Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cele mai bune soiuri de struguri românești din care se poate obține un vin de calitate. Mustul, elixirul tinereții

Publicat

A venit toamna și mulți români vor să își facă singuri vinul acasă. Dacă vrei să obții un vin românesc de calitate, trebuie să știi ce struguri să folosești.

Pentru ca recolta de struguri  din care se face „Licoarea lui Bachus” să fie de cea mai bună calitate, trebuie să se țină cont de foarte mulți factori, începând de la perioada de cules a strugurilor până la modul în care se pun la presat, dar şi de vasul în care este pus la fermentare.

Iată care sunt cele mai bune soiuri, potrivit unui top întocmit de DC News.

Soiuri din zona Târnavelor

În Podgoria Jidvei, cea mai mare de pe Valea Târnavelor, și-au găsit condiții prielnice de dezvoltare soiuri de struguri albi, precum Fetească Regală, Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Chardonnay, Muscat Ottonel și altele.

jidvei

Odată cu schimbările climatice, a fost posibilă plantarea soiurilor de struguri negri în podgorie.

Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot sau Syrah sunt vinificate în vinuri roze încântătoare sau sunt folosite pentru producerea vinurilor spumante.

Fetească Neagră

Cultivat în special în partea de est a Munteniei şi în sudul Moldovei, soiul Feteasca Neagră produce tipuri de vinuri cu o concentraţie ridicată de alcool, potrivit gradinavesela.ro.

Vezi și un VIDEO REPORTAJ: Culesul strugurilor pe Valea Târnavelor, în inima Transilvaniei. Acolo unde vinul se face cu dragoste și hărnicie

Din această varietate se produc atât vinuri roşii, cât şi roze. Tonurile care definesc vinurile de Feteasca Neagră includ note fructate de prune, mere sau vişine negre, nuanţe de piper, vanilie, scorţişoară şi ienibahar.

Tămâioasă Românească

Este unul dintre numele după care trebuie să te uiţi dacă doreşti un vin dulce, de soi românesc.

Cu o vechime de peste 2000 ani, acest tip de struguri se cultivă în toate regiunile ţării, însă cele mai bune vinuri de tămâioasa se obţin la podgoriile Dealu Mare, Drăgăşani şi în zona Moldovei.

VIDEO: ICE WINE made by Jidvei, România. Prima recoltă de struguri pentru VINUL de GHEAȚĂ, după șapte ani de așteptări

Este unul dintre soiurile româneşti cu cel mai ridicat nivel de zahăr, ce poate ajunge până la 300g/l, în anii cu toamne lungi, şi produce vinuri aromate, cu conţinut ridicat de alcool.

Grasă de Cotnari

Grasa de Cotnari este o varietate dulce, a cărei concentraţie de zahăr concurează uşor nivelul Tămâioasei Româneşti.

Bobul este oval, cu pielita subţire, culoare galben-vierzui, iar vinurile seci obţinute te întâmpină cu note de caisă, piersica şi mere, în timp ce variantele dulci te duc cu gândul la miez de nucă verde, miere de albine, migdale şi stafide.

Mustul, elixirul tinereții

Mustul este considerat elixirul tinereții. Rezultat în urma zdrobirii strugurilor, mustul conţine nu numai compuşii benefici din pulpa fructului, dar şi din pieliţă, seminţe şi ciorchini.

Toţi îi conferă savoare şi proprietăţi tămăduitoare unice.

Nutriţioniştii atrag atenţia, cu precădere, asupra proprietăţilor sale antioxidante, datorită cărora mustul ameliorează circulaţia sangvină, scade riscurile de maladii cardiovasculare, de obezitate și de diabet de tip 2.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax