Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Bianca Iuga și Alba24, în căutarea modelelor. Alina Kasprovschi: cum să alegi eclerul în locul cartofului și să faci ce-ți place


Publicat

Foto credit: Alex Galmeanu, DOR

România dă semne că se schimbă și că poate merge spre normalitate, iar modelele noastre sunt de cele  mai multe ori lângă noi.

Împreună cu Bianca Iuga, Alba24 a plecat în căutare de modele, de români care îi inspiră și pe cei din jurul lor, de oameni care au ceva de spus, deși nu au căutat niciodată expunerea publică.

Cu optimism, îi căutăm pe oamenii valoroși în toată țara, ba chiar și în Diaspora.

Astăzi, prin implicarea Biancăi, Alba24 găzduiește un text dedicat Alinei Kasprovschi, un text care ne sugerează ca alegerile pe care le facem nu vin întotdeauna din carți moralizatoare și că uneori e ok să alegem eclerul în locul cartofului.

”E plină lumea de oameni de la care avem ce învăța”

de Bianca Iuga

Alina Kasprovschi este din categoria aceea rară de oameni care dăruiește continuu – își dăruiește munca și inteligența, construiește proiecte pentru comunități mici și mari care au nevoie de ajutor, creează condiții pentru ca alți oameni să poată dărui la rândul lor.

Alina este om de comunicare, a lucrat în și pentru companii mari și importante, iar la un moment dat – mărturisea într-un alt interviu – când bătea cuie la un acoperiș, a realizat că o împlinește mai mult să ajute pe cineva să aibă un casă decât să facă strategii de comunicare.

Ce a urmat după această descoperire? A devenit membru fondator și director executiv la Fundația Comunitară București și omul care a inspirat alți oameni și a arătat prin exemplul propriu că se poate. Ce se poate? Orice îți propui, orice te pasionează și te motivează suficient de mult, orice ți se pare important.

Asta face Alina în fiecare zi, asta este misiunea celor de la Fundația Comunitară București: să îi susțină pe oamenii care își suflecă mânecile și fac orașul mai frumos, mai respirabil și mai prietenos.

Despre ce face Fundația Comunitară București puteți citi aici:

1. Ce răspunzi, dacă ai fi întrebat foarte simplu care este modelul tău în viață? Cum ai fi răspuns în liceu? Cum ți s-au schimbat reperele de-a lungul timpului, dacă s-au schimbat?  

Nu am un model în viață, cred că e foarte periculos să te uiți la cineva cu scopul de a-i copia viața sau alegerile. Pentru că toate modelele sunt tot oameni, și au defecte și slăbiciuni. Și în plus, ce funcționează în viața cuiva nu funcționează în alte vieți.

Dar chiar dacă nu am un model, mă uit cu admirație, de mult timp, la oamenii care trec de prima tinerețe și își mențin entuziasmul, curiozitatea, sclipirea din privire. Mă inspiră oamenii vii, pasionați de ceea ce fac.

În liceu, mă fascina profa de engleză, doamna Nicoleta Ioniță, cu adevărat o doamnă. Era și elegantă, și sclipitor de inteligentă, și cool, și atentă la performanță.

Nu a avut o viață mereu simplă, și am admirat-o pentru cum a știut să trăiască și să iasă din situațiile grele. Am regăsit-o pe Facebook acum câțiva ani și este, din punctele astea de vedere, complet neschimbată. Și pare că și elevele ei actuale o iubesc la fel de mult cum am iubit-o noi.

2. O carte/ un sfat/ o poveste care îți definește viața, care ți-a definit reperele. 

Am să vă spun o poveste mai degrabă atipică. Pe când eram foarte mică, aveam o carte sovietică, al cărei nume nu mi-l mai amintesc.

Era acolo o poveste ”moralizatoare” despre o fetiță care merge la o zi de naștere și este sfătuită de mama ei să nu fie lacomă cu prăjiturile.

Aniversata avea un platou cu prăjituri diferite – printre ele, eclerul, preferatul fetiței, și cartoful, o chestie pe care nu putea să o sufere.

Să iau eclerul? Dar e o prăjitură bună, o vor vrea mai mulți copii. Mai bine nu, iau cartoful, pe ăsta nu are să îl vrea nimeni, și așa mă asigur că sunt politicoasă.

Și în timp ce înghite cu noduri o prajitură pe care o consideră scârboasă, Natașa noastră privește, toată ziua, cu jind ,la eclerul încă rămas pe farfurie. Care rămâne acolo până la final, neatins în perfecțiunea lui.

Probabil că mesajul era despre cumpătare sau sacrificiu. Mie însă mi-a spus altceva. Îmi amintesc că mi-am zis, de pe când citeam cartea – eu nu am să mănânc niciodată cartoful.

Și încerc să mă țin de asta – nu din egoism față de ceilalți (până la urmă, nimeni nu a ales eclerul!), ci din grijă pentru mine. Cred că, în această perioadă în care e așa tentant să te sacrifici și să fii erou, e tare important să ai grijă de tine și de nevoile tale. Ca să nu mori înainte de a ajunge să înfrunți balaurul.  

3. Dacă ai face o listă cu personaje care ar putea fi modele pentru fiul tău, ce nume ar cuprinde lista asta? (Personaje istorice, mari nume din știință, artă, literatură, persoane publice de azi etc.) Sau care sînt modelele pe care le are fiul tău? 

Toma e interesat de oameni de știință, personajele din Avatar și Star Wars, dar și de Vlad Voiculescu, Gandhi, Freddie Mercury sau Elon Musk. Încerc să îi țin orizonturile deschise și îi propun cărți, filme și experiențe cât mai diferite, ca să își poată lua din fiecare ce îl interesează și cu ce rezonează.

Sper să își construiască singur propriul puzzle. Dar îmi propun mai ales ca oamenii și poveștile pe care i le arăt să fie despre bunătate, curiozitate și urmăritul lucrurilor care ne pasionează, până în pânzele albe.    

4. Ce persoane mai mult sau mai puțin publice de azi ar putea fi modele de urmat, persoane la care să ne uităm cu admirație? 

E plină lumea de oameni de la care avem ce învăța, chiar dacă nu sunt modele pe care să le copiem întru totul sau vedete de televiziune.

De asta, îmi plac proiectele ca Humans of New York, pentru că poți să devii mai bun doar citind povestea unui copil de șapte ani sau a unei persoane fără adăpost.

De asta, de doi ani, Fundația Comunitară București și-a clarificat misiunea – susținem cu resurse și recunoaștere oamenii cu inițiativă din București. Pentru că oamenii ăștia, de care poate ați auzit la televizor, poate sunt complet necunoscuți, sunt cei care își suflecă mânecile și fac colțul lor de oraș mai prietenos și mai respirabil.

Alex și Matei, care au construit o comunitate în jurul parcului Cișmigiu, acum amenințat de ”reabilitare”.

Cristina, pacient cu scleroză multiplă, care nu acceptă ca boala să îi limiteze viața, și nu vrea să îi lase nici pe alții ca ea să o facă. Vlad, care antrenează câini de căutare și salvare. Edmond și Alberto, pasionați de patrimoniul arhitectural, care nu îi lasă nici pe alții să uite de colțurile frumoase ale Bucureștiului.

Sunt zeci, poate sute de oameni, cu care am lucrat, sau încă nu, care au capacitatea să  transforme orașul nostru în ”acasă”. Pentru că mă întâlnesc sau lucrez pentru ei zi de zi, ei sunt eroii cei mai la îndemână pe care îi cunosc. Și pe care aș vrea să îi cunoască, și să se inspire de la ei, o țară întreagă! 

Cine este Bianca Iuga

În anii 80 eram elevă de gimnaziu și m-am intersectat cu două doamne care băteau țara și scriau reportaje pentru o revistă din București. Nu îmi amintesc numele revistei, nici numele lor, dar îmi amintesc că atunci am știut că mi-ar plăcea să spun povești despre oameni.

După 1989 am crezut că voi fi jurnalist, dar am ajuns să lucrez în domeniul comunicării și, timp de 20 de ani, am spus povești despre companii.

Am avut un parcurs profesional destul de tipic pentru o parte din generația mea: companie multinațională, companie românească, proiect PHARE, antreprenoriat, freelancing.

La un moment dat în parcursul ăsta, acum mai bine de 10 ani, când propuneam clienților proiecte de responsabilitate socială, m-am gândit pentru prima dată că aș vrea să fac sau să fiu parte dintr-un proiect care să pună pe masă o temă care mie mi se pare esențială: cine ne sunt modelele în viață.

Am fost uimită să constat că, deși toți cei cărora le vorbeam despre ideea unui astfel de proiect spuneau că li se pare minunat, nimeni nu vedea cum ar putea fi construit sau cu ce bani.

Și uite așa ajungem în 2018, în orașul adolescenței mele, Alba Iulia, Cealaltă Capitală, cum mai este numită cu mândrie locală, la sărbătoarea de la 1 Decembrie, 100 de ani de la Marea Unire.

Probabil 100.000 de români ajung într-un oraș care are o populație sub această cifră și aleg să se bucure, să se comporte absolut impecabil, să respecte reguli formale sau reguli de bun simț, să arate că există o Românie a unor oameni decenți pe care nu o vedem mai deloc sau foarte rar în mass-media.

Așa că într-o perioadă în care oamenii din presă ajung să lucreze în domeniul comunicării, eu am ales să fac drumul invers, și să încep un proiect jurnalistic, alături de o publicație online din Alba Iulia, construită corect și cu multă muncă de oameni pe care îi cunosc de o viață și care se pot uita oricând cu mândrie în ochii publicului lor.

Proiectul e simplu: invităm oameni mai cunoscuți sau mai puțin cunoscuți, oameni care, prin ceea ce fac, sunt modele pentru cei din jur, să vorbească despre ce înseamnă pentru ei cuvintele astea.

Îmi doresc ca răspunsurile și textele lor să inspire.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Tradiție la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Ultimul apel de seară al promoției 2021

Publicat

Conform tradiției, miercuri 23 iunie 2021, de la ora 21:00, la Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia se desfășoară ultimul apel al Promoției 2021 – „Regele Mihai I – 100”.

Ultimul apel de seară este un moment emoționant pentru absolvenți prin care aceștia își iau rămas bun de la cei patru ani de liceu, de la colegi, cadre didactice și militare, au transmis reprezentanții instituției de învățămînt.

”Apelul de seară este un moment din programul zilnic al elevilor de colegiu militar și se execută numeric, pe subunități, de către elevii gradați.

La terminarea numărătorii, aceștia raportează elevului plutonier adjutant efectivul prezent și absent. După apel elevii trec la activitățile din programul de seară.

Joi, 24 iunie 2021, începând cu ora 9:00 va avea loc ceremonialul prilejuit de absolvirea Promoției 70 „Regele Mihai I – 100” și încheierea studiilor anului școlar 2020 – 2021.

În cadrul festivității sunt incluse momentele specifice: acordarea premiilor de onoare, predarea-primirea cheii generațiilor, dezvelirea tabloului promoției a 70-a, ce poartă denumirea onorifică ,,Regele Mihai I – 100”, și un spectacol artistic susținut de către elevii de la cercurile artistice.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Momentul viiturii de pe râul Geoagiu. Imagini impresionante surprinse de un cetățean din Stremț

Publicat

Momentul viiturii de pe râul Goagiu, în zona comunei Stremț, a fost surprins miercuri de un cetățean al comunei Stremț.

Imaginile impresionante au fost postate pe contul acestuia de Facebook și arată cum, în doar câteva secunde, albia râului s-a umflat și au început să curgă din amonte lemne, gunoaie și tot ce a adunat apa în calea ei.

Miercuri, autoritățile au emis un COD ROSU de vreme rea, valabil în centrul și estul județului Alba.

Autoritățile anunțaseră ploi de 50-60 litri pe metrul pătrat, grindină de dimensiuni medii, vijelii, descărcări electrice.

VIDEO: Facebook, Dorel Lazăr

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 250 de români și-au depus candidaturile pentru un post de astronaut la Agenția Spațială Europeană

Publicat

Un număr de 255 de români (199 de bărbați și 56 de femei) și-au depus candidaturile pentru ocuparea unui post de astronaut al Agenției Spațiale Europene (ESA), după ce pentru prima oară în ultimii 11 ani, ESA a lansat un apel pentru candidați astronauți.

În total, la nivel european, s-au înscris peste 22.000 de candidați, informează Agenția Spațială Română (ROSA), citată de Digi24.ro.

Astfel, ESA caută între patru şi şase astronauţi de carieră, care vor primi poziţii de angajaţi permanenţi şi care vor fi distribuiţi în cadrul unor misiuni spaţiale.

Agenţia doreşte să angajeze, de asemenea, până la 20 de bărbaţi şi de femei în calitate de „rezerve”, iar aceste persoane vor fi selectate pentru o serie de misiuni specifice.

Un astronaut ESA poate ajunge să câștige și peste 10.000 de euro pe lună.

Rundele de evaluare vor determina numărul exact de înscrieri complete și valide depuse și vor marca începutul unui proces de un an și jumătate pentru selecția viitoarei clase de astronauți și astronauți de rezervă ESA.

Etapele prin care vor trece candidații sunt:

Screening: se vor desfășura mai multe runde de screening pe baza tuturor documentelor prezentate împreună cu formularul de cerere, precum și a chestionarului de screening completat ca parte a cererii. În plus, cererile de selecție a candidaților cu dizabilități fizice vor fi supuse unui control medical pe baza deficiențelor eligibile.

Faza 1 de testare: testarea cognitivă, tehnică, motrică și de personalitate

Faza 2 de testare: testarea psihometrică, exerciții de grup și individuale și teste practice

Faza 3 de testare: abilitățile fizice și mentale ale candidaților sunt măsurate în raport cu standardele medicale internaționale pentru misiunile spațiale.

Runda 1 de interviu: interviu în cadrul căruia candidații sunt testați în baza competențelor tehnice și comportamentale (sunt verificate calificările educaționale și verificări ale cazierului judiciar).

Runda 2 de interviu: etapa finală a procesului de selecție. Candidații care ajung în această etapă se pot aștepta la un interviu cu Directorul General al ESA, iar apoi se va lua decizia finală.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Modernizarea străzii Viilor din Alba Iulia: piste de biciclete, carosabil nou și 150 de locuri de parcare în fața Apulum

Publicat

Lucrările de modernizare a străzii Viilor sunt în plină desfășurare, a anunțat viceprimarul din Alba Iulia, Marius Filimon.

Proiectul prevede lucrări la sistemul rutier (aproape 10.000 de metri pătrați), rețea de colectare a apelor pluviale, modernizarea iluminatului public și peste 4.000 de metri pătrați de zone verzi.

Față de vechea infrastructură a străzii, aceasta va avea 2.120 de metri pătrați de piste pentru biciclete iar în zona fabricii S.C. Apulum S.A. numărul de parcări va crește, ajungând la 150, prin reorganizarea parcării deja existente.

”Până în acest moment au fost finalizate integral lucrările de reparație a trotuarului aflat pe partea dreaptă a străzii.

Pe primul tronson este turnat stratul de beton asfaltic de legătură (binder) pe pista de biciclete, s-au montat stâlpii de iluminat și au fost executate lucrări de captare a apelor pluviale.

Pe al doilea tronson se lucrează intens la pregătirea pistei pentru turnarea asfaltului dar și la celelalte operații necesare modernizării străzii. Peste 40% din lucrările prevăzute sunt realizate în acest moment” a anunțat Marius Filimon.

Valoarea totală a investiției este de 5,8 milioane lei și este suportată din bugetul local.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate