Connect with us
Advertisement

Educație

”Cartea din rulotă”, la o școală cu doar 10 elevi de la Întregalde. Performanța extraordinară a unei fetițe care învață acolo

Publicat

Reprezentanții proiectului ”Cartea din rulotă” au ajuns la Întregalde, la o școală din județul Alba cu doar 10 elevi.

Cartea din rulotă” a fost inițiat de un polițist local din Alba Iulia, pasionat de lectură, alături de fostul director adjunct al Muzeului Național al Unirii.

”Am identificat acolo o școală care nu mai are decât 10 copii. De fapt doi dintre ei se mută la alte școli în acest an școlar, dar am găsit acolo inclusiv o fetiță care astăzi este în clasa a șasea și care anul trecut școlar a fost locul I la Olimpiada de Matematică faza pe județ și locul 12 la faza pe țară.

Este impresionant cum un copil care învață în condiții grele, de izolare, acolo, în inima muntelui, a ajuns să concureze cu elevi care au acces foarte facil la tehnologie, bliblioteci, ore suplimentare” a spus Constantin Inel, unul dintre reprezentanții ”Cărții din Rulotă”.

Primarul localității, Victoria Moga, a precizat pentru Alba24 că este vorba despre Olimpiada Satelor la Matematică și că performanța Petronelei este foarte apreciată la nivelul comunei, fiindu-i oferit și un premiu din partea administrației locale.

Copiii au primit materiale esențiale pentru începutul de an școlar, dar și cărți de literatură.

Despre ”Cartea din rulotă”

”Cartea din rulotă”este o societate de economie socială finanțată din fonduri europene, care are ca obiectiv promovarea lecturii și a cărții în general: de la istoria scrisului la genuri literare.

”Proiectul a fost gândit ca o alternativă fizică, viabilă, la tot ceea ce înseamnă digitalizarea aceasta, ideea noastră de proiect a fost să ducem carte tipărită, autori, actori, în comunități care nu au avut până acum un contact cu așa ceva” a spus Constantin Inel, reprezentant al proiectului.

”Ne adresăm tuturor comunităților izolate de pe teritoriul României și mai mult decât atât am avut deja contacte cu români din Basarabia și Voivodina și cel mai probabil urmează și pe linia colaborării cu comunități de români din Ungaria și din Bosnia acestor comunități le vom duce pachete cu cărți din categoria manuale, enciclopedii, literatură română, traduceri, ar vor facilita și contactul cu oameni ai cărții, editori, scriitori, restauratori de carte” a adăugat Inel.

Constantin Inel a fost director adjunct al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și are o experiență bogată în lucrul cu cartea veche.

Proiectul a fost inițiat de un polițist local din Alba Iulia, pe nume Liviu Ștefan, cu ajutorul lui Inel.

”Eu l-am descoperit după ce s-a angajat la Poliția Locală, la Parcul Dendrologic, omul acesta stătea acolo, în așteptarea vizitatorilor, cu o carte în mână și citea. M-a impresionat și am povestit cu el despre ce-l face să nu stea pe telefon și mi-a spus că îi place foarte mult să citească și o face de câte ori poate” a adăugat Inel.

Așa s-a născut proiectul lor, după ce Constantin Inel l-a ajutat să își depună o cerere de finanțare.

În total, în proiect lucrează 5 persoane, care sunt ajutate de voluntari”.

Foto: Facebook ”Cartea din rulotă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement