Connect with us
Advertisement

Eveniment

Cârpeală după o lună de școală: Inspectoratul Şcolar Alba a primit bani să cumpere 5.400 de MANUALE VECHI pentru clasa I

elevi

Publicat

clasa I elevi Prin ordin al Ministerului Educaţiei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba are repartizată suma de 8.751 lei pentru achiziţionarea manualelor cu conţinut vechi pentru clasa I, ce ar urma să asigure “interimatul” pentru elevi şi profesori, până la finalizarea licitaţiei pentru cele noi. Chiar dacă nu respectă curriculumul şcolar aplicat din 15 septembrie, aceste manuale ar trebui să ajute procesul de învăţământ. La începutul cele de-a patra săptămâni de şcoală, manualele nu au ajuns pe băncile elevilor. Potrivit IŞJ Alba, în această perioadă se semnează contractele cu editurile, iar cel mai probabil în două săptămâni peste 5.400 de manuale vechi, retipărite vor ajunge în şcolile din judeţ.

Haosul privind manualele a fost generat de lansarea cu întârziere de către Ministerul Educaţiei a licitaţiei pentru manuale şcolare în format nou – tipărit şi digital, întârziată şi după ce anumite firme au depus contestaţii. Ca măsură “de avarie”, ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, după ce a fost „instruit” de premier să rezolve problema, a decis să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I, până la finalizarea licitației privind manualele digitale.

Astfel, inspectoratele școlare județene au obligația ca, în regim de urgență, să completeze stocurile de manuale școlare pentru clasa I, iar pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja în școli. Decizia a luat însă prin surprindere atât şcolile şi inspectoratele, cât şi editurile, care nu aveau stocuri suficiente în magazii.

După ce Ministerul Educației a repartizat sumele către inspectoratele şcolare județene, în cazul IŞJ Alba 8.751 lei, prin ordinul din 18 septembrie, acestea trebuie să dea comandă la edituri. Potrivit IŞJ Alba, la data de 6 octombrie, procedura era în faza de semnare a contractelor cu editurile pentru retipărirea unui număr de 5.468 de manuale pentru clasa I, pe baza necesarului estimat de şcoli şi centralizat la inspectorat. Editurile semnează contract cu fiecare inspectorat în parte. În cazul IŞJ Alba, contractele se semnează cu editura Aramis Print pentru majoritatea abecedarelor şi manualelor de Matematică, dar şi cu „T3 Info”, „Corvin” şi „Studium” pentru cele în libma maghiară. În total, sunt comandate 2.817 abecedare şi 2.651 de manuale pentru Matematică. Cel târziu din 20 octombrie, acestea ar urma să ajungă în şcoli.

”Fiecare inspectorat şcolar încheie contractele de achiziţie în vederea asigurării manualelor şcolare, pentru clasele I pentru anul şcolar 2014-2015, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2006, privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru fiecare titlu de manual şcolar, preţul de achiziţie reprezintă ultimul preţ din contractele de achiziţie pentru retipăriri pentru anul şcolar 2013-2014, calculat cu un indice de actualizare a preţului de achiziţie a manualelor şcolare de 1,03%.

În situaţia în care unele edituri refuză încheierea de contracte de achiziţie, inspectoratele şcolare pot achiziţiona alte titluri prevăzute în Catalog”, se arată în ordin.

Printr-un alt ordin al ministrului Educației, Remus Pricopie, tot din 18 septembrie, a fost aprobat catalogul manualelor școlare pentru clasele I și a II-a pentru anul școlar 2014-2015. Aici termen limită pentru procedurile legale retipărite pentru elevii de clasa I este 24 septembrie 2014. În completare, “până la data de 22 septembrie 2014, fiecare unitate de învăţământ distribuie, pentru elevii claselor a II-a, manualele şcolare aprobate, existente în unităţile de învăţământ în urma recuperării de la seriile anterioare, precum şi manualele care au fost recartate la nivelul inspectoratelor şcolare/unităţilor de învăţământ”.

Învăţătorii au avut de ales, pentru clasa I, variante de manuale printre care: Abecedare (editurile Aramis Print, Ana 2000) şi Matematică (Aramis Print, Petrion, LVS Crepuscul, Euristica, Sigma), 2004.

Potrivit reprezentanţilor editurii Aramis, ultimele comenzi de la IŞJ-uri au venit în 2 octombrie, dată la care s-a lansat şi comanda. Cel târziu luni, 6 octombrie, începe tipărirea, care durează o săptămână, după care începe distribuirea în școli a manualelor. În 10 zile elevii vor avea și noile vechi manuale pe bănci, au estimat sursele citate, potrivit HotNews.ro.

“Prețul unui manual este 2 lei și 10 bani, dar din ei se scade procentul alocat inspectoratelor care este de 10% și încă ceva. Deci editorul ia 1 leu si 90 de bani pe manual. Virarea banilor se face după trimiterea manualelor în școli. Teoretic, ai dreptul să ceri un avans, dar undeva la 150 de zile după ce ai furnizat produsul vin și banii de la ISJ-uri. Deci noi nu ne așteptăm să primim acești bani până la finele anului”, mai precizează sursele citate.

sursă: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement