Actualitate
Ce se întâmplă cu posturile neocupate din învăţământ. Vezi cum poţi obţine catedră, după începerea anului şcolar
Posturile didactice rămase libere în unităţile de învăţământ vor fi repartizate după data de 17 septembrie personalului care îndeplineşte condiţiile pentru ocuparea acestora. În cazul în care vor mai rămâne posturi libere, acestea vor fi repartizate de către conducerea unităţii de învăţământ. Dacă după această etapă, şcolile încă mai au nevoie de cadre didactice, se vor organiza concursuri la care poate participa atât personalul specializat, cât şi cei fără studii corespunzătoare în domeniu.
După data de 17 septembrie 2012, pe posturile didactice, catedrele complete sau incomplete care rămân libere în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, pe parcursul anului şcolar 2012-2013, se repartizează personalul didactic calificat care îndeplineşte condiţiile de ocupare a acestor posturi.
În lipsa personalului didactic, după începerea cursurilor, directorii unităţilor de învăţământ vor putea repartiza posturile rămase neocupate.
Potrivit Ministerul Educaţiei, dacă nici după această etapă nu se vor ocupa toate posturile, unităţile de învăţământ vor organiza concursuri pentru ocuparea acestora. „În cazul în care, posturile didactice/catedrele vacantate pe parcursul anului şcolar nu pot fi ocupate conform art.2, consiliile de administraţie din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat în care se vacantează posturi didactice/catedre, pe parcursul anului şcolar 2012-2013, pe o durată mai mare de 60 de zile, sunt abilitate să organizeze şi să desfăşoare individual, în consorţii şcolare sau în asocieri temporare la nivel local, concursuri cu probe scrise şi practice/orale în profilul postului sau inspecţii speciale la clasă pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor, pe perioadă determinată, cu personal didactic calificat, respectiv testări pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor cu personal fără studii corespunzătoare postului”, se arată în Metodologia pentru ocuparea posturilor didactice care se vacantează după începerea anului şcplar 2012-2013.
Concursul va cuprinde o inspecţie la clasă sau probă orală şi un examen scris. Cei care nu obţin la prime probe minim nota 5 nu au dreptul să intre în examenul scris. De asemenea, nota minimă de promovare, atât a lucrării scrise, cât şi a interviului, este 5.
Puteţi vedea aici întreaga metodologie de desfăşurare a examenului şi cererea de înscriere în concurs.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News