Actualitate
Camera Agricolă Alba: Reguli pentru concesionarea pajiştilor, discutate cu fermierii din judeţ. Calculul încărcăturii minime pentru suprafaţa solicitată
Printre cele mai discutate probleme în cadrul întâlnirilor cu fermierii organizate de Camera Agricolă Judeţeană Alba în această săptămână, în localităţile din zona montană şi nu numai, a fost cea referitoare la întreţinerea pajiştilor permanente. Potrivit prevederilor legislative, utilizatorii de pajişti care încheie contracte de concesiune trebuie să asigure o încărcătură minimă de 0,3 UVM/ha pentru suprafaţa solicitată. În caz contrar, acestea vor fi excluse de la plată.
Unitatea Vită Mare (UVM) reprezintă încărcătura sau numărul de animale ce revin la un hectar de păşune. Pentru a calcula încărcătura de animale necesare pe hectar se va proceda astfel: se înmulţeşte numărul de animale care păşunează cu coeficientul specific, iar produsul se împarte la numărul de hectare utilizate pentru păşunat.
Conversia animalelor în Unitate Vită Mare (UVM)
1. Tauri, vaci şi alte bovine de mai mult de doi ani, ecvidee de mai mult de şase luni = 1,0 UVM
2. Bovine între şase luni şi doi ani = 0,6 UVM
3. Bovine de mai puţin de şase luni = 0,4 UVM
4. Ovine = 0,15 UVM
5. Caprine = 0,15 UVM
6. Scroafe reproducătoare mai mari de 50 kg = 0,5 UVM
7. Alte porcine = 0,3 UVM
Dacă pe pajiştile în proprietate sau contractate fermierul nu poate asigura minim 0,3 UVM/ha cu animalele proprii sau ale altor fermieri, acesta va trebui să efectueze cel puţin o coasă pe an/suprafaţa nepăşunată.
În cazul în care în urma verificărilor, se constată că fermierul nu asigură un nivel minim de păşunat de 0,3 UVM/ha, acesta va trebui să prezinte adeverinţa eliberată de către medicul veterinar, care să cuprindă: nume fermier/CNP/CUI, ID fermier de la ANSVSA, efectivul de animale deţinut de fermier pe specii si categorii.
În cazul în care fermierul nu prezintă adeverinţa de la medicul veterinar sau din acest document nu reiese respectarea încărcăturii minime de 0,3 UVM/ha, parcela va fi exclusă de la plată.
În ordinul MADR nr.544/2013 se precizează metodologia de calcul a încărcăturii optime de animale pe ha de pajişte. Încărcătura de calculează în funcţie de producţia de nutreţ verde la hectar şi de necesarul de nutreţ verde al unui animal, pe zi sau pe o anumită perioadă şi se stabileşte la nivelul fiecărei localităţi.
Toţi agricultorii care exploatează pajişti permanente vor ţine evidenţa păşunatului şi a cositului într-un registru de evidenţă a activităţilor, completat la zi.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News