Connect with us
Publicitate

Eveniment

Comisarul șef Milu Todea a câștigat procesul cu DNA. A primit daune morale de 25.000 de lei

Publicat

Comisarul șef Milu Todea, a obţinut în instanţă daune morale în valoare de 25.000 de lei din partea statului român pentru că a stat 24 de ore în arest preventiv. Fostul adjunct de la IPJ Alba  a fost judecat în perioada 2009 – 2011 pentru presupuse fapte de corupţie, dar instanţele de judecată l-au achitat.

În 2013, poliţistul a dat statul român în judecată pentru că a fost ţinut ilegal în arest preventiv timp de 24 de ore în perioada 24 – 25 martie 2009. La vremerea respectivă, procurori DNA au început urmărirea penală împotriva comisarului şef pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de favorizarea persoanelor care au comis o infracţiune de luare de mită. Milu Todea a fost achitat, atât la Curtea de Apel Alba Iulia cât şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe perioada urmăririi penale şi a judecăţii, poliţistul a fost suspendat din funcţia de adjunct al comandantului IPJ. Milu Todea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2009. Alături de acesta a fost deferit justiţie şi finul său, subofiţerul Gheorghe Dănuţ Pleşa, angajat şi el la IPJ Alba. Cei doi au fost acuzaţi că, în 4 decembrie 2008, ar fi dezvăluit o acţiune de filaj prin care se urmărea prinderea în flagrant a unui angajat de la Registrul Auto Român Alba, în timp ce lua mită. La sfârşitul lunii octombrie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat definitiv şi irevocabil pe comisarul şef Milu Todea, pe motiv că fapta nu a fost săvârşită de el. Subofiţerul Gheorghe Dănuţ Pleşa a primit pedeapsa de 1 an de închisoare cu suspendare. După ce a obţinut sentinţa de achitare, Milu Todea a revenit în funcţia de adjunct al IPJ Alba, el primind şi diferenţa de bani la salariu pierdută în perioada cât a fost suspendat. Ulterior, comisarul şef a fost numit la conducerea Poliţiei Cugir, de unde a revenit, în mai 2013, la IPJ Alba pe un post de şef de serviciu. Începând cu data de 5 mai 2014, Milu Todea s-a întors la cmanda Poliţiei oraşului Cugir. Motivele magistratului: ”traumele suferite de reclamant şi de familia acestuia” Decizia privind acordarea despăgubirilor morale în valoare de 25.000 de lei a fost pronunţată la Tribunalul Alba. Atât poliţistul cât şi statul român, prin AFP Alba, au atacat cu apel decizia, dosarul fiind în prezent la Curtea de Apel.

Instanţa de fond a apreciat că reţinerea reclamantului pe o perioadă de 24 de ore a fost nelegală având în vedere că acesta a făcut dovada că a fost achitat atât de instanţa de fond cât şi de cea de recurs, ambele reţinând că nu există probe care să ateste vinovăţia sa. ”Prin declaraţiile martorilor audiaţi în cauză s-a făcut dovada traumelor suferite de reclamant şi de familia acestuia, atât în cursul urmăririi penale cât şi pe durata derulării procesului, instanţa reţinând gama de emoţii prin care acesta a trecut în intervalul celor 24 de ore cât a fost privat nelegal de liberate dar şi ulterior, pe durata celor doi ani şi jumătate până la soluţionarea definitivă a procesului penal, concretizată în dezamăgire, frustrare, ruşine, revoltă, neputinţă, teamă, umilinţă, disperare, depresie, spectru emoţional care a însoţit într-o manifestare sau alta, atingerile aduse libertăţii, onoarei, demnităţii şi reputaţiei reclamantului. În cauză s-a dovedit că în perioada cercetării sale, au apărut numeroase articole de presă care au fost de natură a-i leza onoarea, demnitatea şi reputaţia, elocvente în acest sens fiind articolele de prestă intitulate «Rechizitoriul unui poliţist judecat pentru că şi-a trădat camarazii» şi «Adjunctul I.P.J. Alba, reţinut de procurori pentru corupţie»”, susţine magistratul în motivarea deciziei. Instanţa a reţinut în special ”şocul emoţional prin care reclamantul împreună cu familia sa au trecut în tot acest interval de timp şi că fiecare stare şi suferinţă trăită, a fost receptată pe fondul nevinovăţiei acestuia, confirmată de ambele instanţe investite cu soluţionarea cauzei în care reclamantul a avut calitatea de inculpat”. Judecătorul a mai precizat că prin privarea nelegală de libertate a reclamantului s-a adus atingere valorilor care definesc personalitatea umană, motiv pentru care a decis să oblige statul român la plata daunelor morale în sumă de 25.000 lei. ”Suma acordată se constituie într-o justă compensaţie a suferinţei psihice cauzate reclamantului în perioada în care viaţa sa a fost deturnată de la cursul ei firesc, fiind canalizată pe o altă direcţie, aceea a dovedirii nevinovăţiei”, mai precizează judecătorul de la Tribunalul Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate