Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ce rişti dacă nu spui tot ce ştii, atunci când eşti chemat în faţa instanţei. Prevederi din lege

Publicat

justitie tribunal decizie

Cei care sunt chemaţi să se prezinte în faţa instanţei, ca martori în cauze civile sau penale, trebuie să spună tot ce ştiu referitor la faptele sau circumstanţele despre care sunt întrebaţi. Altfel, riscă închisoarea.

Codul penal prevede următoarele: „Fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmații mincinoase ori nu spune tot ce știe în legătură cu faptele sau împrejurările esențiale cu privire la care este întrebat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, scrie în Codul penal la articolul despre mărturia mincinoasă.

Cu alte cuvinte, nu doar cei care mint în instanţă riscă să ajungă după gratii, ci şi cei care omit informaţii. Intră la categoria mărturie mincinoasă.

Însă, în anumite condiții, retragerea mărturiei mincinoase scapă persoanele fizice de pedepsele penale.

Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că fapta de a face afirmații mincinoase sau de a nu spune totul este considerată mărturie mincinoasă, nu și favorizare a făptuitorului.

sursă: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax