombrie, cei 33 de mineri care au stat blocați în subteran timp de cinci zile la mijlocul lunii septembrie, au anunțat că vor protesta pașnic la Roșia Montană, reintrând în subteran timp de câteva ore- potrivit un comunicat transmis de Sindicatul Viitorul Mineritului. Tot sâmbătă și militanții anti RMGC au anunţat noi proteste de stradă la Cîmpeni, începând de la ora 14,00.

„Condamnăm acțiunile anti-sociale și anti-românești ale ONG-urilor protestatare împotriva locurilor de muncă în minerit. Cerem acestor ONG-uri să înceteze cu provocările și violența! Este inadmisibil ca un cetățean al statului român, care este și demnitar, sa fie atacat cu pietre de protestatari. Condamnăm atitudinea protestatarilor care instigă la violență în protestele anti-Roșia Montană!- se arată în comunicatul Sindicatului Viitorul Mineritului

Vrem să tragem un semnal de alarmă asupra acestor ONG-uri care ne învrăjbesc pe unii împotriva altora la noi acasă. De exemplu, ce caută ONG-urile acestea să fabrice proteste la Câmpeni? De unde au bani să plătească autocare, protestatari și materiale de propagandă anti-minerit și anti-locuri de muncă.

Dorim să înțeleagă toată țara că în Munții Apuseni moții susțin mineritul. Vom lupta pentru dreptul nostru la locuri de muncă și la o viață decentă, la noi acasă, din minerit. Cerem românilor solidaritate cu soarta noastră! Avem nevoie de locuri de muncă, avem nevoie de dezvoltarea zonei, avem nevoie de pace și liniște.” se mai arată în comunicat.

Militanții anti-RMGC pregătesc un nou miting la Cîmpeni

În acelaşi timp ONG-urile și militanții anti RMGC au anunţat un nou protest,  sâmbătă de la ora 14.00, la Cîmpeni. Anunțul protestului  a fost postat pe Facebook, sub forma unei chemări le luptă: ”Atenţie, preşedinţi, guvernanţi şi parlamentari: buciumul sună! Moţii ies la luptă! Şi noi suntem cu ei!”

”….aceste slugi ale RMGC au uitat că pe Valea Arieşului trăiesc 15.000 de crescători de animale, zeci de proprietari de pensiuni şi aproape 1000 de oameni care depind de locurile de muncă la fabricile de mobilă din Câmpeni, (…) Iată, Moţii se ridică! Şi noi suntem chemaţi să-i sprijinim! Sâmbătă, 19 octombrie, ora 14, la Câmpeni, solidaritatea noastră, a tuturor cetăţenilor, indiferent de etnie, vârstă, gen sau condiţie socială, va zdrobi această companie criminală şi pe toţi lingăii ei” – spun cei care au organizat protestul împotriva proiectului minier de la Roșia Montană.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

11 Comentarii

11 Comentarii

  1. Cristi

    vineri, 18.10.2013 at 21:20

    Ca in orice societate exista discutii care niciodata nu o sa inceteze pentru ca este imposibil sa impaci si capra si varza. Sunt din Rosia Montana, sunt student, sustin proiectul si ma tot intreb cu ce o sa afecteze proiectul acesta animalele de pe Valea Ariesului si locurile de munca de la fabricile din Campeni. Si sa fi stat in Campeni sustineam proiectul ca aveam sansa sa ma angajez aproape de casa nu sa lucrez pe cine stie unde. Sunt in an terminal si vreau ca dupa ce imi termin studiile sa ma reintorc in comuna, sa am un loc de munca stabil, dar in acelasi timp sa pot sa tin o vaca, un porc ceva, iar acest lucru nu poate fi facut daca exista poluare. Nimeni nu vrea sa ajunga sa se imbolnaveasca datorita unor straini care au venit cu tehnologia de exploatare moderna. Tocmai de aceea sunt persoane cu pregatire in domeniu care pot sa analizeze in amanunt proiectul si sa se pronunte cu privire la riscuri si daca este bun, benefic pentru tara sau nu.

    • Calin

      sâmbătă, 19.10.2013 at 19:08

      proiectul asta este o sansa de viitor pentru zona, insa s-a facut o campanie agresiva de manipulare, s-a incercat acoperirea vocii oamenilor din zona si a vocilor specialistilor cu urlete menite sa induca frica. dar totusi, e vorba de minerit modern facut la cele mai inalte standarde

  2. Anda

    vineri, 18.10.2013 at 21:23

    Mineritul are o traditie de 2000 de ani in Apuseni, e anormal sa nu se continue cand e rost de tehnologia de exploatare cea mai moderna

  3. Calin

    sâmbătă, 19.10.2013 at 19:10

    Rosia Montana se salveaza prin repornirea mineritului, asa se va curata zona de poluare, se vor crea locuri de munca si se va ridica nivelul de trai

  4. eta

    marți, 29.10.2013 at 12:12

    Minerii din Rosia Montana s-au saturat sa astepte,vreau cu orice pret demararea proiectului! Ne dorim repornirea mineritului în Apuseni pentru că mineritul aduce locuri de muncă și pune o pâine pe masă oamenilor, pentru a-și creşte copiii liniștiți, ca odinioară.Majoritatea oamenilor altă soluție nu au, decât plecarea în străinătate. Noi cei care avem familii nu putem pleca din zonă!

  5. Rusu Mirel

    duminică, 17.11.2013 at 22:48

    Dezavantajul proiectului minier este ca, fiind primul proiect minier modern de amploare construit in Romania, naste reticenta, pentru ca tot ceea ce este necunoscut provoaca teama. Totusi, la nivel mondial, tehnologiile folosite la Rosia Montana sunt folosite de 100 de ani, sunt sute de mine care opereaza in mod asemanator, inclusiv in state europene precum Suedia sau Finlanda. Acordati o sansa proiectului minier de la Rosia Montana!!!

  6. Vasile Brascovita

    luni, 25.11.2013 at 13:59

    Ca ecologistilor le place sa exagereze stim de multa vreme. Dar daca au ajuns in situatia in care nici macar colegii de breasla nu le mai inghit minciunelele, cred ca ar trebui sa-si revizuiasca din temelii abordarea 🙂 .

  7. Rusu Mirel

    luni, 25.11.2013 at 22:26

    Principalul punct forte al proiectului este faptul ca vom genera cateva mii de locuri de munca, intr-o zona unde somajul este 80%, intr-o zona din care pleaca oameni. Astfel, proiectul minier va crea peste 2.300 de locuri de munca directe pe perioada etapei de constructie a minei, 880 de locuri de munca directe in timpul exploatarii si 3.600 de locuri de munca in total (directe si indirecte) pe
    perioada operarii.

  8. Edy Sarbu

    joi, 28.11.2013 at 20:30

    Noi suntem convinsi ca tot mineritul va salva si oamenii, si patrimoniul din zona si va da o sansa reala dezvoltarii turismului. Fara bunastarea si dezvoltarea aduse de minerit, toate acestea sunt doar vorbe in vant.

  9. Mihai Tomita

    vineri, 06.12.2013 at 00:21

    Dacă Roșia Montană rămâne fără oameni, care nu mai pot sta aici dacă nu au de lucru, atunci va deveni o localitate moartă, părăsită. Mineritul este pâinea noastă și vom lupta în continuare pentru dreptul nostru la o viață mai bună.

  10. Robi Raicu

    vineri, 13.12.2013 at 15:31

    Apusenii au nevoie să se dezvolte, oamenii au nevoie de locuri de muncă bine plătite, la ei acasă. Mineritul modern ar putea fi din nou șansa localnicilor din Apuseni la o viață bună și la dezvoltare durabilă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax