Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Când se mută Consiliul Judeţean Alba în „casă nouă”. Amenajarea sediului din Cetatea Alba Carolina începe din acest an

Publicat

galerie poarta a III-a, CMJ Consiliul Judeţean Alba va putea să-şi desfăşoare activitatea în sediul nou, amenajat în clădirea de secol XVIII din perioada Imperiului Habsburgic, din apropierea Porţii a III-a a Cetăţii Alba Carolina, cel mai devreme în 2018. Proiectul de aproximativ 10 milioane lei pentru transformarea fostului sediu al Centrului Militar Alba, imobil monument istoric de importanţă locală se află în faza de descărcare de sarcină arheologică. Lucrările încep din această lună.

Reamintim că deja Consiliul Judeţean, odată cu preluarea în administrare a imobilului, a amenajat o parte din spaţiile aflate la parter, a renovat clădirea la exterior, a înlocuit ferestrele şi a înlocuit acoperişul.

Clădirea, situată pe strada Mihai Viteazul nr. 11, lângă Poarta a III-a a Cetăţii Alba Carolina, are o suprafaţă de 1.976 mp, inclusiv terenul aferent. Imobilul are regim de înălţime pe trei nivele (subsol, parter şi etaj), iar proiectul de reabilitare şi refuncţionalizare a fost realizată de o firmă din Bucureşti, pentru o suprafaţă construită de 1.470 mp şi suprafaţă desfăşurată de 5.850 mp. Investiţia este finanţată integral din bugetul Consiliului Judeţean Alba, aproximativ 10 milioane de lei. Valoarea totală a proiectului iniţial a fost estimată la 15.297.431 lei, din care contract şi manoperă 12.672.821 lei, inclusiv TVA.

Vezi şi CJ Alba şi-a bugetat 15,2 milioane lei pentru amenajarea viitorului sediu de lângă Poarta a III-a a Cetăţii Alba Carolina

Directorul Direcţiei Tehnice din cadrul CJ Alba, Dan Popescu, a precizat pentru Alba24 că lucrările de amenajare ar putea fi terminate în 2017, iar cel mai devreme din ianuarie 2018 activitatea CJ ar putea fi relocată în această clădire.

În prezent se desfăşoară faza de descărcare de sarcină arheologică pentru proiect, pe baza unui contract încheiat cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, lucrările urmând să înceapă, cel mai probabil din februarie, în funcţie de condiţiile meteo.

Contractul prevede o perioadă de 16 luni pentru execuţia lucrărilor.

În timpul lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Alba Carolina, în apropierea imobilului, sub strada Mihai Viteazul, a fost descoperită şi fundaţia unei construcţii romane, dimensiunile exacte ale acesteia urmând să fie cunoscute după investigaţii în teren efectuate cu prilejul modernizării acestei clădiri. Directorul adjunct al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel a precizat pentru Alba24 că în zona curţii clădirii vor fi făcute săpături de circa doi metri adâncime, iar, în funcţie de ce se descoperă, se vor lua decizii privind variantele de conservare şi punere în valoare a eventualelor vestigii descoperite.

plan PUD sediu CJ centrul militar Reamintim că, potrivit documentaţiei PUD aprobate în cadrul acestui proiect, este vizată extinderea parţială a subsolului pentru amenajarea unei săli mutifuncţionale destinate conferinţelor, expoziţiilor, evenimentelor culturale.

Vezi şi Amenajarea clădirii Centrului Militar din Alba Iulia pentru a deveni sediu CJ. Sală de şedinţe la subsol şi curte interioară cu spaţiu verde

La parter vor fi birouri ale Direcţiei amenajării teritoriului şi urbanismului, Direcţiei Relaţii publice şi informatică, Direcţiei Resurse Umane şi gestiunea funcţiilor publice, grupuri sanitare, spaţii verzi, circulaţii auto şi pietonale, oficiu, birou administrator, registratură şi casierie.

La etaj, sunt birourile preşedintelui, vicepreşedintelui şi secretarului general, Direcţia de dezvoltare şi bugete, Direcţia Juridică şi administrare publică, grupuri sanitare, arhivă, terasă, oficiu.

Spaţiul podului clădirii va fi reamenajat pentru spaţii de birouri destinate Direcţiei de Amenajare a Teritoriului şi Urbanismului, Direcţiei Relaţii Publice şi Informatice, Direcţiei de Dezvoltare şi Bugete.

Capacitatea clădirii va fi adaptată pentru a găzduit aproximativ 200 de persoane, angajaţi ai CJ Alba şi un număr mediu de vizitatori.

Accesul publicului şi al personalului se va face de pe strada Mihai Viteazul, latura nordică a clădirii, pe nivelul subsolului, în holul de primire şi apoi prin foaier, lifturi sau scări şi din curtea interioară (partea de vest a clădirii), strada Militarilor sau prin estul clădirii. În curtea interioară sunt patru accese destinate publicului, două dintre ele spre holul principal de intrare. Din gangul de intrare dinspre vest sunt două accese destinate exclusiv personalului.

Accesul auto va fi strict interzis. Aspectul exterior al clădirii va fi păstrat, în mare, iar faţadele interioare vor suferi mici modificări: ferestrele închise sau blocate vor fi deschise, gangul de intrare din estul clădirii va fi deschis. Extinderea clădirii va fi vizibilă doar din curtea interioară.

În curtea interioară se va realiza un corp-extindere alipit faţadei sudice a curţii interioare, cu funcţiunea de hol de acces, informare şi aşteptare. Practic, va fi şi un spaţiu expoziţional, realizat pe structură metalică tridimensională, închis vertical şi orizontal cu sticlă termofonoizolantă pe sistem perete cortină.

Decizia de relocare a sediului a fost luată în contextul în care CJ Alba va trebui să elibereze spaţiile ocupate în imobilul ce aparţine Curţii de Apel Alba Iulia, în care funcţionează şi Instituţia Prefectului Alba.

Ofelia PĂUNACHE

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax