Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cât plătește fiecare angajat pentru ”pensionarii de lux”. O pensie ”specială”, de 9,5 ori mai mare decât una ”normală”

Publicat

Fiecare angajat român plătește lunar 25 de lei pentru pensiile speciale ale diferitelor categorii de ”răsfățați” ai sistemului public din România. 80,3% din cuantumul acestor pensii este plătit, la comun, de către toți românii. Acesta în timp ce o pensie medie specială ajunge la 10.185 de lei. Este concluzia unei anchete realizată de ziarul Adevărul.

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) aplică şase legi cu caracter special prin care se stabilesc pensile de serviciu, cuantumul acestora fiind plătit doar în proporţie de 19,3% în raport cu contribuţiile foştilor parlamentari, judecători, procurori, grefieri, piloţi din aviaţia civilă, angajaţi ai Corpului Diplomatic şi ai Curţii de conturi.

Diferenţa de 80,3% este suportată din bugetul de stat, adică din taxele şi impozitele plătite de toţi angajaţii. Potrivit datelor obținute de „Adevărul”, în luna septembrie se aflau în plată , în baza celor şase legi speciale, nu mai puţin de 9.129 de pensii de serviciu.

Suma totală achitată luna trecută către aceştia se ridică la 92.979.634 lei, adică o pensie medie de 10.185 lei. Asta în timp ce o pensie medie ”normală”, se ridică la 1.073 de lei. Așadar, o pensie ”specială” medie este egală cu 9,5 pensii ”normale”.

Din cele aproape 93 milioane de lei, doar 17,93 milioane de lei sunt achitate de CNPP în baza contribuţiilor plătite când erau în câmpul muncii de cele şase categorii de personal, diferenţa de 75 de milioane de lei provenind de la bugetul de stat. Adică 25 de lei din banii publici, plătiţi prin taxe şi impozite de fiecare dintre cei aproximativ 5 milioane de salariaţi.

Parlamentarii, pensionari de lux pe banii românilor

Potrivit datelor CNPP, în luna septembrie 813 foşti parlamentari au încasat o pensie medie de 4.294 lei, din care 2.442 lei în baza contribuţiilor pe care le-au plătit înainte de pensionare şi 2.631 lei din bugetul de stat. O altă categorie importantă, din punct de vedere al cuantumului pensiei medii este cea a foştilor judecători şi foştilor procurori.

3.568 de foşti magistraţi primesc lunar 16.063 lei, din care doar 2.710 lei în baza contribuţiilor şi de aproape 7 ori mai mult (14.823 lei) de la bugetul de stat. Legea aduce beneficii şi personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, 1.814 astfel de persoane încasând o pensie de 3.941 lei, din care doar 1.854 în baza contribuţiei lor.

Pensionarii de lux ai Curții de Conturi

Legile speciale nu i-au uitat nici pe foştii angajaţi ai Curţii de Conturi, 608 astfel de persoane încasând lunar o pensie medie de 7.624 lei, din care 3.471 lei în baza contribuţiilor acestora şi 4.211 lei de la bugetul de stat. Pe de altă parte, 813 foşti piloţi ai Aviaţiei Civile au încasat în septembrie o pensie medie de 10.705 lei, din care 3.268 lei în baza contribuţiilor plătite de ei şi 7.536 lei de la bugetul de stat. O altă categorie de pensii speciale îi priveşte pe foștii membri ai Corpului Diplomatic şi consular al României, 864 de astfel de persoane încasând lunar o pensie medie de 5.487 lei, din care doar 2.460 în baza contribuţiei lor şi 3.325 lei de la bugetul de stat.

Potrivit informațiilor obținute de jurnalista Afrodita Cicovschi, de la Casa Națională de Pensii Publice, alte categorii de pensii speciale sunt acordate cultelor recunoscute de lege, avocaţilor, foştilor angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Serviciului Român de Informaţii.

Pensia medie obişnuită, plătită celor 4,68 milioane de pensionari de către Casa Naţională de Pensii Publice, însumează circa 5 miliarde de lei în fiecare lună, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, rezultând o pensie medie de 1.073 lei, în timp ce suma plătită celor 139.000 de persoane care primesc pensii speciale se ridică lunar la 590 milioane de lei, respectiv o pensie medie de 4244 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate