Actualitate
CNN: Efectul „Benjamin Button”: Oamenii de știință pot inversa îmbătrânirea la șoareci. Vor să facă același lucru pentru oameni
Descoperire extraordinar de importantă pentru umanitate, anunțată de CNN: oamenii de știință pot inversa îmbătrânirea la șoareci și vor să facă același lucru pentru oameni. Descoperirea a fost supranumită ”Efectul Benjamin Button”, iar savanții spun că tehnologia deja există.
În laboratorul biologului molecular David Sinclair de la Harvard Medical School, șoarecii bătrâni întineresc.
Folosind proteine care pot transforma o celulă adultă într-o celulă stem, Sinclair și echipa sa au resetat celulele îmbătrânite la șoareci la versiuni anterioare ale lor, potrivit CNN.
În prima descoperire a echipei sale, publicată la sfârșitul anului 2020, șoarecii bătrâni cu vedere slabă și retinele afectate au putut să vadă brusc din nou.
„Este o resetare permanentă, din câte putem spune, și credem că poate fi un proces universal care ar putea fi aplicat corpului, pentru a ne reseta vârsta”, a spus Sinclair, care a petrecut ultimii 20 de ani studiind modalități de a inversa efectele timpului asupra organismului.
„Dacă inversăm îmbătrânirea, multe boli nu ar trebui să mai apară (…) În timp ce medicina modernă se adresează bolilor, nu abordează cauza de bază, care, pentru majoritatea bolilor, este îmbătrânirea în sine”, a spus Sinclair.
„Știm că atunci când inversăm vârsta unui organ precum creierul unui șoarece, bolile îmbătrânirii dispar. Memoria revine; nu mai există demență” a adăugat acesta.
A existat un dezavantaj în toate aceste cercetări: în anumite situații, șoarecii modificați au dezvoltat tumori canceroase.
Căutând o alternativă mai sigură, geneticianul de laborator Sinclair Yuancheng Lu a ales trei dintre cei patru factori și i-a adăugat genetic la un virus inofensiv.
Virusul a fost conceput pentru a furniza factorii Yamanaka de întinerire celulelor ganglionare retiniene deteriorate din partea din spate a ochiului unui șoarece îmbătrânit.
După injectarea virusului în ochi, genele pluripotente au fost apoi pornite prin hrănirea șoarecelui cu antibiotic.
În mod uimitor, neuronii deteriorați din ochii șoarecilor cărora li s-a injectat cele trei celule au întinerit. De la acel studiu original, Sinclair a spus că laboratorul său a inversat îmbătrânirea în mușchii și creierul șoarecilor și acum lucrează la întinerirea întregului corp al șoarecilor.
„Credem că folosim un sistem de regenerare străvechi pe care îl folosesc unele animale: când tăiați membrul unei salamandre, acesta îi crește din nou. Coada unui pește va crește înapoi; un deget de șoarece va crește înapoi. ”
Acea descoperire indică faptul că există o „copie de rezervă” a informațiilor despre tinerețe stocate în corp, a adăugat el.
Detalii și explicații mai multe, pe CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News