Eveniment
Cercetătorul Gheorghe Petrov, care a expus atrocitățile comise de Securitate în județul Alba, îndepărtat de la IICCMER
Cercetătorul Gheorghe Petrov, cel care a avut un rol deosebit de important în investigarea unor atrocități comise de Securitate pe teritoriul județului Alba, a fost obligat să părăsească de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Împreună cu Petrov, a fost îndepărtat și Marius Oprea.
Echipa formată de acesta, din care mai faceau parte și arheologii Paul Scrobotă de la Muzeul de Istorie Aiud, Horațiu Groza de la Muzeul de Istorie din Turda și Gabriel Rustoiu de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, a reușit să facă lumină în cazul asasinării de către Securitate a unor oponenți ai regimului comunist.
Munca lor a constat în documentarea a zeci de cazuri. Au discutat cu familiile, cu martorii, au căutat în arhive și au descoperit atrocități care altfel ar fi rămas îngropate. De asemenea, au reușit să găsească, cu mari eforturi, locurile în care victimele ucise fuseseră îngropate și să le redea familiilor, împreună cu adevărul asupra celor întâmplate.
Postarea lui Gheorghe Petrov:
”Ziua de 10 iulie 2020 a fost ultima pe care am petrecut-o în calitate de angajat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Este pentru a treia oară când am fost silit să părăsesc în mod forțat această instituție a Statului căruia i-am dăruit 14 ani din viața mea, lăsând mai multe proiecte de cercetare în derulare sau în pregătire.
Am voința și puterea să le pot continua dacă voi fi lăsat, desigur în alte condiții și numai dacă voi găsi sprijin din partea unor semeni care au înțeles și apreciat importanța și consecințele trudei mele de ani de zile, alături de cei patru camarazi arheologi.
După schimbarea politică intervenită în luna ianuarie la nivelul conducerii Institutului, în loc de înțelegere, conlucrare și o minimă recunoștință, am avut parte doar de umilință asociată cu măsuri arbitrare și absurde, aplicate intenționat și cu un scop precis, care m-au obligat să mă retrag fără voia mea din această instituție intrată deja în disoluție.
Citește și: Trei ani de cercetări legate de un asasinat vechi de 70 de ani, din Apuseni. Cum a fost ucis Ioan Andreșel de Securitate
Am convingerea că în această țară mai sunt încă oameni luminați ce poartă în suflet simțăminte românești, care pot să intervină pentru a readuce această instituție pe calea împlinirii reale a misiunii pentru care a fost creată, dându-i totodată un conducător demn și reprezentativ pentru importanța sa, care să aibă în primul rând calitatea de OM.
Doamne Ajută!” a scris pe contul său de Facebook, Gheorghe Petrov.
Zeci de proiecte de cercetare realizate în cadrul Institutului au fost inițiate, documentate și coordonate de către Gheorghe Petrov împreună cu Marius Oprea, Paul Scrobotă de la Muzeul de Istorie Aiud, Horațiu Groza de la Muzeul de Istorie din Turda și Gabriel Rustoiu de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Aceștia au reușit împreună să readucă la lumină o serie de crime înfăptuite de regimul comunist.
- ”Cadavrul lui Andreșel Ioan precum și trupurile celorlalte două victime au fost lăsate pe locurile de execuție, fiind îngropate a doua zi, în 17 august. Pentru săparea gropilor de mormânt au fost aduse cu forța rude ale celor doi partizani, Selagea și Ihuț, precum și alți oameni mai înstăriți din Bistra, care fuseseră anchetați la Câmpeni, moartea consătenilor fiindu-le dată ca exemplu. Conform mărturiilor, pe trupul fiecărei victime a fost pusă o bucată de carton pe care era scris: Cine face ca el, ca el să pățească” – fragment din investigația legată de uciderea lui Ion Andreșel și a altor doi partizani.
Multe familii au reușit astfel să afle adevărul despre bunicii și părinții care s-au opus regimului comunist.
Despre munca lui Petrov și a colaboratorilor săi, Alba24 a scris în repetate rânduri:
Osemintele lui Traian Pom, victimă a Securităţii, au fost găsite la Bistra. A fost ucis prin împușcare, în 16 august 1950. Investigaţie arheologică IICMER în Apuseni
FOTO Cercetători de la IICCMER, în căutarea CAPULUI unui partizan ucis de Securitate la Bistra. Povestea unui secret din Apuseni
IICCMER: Investigaţii arheologice la Bistra, pentru deshumarea lui Ioan Andreșel, împușcat de Securitate, în august 1950
FOTO: Probe relevante în dosarul asasinatului de acum 67 de ani, de la Bistra. Deshumarea lui Ioan Andreşel, ucis de Securitate
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
cetatean
marți, 21.07.2020 at 20:24
Razbunarea PNL-ului pt. ca cei doi au criticat frecvent, in ultima vreme, Guvernul Orban si pe Iohannis.
Aurel
miercuri, 22.07.2020 at 08:35
În țara asta ce-i bun se înlătură, mizeriile umane sunt la putere. Din păcate așa este și la public și la privat.
Păcat de oamenii buni că nu-și găsesc locul așa cum ar merita, în schimb se promovează clientela politică.
Ioana V.
miercuri, 22.07.2020 at 19:20
Se spune că această domnișoară, care a fost unsă șefă la IICCMER, este ibovnica unui anume consilier pe la Cotroceni. Serviciile prestate au trebuit să fie cumva recompensate.