Educație
Burse în străinătate de minim 1.000 euro/lună, pentru studii de masterat, doctorat și de cercetare. Cum vor fi acordate. DOCUMENT
Românii ar putea beneficia de burse în străinătate de cel puțin 1.000 de euro/lună, pentru studii universitare de masterat, doctorat, stagii postdoctorale și de cercetare. Acestea vor fi acordate anual, prin concurs organizat la nivel național. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost publicat recent în dezbatere publică de Ministerul Educației.
Un proiect de hotărâre privind acordarea burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare, a fost publicat pe 6 ianuarie în consultare publică pe site-ul Ministerului Educației.
Potrivit notei de fundamentare, proiectul creează cadrul normativ pentru formarea internațională a viitorilor specialiști români, prin instituirea unui mecanism național de sprijin financiar al acestora.
„În absența consacrării normative a aspirațiilor României afirmate în documentele strategice de referință pentru dezvoltarea componentei de internaționalizare a învățământului românesc prin crearea oportunităților de mobilitate a educației, reprezentarea academică a țării noastre în cadrul instituțiilor de învățământ prestigioase la nivel european și internațional este periclitată. Această situație este cauzată de numărul redus al studenților români care efectuează studii sau cercetări în cadrul universităților și colegiilor de renume, principala cauză a desistării fiind lipsa resurselor financiare”, se precizează în documentul citat.
Potrivit proiectului, Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii, va acorda anual burse în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare. Programul de burse va fi asigurat din bugetul Ministerului Educației, din fondul valutar al ministerului şi din donaţii.
Numărul total al lunilor de bursă acordate într-un an calendaristic, tipurile de burse și durata stagiului unei burse se vor stabili anual, prin ordin al ministrului educației, în limita bugetului aprobat.
Cum vor fi acordate bursele în străinătate
Selecţia persoanelor care vor beneficia de burse pentru stagii se va face prin concurs organizat la nivel naţional de către Ministerul Educației, prin Agenția de Credite și Burse de Studii.
Modul de organizare şi de desfăşurare a concursului, precum și condițiile financiare de acordare și de decontare a bursei se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin al ministrului educației.
Persoanele selecţionate beneficiază de bursă în străinătate numai după emiterea ordinului nominal de către ministrul educației. Persoanele nominalizate pentru a beneficia de bursă în străinătate au obligația semnării unui contract cu Agenția de Credite și Burse de Studii în care sunt stipulate drepturile și obligațiile părților. Contractul cadru se aprobă prin decizie a conducătorului Agenției de Credite și Burse de Studii.
Cuantumul burselor lunare
Bursierii români care efectuează stagiile beneficiază de:
- o bursă lunară destinată plăţii unor taxe şcolare şi, eventual, acoperirii cheltuielilor de hrană și cazare, în limita cuantumurilor stabilite
- transport dus-întors (cu avionul, cu trenul sau cu autocarul) din România până la locul de stagiu și retur, o singură dată pe an universitar
- plata unui tarif suplimentar pentru bagaje de cel mult 32 kg, în afara celor incluse în costul biletului
Potrivit proiectului, cuantumul burselor se stabileşte anual, pe ţări, prin ordin al ministrului educației și nu poate fi mai mic de 1.000 de euro/lună.
Bursa lunară se acordă doar pentru perioada stagiului efectiv realizat, cu prezență fizică, în străinătate.
Vezi AICI proiect HG burse.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News