Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Codul Rutier: Claxonatul fără motiv sau excesiv poate aduce amenzi usturătoare. La ce distanță este permis avertismentul sonor

Publicat

Codul Rutier prevede amenzi substanțiale pentru șoferii care folosesc în mod excesiv claxonul în trafic.

Chiar dacă, uneori, răbdarea conducătorilor auto poate fi pusă la încercare din cauza aglomerației de pe drumurile din România sau poate de către alți participanți la trafic, aceștia ar trebui să știe că riscă amenzi și dacă claxonează insistent.

Acest mijloc de avertizare sonoră, așa cum este el definit în legislația rutieră, e folosit câteodată ca o modalitate de a-i ”pedepsi” pe ceilalți participanți la trafic atunci când există inconveniente de orice fel.

Iar aceste alegeri ale șoferilor pot fi sancționate de polițiști.

Codul Rutier impune anumite reguli de reținut pentru șoferi, în aceste cazuri: claxonul trebuie folosit de la o distanță minimă de 25 de metri.

Potrivit Codului Rutier, claxonul poate fi utilizat doar pentru a evita un pericol iminent.

Șoferii nu pot folosi semnalul la o distanță mai mică de 25 de metri de cei cărora li se adresează avertismentul sonor. Poliția îi poate sancționa pe cei care folosesc abuziv claxonul cu amenzi din clasa a două sancțiuni, cu 4 sau 5 puncte-amendă, echivalentul a 570 sau 725 de lei.

”Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanță de cel puțin 25 m față de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului și fără să îi determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației”, scrie în regulament.

Apoi, șoferilor le este interzis, la articolul 148 din Regulament, în mod expres, „să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră”.

Se poate da ca exemplu claxonarea prelungită mai mult decât este nevoie (patru-șase secunde consecutive), imediat în spatele unei alte mașini. Aceasta poate fi considerată abuzivă.

Claxonul este un mijloc de avertizare, nu unul de pedepsire, pe care șoferii să-l folosească pentru a-și vărsa nervii imediat după evitarea unui pericol în trafic.

În orice caz, conform Codului rutier, nerespectarea regulilor de folosire a mijloacelor de avertizare sonoră de către șoferi se poate sancționa cu patru sau cinci puncte-amendă, informează avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. unu

    luni, 19.04.2021 at 09:58

    Daca s-ar respecta… Tot timpul se gaseste cate unul sa claxoneze fara motiv intemeiat, sau pentru ca e nervos.
    Dar mai deranjant este zgomotul produs de motociclete, unele ambalate pe la semafoare de proprietari idioti si complexati. Daca mergi la RAR cu turimul si face agomot la jumate din cat face un rahat de motor, nu treci testul, dar pe astia cu motoarele…
    Pe astia ar trebui sa-i amendeze politia.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax