Educație
BURSE pentru elevi 2022: valoarea minimă a burselor și data la care acestea se plătesc, stabilite de Guvern
Guvernul a aprobat miercuri valoarea minimă a burselor lunare de performanță, de merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar cu frecvență, care se acordă în anul școlar 2022 – 2023. De asemenea, a stabilit și termenele de plată a acestora.
Cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat, cu frecvență, se menține la valorile din semestrul II al anului școlar 2021-2022.
Potrivit proiectului de HG, în anul școlar 2022-2023, cuantumul minim al burselor lunare de performanță, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar cu frecvență, este de:
- 500 lei, pentru bursa de performanță
- 200 lei, pentru bursa de merit
- 150 lei, pentru bursa de studiu
- 200 lei, pentru bursa de ajutor social
Reamintim că criteriile de acordare a burselor au fost modificate în acest an școlar. Sunt eliminate bursele rurale pentru liceenii care învață în altă localitate și cele de merit pentru elevii de clasa a V-a.
Vezi BURSE pentru elevi: noile criterii de acordare, publicate în Monitorul Oficial. Ce se schimbă
Bursele se asigură din bugetele locale ale unităților/ subdiviziunile administrativ- teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație.
Autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare ale unităților/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale.
Bursele se plătesc la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă.
UPDATE: Declarațiile ministrului Educației
„De bursă socială beneficiază de la bugetul de stat absolut toţi elevii aflaţi în dificultate din perspectivă socio-economică. Este vorba, în primul rând, de provenienţa din familii cu venituri reduse, la care se adaugă absolut toţi copiii care au probleme cronice, la care se adaugă copiii cu dizabilităţi, la care se adaugă orfanii de unul sau ambii părinţi.
Toate aceste categorii de elevi vor primi şi primesc – avem hotărârea de Guvern astăzi pe agendă – burse sociale într-un cuantum de 200 de lei. În anul 2020 a fost 100 de lei, înainte de anul 2020 a fost de doar câţiva lei”, a declarat Sorin Cîmpeanu, miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.
Săptămâna viitoare ar urma să intre spre aprobare în Guvern un proiect de ordonanţă de urgenţă privind decontarea transportului elevilor.
„Peste aceste burse sociale, pe care, repet, le primesc toţi cei care au dreptul să le primească, avem asigurarea transportului de la domiciliu la şcoală. Este deja pe circuitul de avizare un proiect de ordonanţă de urgenţă despre care am discutat şi care sunt convins că va putea să intre săptămâna viitoare pe agenda şedinţei de Guvern, prin care decontarea transportului se face dublu faţă de condiţiile de până acum. Este vorba, în primul rând, de o sumă forfetară pentru toţi acei elevi care locuiesc în altă localitate, care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu; o sumă forfetară care poate ajunge la 200, chiar 300 de lei per elev, peste bursa socială de 200 de lei.
Sunt aceste alocaţii forfetare pentru ca peste 100.000 de elevi să poată ajunge la şcoală. Aceste alocaţii forfetare, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă, pot fi crescute cu până la 50% în cazul în care abonamentul de transport în zona respectivă, şi avem judeţe precum Suceava şi Constanţa, care au tarife foarte mari în raport cu celelalte judeţe la transport, vor fi prezentate aceste abonamente şi alocaţia forfetară va putea să crească cu 50%”, a afirmat Cîmpeanu.
Ministrul a ţinut să precizeze că bursele sociale se asigură prin bugetele autorităţilor locale, de la bugetul de stat, iar transportul tuturor elevilor din România, de acasă la şcoală, se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei.
„În acest fel, un elev, repet, poate să primească bursă socială de 200 de lei, poate să primească 300 de lei spre exemplu alocaţii de transport şi dacă are performanţă, poate primi, conform proiectului de hotărâre de Guvern de astăzi, şi bursă de performanţă de 500 de lei. Deci, un elev aflat în dificultate socio-economică care merge la şcoală poate să primească din partea statului român un sprijin de 1.000 de lei pe lună. Încă o precizare, bursele sociale se acordă pe toată durata anului calendaristic, alocaţia de transport, în mod firesc, se acordă pe toată durata anului şcolar, pentru că are ca destinaţie mersul la şcoală”, a declarat Cîmpeanu.
Cum se acordă bursele
Elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar beneficiază de burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, reprezentând o formă de sprijin material, vizând atât protecţia socială, cât şi stimularea elevilor care obţin rezultate foarte bune la învăţătură şi disciplină, potrivit legislației în vigoare.
Potrivit prevederilor art.105 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, bursele se acordă din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie, şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinaţie.
Cuantumul unei burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat se stabilește anual prin hotărâre a guvernului.
În acest context, pentru a diminua riscurile ca o parte dintre elevi să nu poată beneficia de burse în anul școlar 2021-2022, Guvernul a menținut cuantumul minim al burselor în valoare de 100 lei pentru primul semestru, iar în semestrul II, la propunerea ministrului educației, cuantumul minim a crescut, la toate tipurile de burse (HG nr. 1.094 din 6 octombrie 2021):
- 500 lei, pentru bursa de performanță
- 200 lei, pentru bursa de merit
- 150 lei, pentru bursa de studiu
- 200 lei, pentru bursa de ajutor social.
Câți elevi au primit burse anul trecut
Anul 2021 a fost primul an în care s-au alocat fonduri de la bugetul de stat pentru plata burselor elevilor, acordate în baza art. 82 din Legea Educației. În anul 2022 a fost alocată, prin Legea bugetului de stat nr. 317/2021, suma de 1,031 miliarde lei din bugetul de stat, din sume defalcate din TVA. Ulterior, în urma rectificării din august 2022, bugetul a fost suplimentat cu suma de 300 milioane lei, se arată în proiect.
La finalul anului școlar 2020-2021, numărul total de beneficiari de burse școlare a fost de:
- 651 beneficiari pentru bursa de performanță
- 369.946 de beneficiari pentru bursa de merit
- 74.299 de beneficiari pentru bursa de studiu
- 402.455 beneficiari pentru bursa de ajutor social.
Față de numărul de beneficiari din anul școlar 2020-2021, s-a observat o creștere a numărului de beneficiari ai burselor de merit cu 123.762 de elevi.
Autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare ale unităților/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale.
Impactul financiar calculat de Guvern este de 541.200.000 lei pe anul curent și 1.279.080.000 lei pe 3 ani.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Andrei Maria
miercuri, 30.11.2022 at 10:51
Elevii Liceului Teoretic Doctor Victor Gomoiu din Vanju Mare Mehedinti au beneficiat doar de suma de 180 lei pentru bursa sociala care este de 200 lei…intrebare ..este corect sa iei 20 lei de la un copil necajit??se sesizeaza cineva s au ce m ai conteaza??🤨🤔
Paduraru Mihaela
duminică, 08.01.2023 at 12:53
Buna ziua am doi copii la scoala clasa 1 si clasa a 3 sunt o mama singura ce acte sunt necesare pt bursa si de ce facilitati beneficiez