Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Comisarul șef Milu Todea a câștigat procesul cu DNA. A primit daune morale de 25.000 de lei


Publicat

Comisarul șef Milu Todea, a obţinut în instanţă daune morale în valoare de 25.000 de lei din partea statului român pentru că a stat 24 de ore în arest preventiv. Fostul adjunct de la IPJ Alba  a fost judecat în perioada 2009 – 2011 pentru presupuse fapte de corupţie, dar instanţele de judecată l-au achitat.

În 2013, poliţistul a dat statul român în judecată pentru că a fost ţinut ilegal în arest preventiv timp de 24 de ore în perioada 24 – 25 martie 2009. La vremerea respectivă, procurori DNA au început urmărirea penală împotriva comisarului şef pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de favorizarea persoanelor care au comis o infracţiune de luare de mită. Milu Todea a fost achitat, atât la Curtea de Apel Alba Iulia cât şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe perioada urmăririi penale şi a judecăţii, poliţistul a fost suspendat din funcţia de adjunct al comandantului IPJ. Milu Todea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2009. Alături de acesta a fost deferit justiţie şi finul său, subofiţerul Gheorghe Dănuţ Pleşa, angajat şi el la IPJ Alba. Cei doi au fost acuzaţi că, în 4 decembrie 2008, ar fi dezvăluit o acţiune de filaj prin care se urmărea prinderea în flagrant a unui angajat de la Registrul Auto Român Alba, în timp ce lua mită. La sfârşitul lunii octombrie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat definitiv şi irevocabil pe comisarul şef Milu Todea, pe motiv că fapta nu a fost săvârşită de el. Subofiţerul Gheorghe Dănuţ Pleşa a primit pedeapsa de 1 an de închisoare cu suspendare. După ce a obţinut sentinţa de achitare, Milu Todea a revenit în funcţia de adjunct al IPJ Alba, el primind şi diferenţa de bani la salariu pierdută în perioada cât a fost suspendat. Ulterior, comisarul şef a fost numit la conducerea Poliţiei Cugir, de unde a revenit, în mai 2013, la IPJ Alba pe un post de şef de serviciu. Începând cu data de 5 mai 2014, Milu Todea s-a întors la cmanda Poliţiei oraşului Cugir. Motivele magistratului: ”traumele suferite de reclamant şi de familia acestuia” Decizia privind acordarea despăgubirilor morale în valoare de 25.000 de lei a fost pronunţată la Tribunalul Alba. Atât poliţistul cât şi statul român, prin AFP Alba, au atacat cu apel decizia, dosarul fiind în prezent la Curtea de Apel.

Instanţa de fond a apreciat că reţinerea reclamantului pe o perioadă de 24 de ore a fost nelegală având în vedere că acesta a făcut dovada că a fost achitat atât de instanţa de fond cât şi de cea de recurs, ambele reţinând că nu există probe care să ateste vinovăţia sa. ”Prin declaraţiile martorilor audiaţi în cauză s-a făcut dovada traumelor suferite de reclamant şi de familia acestuia, atât în cursul urmăririi penale cât şi pe durata derulării procesului, instanţa reţinând gama de emoţii prin care acesta a trecut în intervalul celor 24 de ore cât a fost privat nelegal de liberate dar şi ulterior, pe durata celor doi ani şi jumătate până la soluţionarea definitivă a procesului penal, concretizată în dezamăgire, frustrare, ruşine, revoltă, neputinţă, teamă, umilinţă, disperare, depresie, spectru emoţional care a însoţit într-o manifestare sau alta, atingerile aduse libertăţii, onoarei, demnităţii şi reputaţiei reclamantului. În cauză s-a dovedit că în perioada cercetării sale, au apărut numeroase articole de presă care au fost de natură a-i leza onoarea, demnitatea şi reputaţia, elocvente în acest sens fiind articolele de prestă intitulate «Rechizitoriul unui poliţist judecat pentru că şi-a trădat camarazii» şi «Adjunctul I.P.J. Alba, reţinut de procurori pentru corupţie»”, susţine magistratul în motivarea deciziei. Instanţa a reţinut în special ”şocul emoţional prin care reclamantul împreună cu familia sa au trecut în tot acest interval de timp şi că fiecare stare şi suferinţă trăită, a fost receptată pe fondul nevinovăţiei acestuia, confirmată de ambele instanţe investite cu soluţionarea cauzei în care reclamantul a avut calitatea de inculpat”. Judecătorul a mai precizat că prin privarea nelegală de libertate a reclamantului s-a adus atingere valorilor care definesc personalitatea umană, motiv pentru care a decis să oblige statul român la plata daunelor morale în sumă de 25.000 lei. ”Suma acordată se constituie într-o justă compensaţie a suferinţei psihice cauzate reclamantului în perioada în care viaţa sa a fost deturnată de la cursul ei firesc, fiind canalizată pe o altă direcţie, aceea a dovedirii nevinovăţiei”, mai precizează judecătorul de la Tribunalul Alba.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

17 iunie: Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei. Tema din acest an

Publicat

seceta floare pixabay

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a hotărât, în 1994, marcarea la 17 iunie a Zilei mondiale pentru combaterea deşertificării şi a secetei.

Tema din acest an este „Restaurare. Teren. Recuperare. Reconstruim mai bine cu un teren sănătos” (Restoration. Land. Recovery. We build back better with healthy land).

Potrivit ONU, deşertificarea este fenomenul care afectează terenurile în zone aride, semiaride şi uscate. Este cauzată în principal de activităţile umane şi de variaţiile climatice. Deşertificarea nu se referă la extinderea deşerturilor existente. Aceasta se întâmplă deoarece ecosistemele uscate, care acoperă mai mult de o treime din suprafaţa funciară a globului, sunt extrem de vulnerabile la supraexploatarea şi utilizarea inadecvată a terenurilor. Sărăcia, instabilitatea politică, despăduririle, supraaglomerarea şi practicile de irigare necorespunzătoare pot submina productivitatea terenului.

Ziua mondială de combatere a deşertificării şi secetei este marcată în fiecare an în vederea promovării eforturilor internaţionale de combatere a deşertificării, pentru conştientizarea publică. De asemenea, marcarea acestei zile este un prilej pentru a reaminti tuturor că neutralizarea degradării terenurilor este realizabilă prin rezolvarea problemelor, implicarea puternică a comunităţii şi cooperarea la toate nivelurile.

Decizia marcării Zilei mondiale pentru combaterea deşertificării şi a secetei a fost luată în vederea conştientizării publice a acestei probleme, precum şi pentru promovarea punerii în aplicare a Convenţiei Naţiunilor Unite pentru combaterea deşertificării (UNCCD) în ţările care se confruntă cu o gravă secetă şi/sau deşertificare, în special în Africa, conform ONU.

Adunarea Generală a ONU a adoptat Convenţia pentru combaterea deşertificării (UNCCD) la 17 iunie 1994.

UNCCD abordează în special zonele sub-umede aride, semiaride şi uscate, cunoscute sub numele de zonele uscate, unde se găsesc unele dintre cele mai vulnerabile ecosisteme. 195 de părţi ale Convenţiei colaborează pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă pentru persoanele din zonele uscate, pentru a menţine şi a restabili productivitatea solului şi pentru a atenua efectele secetei. UNCCD se angajează în mod special să adopte o abordare de jos în sus, încurajând participarea localnicilor la combaterea deşertificării şi a degradării terenurilor, potrivit ONU.

Dat fiind că dinamica terenului, a climei şi a biodiversităţii este strâns legată, UNCCD colaborează îndeaproape cu celelalte două convenţii de la Rio; Convenţia privind diversitatea biologică (CBD) şi Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (CCONUSC), pentru a răspunde acestor provocări complexe printr-o abordare integrată şi o utilizare cât mai bună a resurselor naturale.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă privind începerea proiectului „Reabilitare şi dotări Colegiul Tehnic Aiud”

Publicat

Municipiul Aiud, în calitate de beneficiar, anunță lansarea proiectului „Reabilitare şi dotări Colegiul Tehnic Aiud”, cod SMIS 122460.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale și are o valoare totală de 15.915.858,86 lei, din care Valoarea eligibilă nerambursabilă: 15.596.375,48 lei (98%) Valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR: 13.527.468,54 lei (85%) Valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național: (13%) Cofinanţarea eligibilă a Beneficiarului: 318.293,38 (2%).

POR 2014 – 2020 Este coordonat la nivel national de AMPOR din cadrul MLPDA, în calitate de Autoritate de Management al programului și la nivel regional de către ADR Centru în calitate de Organism Intermediar al programului.

Proiectul este prevăzut a se derula în perioada 01.05.2018 – 30.11.2023.

Obiectivul general Creșterea gradului de participare la învățământul profesional și tehnic și învățarea pe tot parcursul vieții la nivelul municipiului Aiud și aria urbana funcțională aferentă.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

1. Reabilitarea infrastructurii educaționale pentru învățământul profesional și tehnic și învățarea pe tot parcursul vieții la nivelul Colegiului Tehnic din Aiud, în 38 de luni, prin intervenții la o suprafață totală de 4878,22 mp.

2. Asigurarea unei baze materiale de dotări moderne, printre cele mai moderne din județul Alba, durabile, adaptate cerințelor noilor provocări de învățare și tehnologice, accesibilizată cu facilități TIC.

Municipiul Aiud

Cod poștal 515200, jud. Alba, str. Cuza Vodă nr.1

Telefon: +40 258 861310; +40 258 861357; Fax: +40 258 861280

e-mail: office@aiud.ro web: www.aiud.ro

Documentul în format pdf poate fi studiat AICI.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Învățământului, despre meditațiile pe care trebuie să le plătească părinții elevilor: Sunt și în Japonia și Germania

Publicat

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat, miercuri că nu doar elevii din România fac meditații, ci și cei din Japonia, Franța sau Germania. „Meditațiile sunt peste tot”, a spus el.

Referindu-se la meditațiile la care sunt nevoiți unii părinți să apeleze, ministrul a precizat că acestea nu sunt specifice sistemului de învățământ românesc, fiind întâlnite peste tot.

Citește și: MODELE de SUBIECTE la EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VIII-a: TOATE testele de antrenament și BAREMELE la Română și Matematică

„Principala problemă a sistemului de învățământ din România nu este performanța, ci este inechitatea, este lipsa unui acces echitabil la un învățământ de calitate.

Aceste diferențe au existat dintotdeauna, aceste diferențe există și în alte sisteme de învățământ din lume, în toate sistemele de învățământ din lume.

Meditațiile, să știți, că nu sunt un atribut al sistemului de învățământ din România, meditațiile sunt peste tot, și în Franța, și în Japonia, și în Germania, deci meditațiile există.

Sunt foarte pragmatic în abordare, nu vreau să fiu ipocrit și să spun că vom ajunge în momentul în care vom interzice părinților să consolideze pregătirea propriilor copii.

Acest lucru este o absurditate și nu se face niciunde în lume”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Meditații organizate în școli?

Ministrul a spus că soluția o reprezintă meditațiile organizate în școli, pe modelul orelor remediale.

„Ce putem face? Să venim din resursele statului, în paralel, cu meditații organizate sistemic, la nivelul școlii.

Avem aceste ore remediale, care funcționează nu atât de bine pe cât ne-am dori, nu ne așteptăm să recuperăm toate aceste pierderi suferite pe perioada de pandemie.

Vom extinde acest program de ore remediale, atât în timp la nivelul anului școlar următor și sunt covins că va fi nevoie și după anul școlar 2021-2022 pentru că sunt pierderi foarte mari, nu trebuie să negăm acest aspect.

La ore remediale participă un număr mic de elevi, care duc aceste ore mai degrabă spre sistemul meditațiilor plătite de către stat, trebuie extins atât în timp, cât și numersic, pentru că cei care au suferit pierderi cu siguranță sunt mult mai mulți decât cei 250.000 de elevi care au reclamat aceste pierderi”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Polițiștii din Alba au anunțat dispariția unei fete de 14 ani, care a plecat de acasă. UPDATE: Tânăra a fost găsită

Publicat

Polițiștii din Alba au anunțat miercuri seară că sunt în căutarea unei minore care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

În jurul orei 23.05, reprezentanții IPJ Alba au anunțat că fata a fost găsită și că din primele verificări, aceasta nu ar fi fost victima nici unei infracțiuni.

Știrea inițială:

Persoanele, care pot da informații care să conducă la identificarea ei, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 16 iunie 2021, în jurul orei 19,00, Poliția Orașului Ocna Mureș a fost sesizată de către un tânăr din oraș, cu privire la faptul că, sora sa, REDNIC GABRIELA IOANA, de 14 ani, a plecat de acasă, în dimineața zilei de 16 iunie și nu a mai revenit.

Minora are următoarele semnalmente:
• 165 cm înălțime;
• 50 de kilograme;
• ochi căpriu;
• păr șaten;

La data plecării purta tricou negru, pantaloni negri și încălțăminte sport, de culoare neagră.
Polițiștii desfășoară, în continuare, cercetări în vederea identificării minorei, iar aceasta a fost dată în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate