Connect with us
Advertisement

Eveniment

Camera Deputaților reincriminează delictul de opinie, pentru a proteja partidele politice de critici

Publicat

Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a votat luni un proiect de lege care incriminează delictul de opinie, dar se mai pregătește încă unul: reincriminarea ofensei aduse statului și însemnelor naționale, în prezent pedepsită cu amendă. 

Proiectul votat deja incriminează instigarea la ură împotriva unei persoane sau a unui grup pe motiv de apartenență politică.

Parlamentarii USR vor sesiza CCR, a declarat deputatul Mihai Badea. Delictul de opinie pedepsește exprimarea publică a unei păreri legată de un subiect, în cazul acesta partidele politice.

Practic, orice opinie exprimată împotriva unui partid politic va putea fi interpretată ca atare.

Proiectul de lege avea ca scop inițial punerea în acord a Codului Penal cu o directivă privind discriminarea pe criterii etnice, de rasă, sex etc.

Dar un amendament introdus de Laura Vicol (PSD), șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților, incriminează și delictul de opinie pe motiv de apartenență politică și prevede pedeapsa cu închisoarea până la 3 ani, a declarat pentru G4Media Mihai Badea (USR), membru în Comisia Juridică.

Mihai Badea a mai avertizat că urmeaza încă un proiect similar săptămâna viitoare: reincriminarea ofensei aduse statului și însemnelor naționale.

”Practic, o revenire la codul penal comunist din 1969. În loc să rămână o contravenție pasibilă de amendă, vor să fie infracțiune pasibilă de închisoare. Contrar evoluției dreptului din țările civilizate, care dau câștig de cauză libertății de exprimare. Iar de la asta până la ofensa adusă conducătorilor iubiți nu mai rămâne decât un pas”.

Legea va ajunge la Iohannis, la promulgare

”Ce înțelegeți prin instigare la ură împotriva unei persoane sau a unui grup de persoane pe criteriul opiniei sau apartenenței politice? Codul penal nu conține nicio definiție a acestei noțiuni, care rămâne la aprecierea instanței.

Nesocotiți nu doar dreptul la liberă exprimare, dar și principiul constituțional al calității, clarității și preciziei legii. Practic, orice critică mai substanțială pe care un cetățean obișnuit sau un jurnalist o va aduce unui politician sau unui partid politic va putea fi considerată infracțiune și pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, a declarat Mihai Badea.

După ce Parlamentul a adoptat proiectul, acesta merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. RAUL

    marți, 15.03.2022 at 11:20

    Haideți toți in stradă și mergem pe ei, ………. cu ei, vor să fie România o țară comunistă și români fără drepturi, nu vă mai lăsați. ……………. pe sclavii lor😉

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement