Connect with us
Advertisement

Actualitate

Comunicat USR PLUS – Adrian Simion: Turismul cultural, un vector important de dezvoltare în județul Alba

Publicat

Județul Alba este, așa după cum se știe, un județ cu un potențial turistic cultural deosebit și, ca atare, dezvoltarea acestui domeniu este una dintre oportunitățile economice la îndemână pentru evoluția județului. Deși avem resurse care pot fi valorificate pe tot parcursul anului, turismul cultural în județul nostru este deocamdată mai mult unul specific pentru categoria de turism sezonier, sosirile turistice fiind concentrate mai ales pe perioada verii, fapt care are efecte și pentru activitatea operatorilor din domeniu.

Datele pe care le avem la îndemână ne arată că, din păcate, sezonul turistic de anul acesta a fost extrem de mult afectat de situația creată de pandemia de COVID-19. Iată de ce este nevoie de măsuri care să aibă un impact pozitiv asupra solidității financiare a unităților de cazare, spațiilor de agrement, agențiilor de turism etc. Pentru aceasta este nevoie ca implicarea autorităților locale să fie una serioasă și constantă. Iar o colaborare mai puternică între Consiliul Județean Alba și primăriile din județ poate fi o soluție în acest sens.

Este nevoie ca pe viitor să creștem potențialul turistic al județului. Iar în acest sens CJ Alba poate acorda sprijin primăriilor din județ pentru reabilitarea monumentelor de interes turistic (case memoriale, biserici vechi etc.) și includerea lor în programe și trasee turistice de ordin cultural și religios la nivel județean. De exemplu, avem în Alba Iulia Casa Velican, care nici până acum nu a fost reabilitată. Este vorba de casa primului primar român din Alba Iulia, casa unde a lucrat Consiliul Dirigent al Transilvaniei, o construcție plină de istorie și semnificații. Or, în condițiile în care ea a fost preluată de administrația locală în patrimoniul orașului, este absolută nevoie ca și de la județ și de la municipiu, chiar și de la Ministerul Culturii, să se aloce bani pentru reabilitarea ei, transformarea în muzeu și includerea sa în circuitul turistic. Discuții au fost în acest sens, dar ele trebuie și concretizate.

Se cunoaște faptul că unitățile administrativ-teritoriale cu concentrare mare de monumente cu valoare culturală de interes național sunt, în general, orașele din județ (Alba Iulia, în special, dar și Sebeș, Aiud, Blaj etc.). Dar avem și comune care pot fi incluse pe această listă: Câlnic, Ighiu, Roșia Montană, Vințu de Jos, Șona ș.a. Ei bine, în acest context, atragerea de fonduri europene și de la bugetul de stat pentru continuarea procedurilor de restaurare și conservare a monumentelor de patrimoniu istoric și înscrierea lor în trasee de turism cultural trebuie să fie o prioritate pentru administrația județeană. Iar acolo unde sunt încă probleme privind regimul de proprietate este evidentă necesitatea rezolvării problemelor privind regimul de proprietate în cazul unor edificii de interes turistic și preluarea lor de către CJ Alba, pentru ca ulterior să se poată face investiții pentru includerea lor în patrimoniul cultural și turistic al județului. Deși au existat mai multe programe de reabilitare a patrimoniului construit, situația la nivel de județ nu e deloc roză. Avem peste 50 de monumente în precolaps, 3 în colaps, 14 în ruină. Există, de asemenea, și monumente care au nevoie de intervenții punctuale de reparații și punere în siguranță. Totodată, administrația județeană se poate implica și în acele zone unde sunt necesare măsuri de protecție a monumentelor în fața intervențiilor abuzive și chiar a presiunii unor „investitori imobiliari”.

Consiliul Județean Alba trebuie să se implice în dezvoltarea unui dialog constructiv între diverși actori din domeniu și factori de decizie importanți: ONG-uri cu activitate în domeniile turismului și / sau culturii, primăriile localităților, Muzeul Național al Unirii, Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Cultural Național Alba, Ordinul Arhitecților din România etc.

În programul multianual pentru dezvoltarea investițiilor în turism, aprobat de Guvern încă de acum 2 ani, sunt cuprinse și câteva proiecte care vizează județul nostru. Lor li se mai pot adăuga și alte investiții, care pot fi susținute de CJ Alba, precum: reabilitarea căii ferate înguste de pe Valea Arieșului, „Mocănița” (declarată monument istoric și pe care se mai circulă în prezent doar pe distanța dintre Abrud și Câmpeni, dar vechiul traseu până la Turda, poate fi reabilitat și introdus în circuitul turistic) sau investiții în restaurarea și introducerea în circuitul turistic a unor zone sau clădiri de patrimoniu (precum Cetatea Dacică de la Căpâlna, care de anul acesta este administrată de CJ Alba, biserici, castele etc.).

De asemenea, trebuie să avem în vedere protejarea spațiilor și monumentelor culturale incluse în traseele turistice. Iar în acest context este nevoie să avem inclusiv spații de parcare suficiente pentru turiști și nu neapărat în proximitatea obiectivelor turistice. Acele spații de parcare pot fi amenajate de către primării, iar CJ Alba poate să dezvolte un sistem electronic de tip aplicație pentru „parcări inteligente” pentru turiști, astfel încât aceștia, imediat ce intră pe teritoriul județului și se îndreaptă spre o localitate pentru a vizita un obiectiv turistic, să poată vedea în timp real, pe telefonul mobil, exact locațiile unde pot parca în siguranță, spre a evita aglomerația din apropierea obiectivelor turistice. Ideea este pusă în practică în diverse zone din Europa și poate funcționa și la noi”.

Adrian SIMION

Candidat USR PLUS pentru Consiliul Județean Alba

Acest articol a fost comandat de Partidul Uniunea Salvați România – Organizația județeană Alba, parte a alianței electorale “Alianța USR PLUS”, cod mandatar financiar: 21200251

Executat de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement