Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Biblioteca bijuterie din Finlanda, construită de Centenarul lor. La noi, monumentul de la Alba Iulia încă nu a fost recepționat

Publicat

În timp ce, în România, Centenarul s-a sărbătorit cu un monument de piatră în valoare de 10 milioane de lei, construit la Alba Iulia, Finlanda și-a deschis, tot în decembrie 2018, cea mai modernă bibliotecă din Europa, un cadou pe care și l-a făcut la împlinirea celor 100 de ani de existență.

Monumentul de la Alba Iulia nici măcar nu este gata. Va fi recepționat abia în decembrie 2019, pe când în Finlanda, biblioteca, o adevărată operă de artă, este funcțională de un an.

Presat de apropierea Sărbătorii Centenarului de la Alba Iulia, Ministerul Culturii a acceptat preluarea monumentului în valoare de peste 10 milioane de lei, în ciuda unor probleme pe care le avea.

monumentul podul unirii alba iulia 27 noiembrie

Din acest motiv, s-a semnat doar o recepție la terminarea lucrărilor, urmând ca recepția finală să se realizeze abia la finalul lui 2019, în luna decembrie. Motivul invocat pentru prelungirea cu încă un an a fost ”urmărirea comportării în timp a monumentului” și nu în mod direct problemele care existau.

Se poate și altfel. În locul unui monument gigant de piatră, imaginați-vă o clădire strălucitoare, plină de cărți. Acesta este cadoul pe care și l-a făcut Finlanda, care ocupă locul al doilea ca obișnuință a lecturii, propunându-și în acest fel să marcheze cea de-a 100-a aniversare a independenței sale față de Rusia.

Biblioteca centrală din Helsinki, numită și Oodi (în românește odă), deschisă în decembrie 2018, nu găzduiește numai cărți. Clădirea cuprinde, de asemenea, un cinematograf, un studio de înregistrare și un spațiu în care obiectele vechi pot fi transformate în elemente noi.Clădirea a primit o susținere politică aproape unanimă și a fost proiectată cu ajutorul sustinerii publicului, ca parte a unui proces larg de consultare.

Situată în inima orașului, vizavi de Casa Parlamentului, biblioteca este unul dintre proiectele emblematice ale Centenarului Finlandei. Costul estimat al clădirii este de 98 milioane EUR. Statul a plătit 30 de milioane de euro, în timp ce orașul Helsinki a plătit restul.

Finlandezii iubesc cărțile

Peste 5.5 milioane de locuitori ai Finlandei împrumută mai mult de 68 de milioane de cărți pe an.

Dragostea finlandezilor pentru biblioteci a fost explorată într-un articol din 2017 apărut în New Statesman. Aceasta este descrisă drept modul în care finlandezii împrumută „aproape tot ceea ce ați putea dori vreodată – de la vasele pentru o cină la exerciții pentru îmbunătățirea casei, împreună cu arta, mingile de fotbal, jocurile de grădină și mașinile de cusut. Totul este gratuit: furnizarea de servicii de bibliotecă de înaltă calitate, fără nici un cost pentru public, este consacrată de legea finlandeză”.

Această lege, introdusă pentru prima dată în 1928, este menită să țină bibliotecile actualizate, moderne și relevante pentru societate în vremuri schimbătoare.

Datorită locului lor în centrul culturii locale și naționale, bibliotecile sunt, de asemenea, centrele unor evenimente publice, cum ar fi concerte, discuții literare și spectacole cinematografice. Unele au o secțiune pusă deoparte pentru ca copiii să-și facă temele.

ALA Architects 20181120 Helsinki Central Library Oodi

Pentru bibliofili, studenți, cadre universitare și cercetători, ideea unei astfel de biblioteci este raiul pasionaților de carte.

Surse: weforum.org, oodihelsinki.fi

Foto: ALA Architects

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax