Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat USR PLUS – Adrian Simion: Turismul cultural, un vector important de dezvoltare în județul Alba


Publicat

Județul Alba este, așa după cum se știe, un județ cu un potențial turistic cultural deosebit și, ca atare, dezvoltarea acestui domeniu este una dintre oportunitățile economice la îndemână pentru evoluția județului. Deși avem resurse care pot fi valorificate pe tot parcursul anului, turismul cultural în județul nostru este deocamdată mai mult unul specific pentru categoria de turism sezonier, sosirile turistice fiind concentrate mai ales pe perioada verii, fapt care are efecte și pentru activitatea operatorilor din domeniu.

Datele pe care le avem la îndemână ne arată că, din păcate, sezonul turistic de anul acesta a fost extrem de mult afectat de situația creată de pandemia de COVID-19. Iată de ce este nevoie de măsuri care să aibă un impact pozitiv asupra solidității financiare a unităților de cazare, spațiilor de agrement, agențiilor de turism etc. Pentru aceasta este nevoie ca implicarea autorităților locale să fie una serioasă și constantă. Iar o colaborare mai puternică între Consiliul Județean Alba și primăriile din județ poate fi o soluție în acest sens.

Este nevoie ca pe viitor să creștem potențialul turistic al județului. Iar în acest sens CJ Alba poate acorda sprijin primăriilor din județ pentru reabilitarea monumentelor de interes turistic (case memoriale, biserici vechi etc.) și includerea lor în programe și trasee turistice de ordin cultural și religios la nivel județean. De exemplu, avem în Alba Iulia Casa Velican, care nici până acum nu a fost reabilitată. Este vorba de casa primului primar român din Alba Iulia, casa unde a lucrat Consiliul Dirigent al Transilvaniei, o construcție plină de istorie și semnificații. Or, în condițiile în care ea a fost preluată de administrația locală în patrimoniul orașului, este absolută nevoie ca și de la județ și de la municipiu, chiar și de la Ministerul Culturii, să se aloce bani pentru reabilitarea ei, transformarea în muzeu și includerea sa în circuitul turistic. Discuții au fost în acest sens, dar ele trebuie și concretizate.

Se cunoaște faptul că unitățile administrativ-teritoriale cu concentrare mare de monumente cu valoare culturală de interes național sunt, în general, orașele din județ (Alba Iulia, în special, dar și Sebeș, Aiud, Blaj etc.). Dar avem și comune care pot fi incluse pe această listă: Câlnic, Ighiu, Roșia Montană, Vințu de Jos, Șona ș.a. Ei bine, în acest context, atragerea de fonduri europene și de la bugetul de stat pentru continuarea procedurilor de restaurare și conservare a monumentelor de patrimoniu istoric și înscrierea lor în trasee de turism cultural trebuie să fie o prioritate pentru administrația județeană. Iar acolo unde sunt încă probleme privind regimul de proprietate este evidentă necesitatea rezolvării problemelor privind regimul de proprietate în cazul unor edificii de interes turistic și preluarea lor de către CJ Alba, pentru ca ulterior să se poată face investiții pentru includerea lor în patrimoniul cultural și turistic al județului. Deși au existat mai multe programe de reabilitare a patrimoniului construit, situația la nivel de județ nu e deloc roză. Avem peste 50 de monumente în precolaps, 3 în colaps, 14 în ruină. Există, de asemenea, și monumente care au nevoie de intervenții punctuale de reparații și punere în siguranță. Totodată, administrația județeană se poate implica și în acele zone unde sunt necesare măsuri de protecție a monumentelor în fața intervențiilor abuzive și chiar a presiunii unor „investitori imobiliari”.

Consiliul Județean Alba trebuie să se implice în dezvoltarea unui dialog constructiv între diverși actori din domeniu și factori de decizie importanți: ONG-uri cu activitate în domeniile turismului și / sau culturii, primăriile localităților, Muzeul Național al Unirii, Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Cultural Național Alba, Ordinul Arhitecților din România etc.

În programul multianual pentru dezvoltarea investițiilor în turism, aprobat de Guvern încă de acum 2 ani, sunt cuprinse și câteva proiecte care vizează județul nostru. Lor li se mai pot adăuga și alte investiții, care pot fi susținute de CJ Alba, precum: reabilitarea căii ferate înguste de pe Valea Arieșului, „Mocănița” (declarată monument istoric și pe care se mai circulă în prezent doar pe distanța dintre Abrud și Câmpeni, dar vechiul traseu până la Turda, poate fi reabilitat și introdus în circuitul turistic) sau investiții în restaurarea și introducerea în circuitul turistic a unor zone sau clădiri de patrimoniu (precum Cetatea Dacică de la Căpâlna, care de anul acesta este administrată de CJ Alba, biserici, castele etc.).

De asemenea, trebuie să avem în vedere protejarea spațiilor și monumentelor culturale incluse în traseele turistice. Iar în acest context este nevoie să avem inclusiv spații de parcare suficiente pentru turiști și nu neapărat în proximitatea obiectivelor turistice. Acele spații de parcare pot fi amenajate de către primării, iar CJ Alba poate să dezvolte un sistem electronic de tip aplicație pentru „parcări inteligente” pentru turiști, astfel încât aceștia, imediat ce intră pe teritoriul județului și se îndreaptă spre o localitate pentru a vizita un obiectiv turistic, să poată vedea în timp real, pe telefonul mobil, exact locațiile unde pot parca în siguranță, spre a evita aglomerația din apropierea obiectivelor turistice. Ideea este pusă în practică în diverse zone din Europa și poate funcționa și la noi”.

Adrian SIMION

Candidat USR PLUS pentru Consiliul Județean Alba

Acest articol a fost comandat de Partidul Uniunea Salvați România – Organizația județeană Alba, parte a alianței electorale “Alianța USR PLUS”, cod mandatar financiar: 21200251

Executat de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

Un nou deces al unei persoane bolnave de COVID, în Alba. Este vorba despre un bărbat de 80 de ani, care era grav bolnav

Publicat

Un nou deces al unei persoane infectat cu noul coronavirus a fost înregistrat în județul Alba. Este vorba despre decesul cu numărul 69.

Persoana decedată avea 80 de ani și locuia în comuna Jidvei.

A fost confirmat cu infecție în data de 26 septembrie, după ce fusese internat la Spitalul Municipal Blaj cu o zi înainte. A  decedat în data de 30 septembrie.

Bărbatul era foarte bolnav: a fost diagnosticat cu AVC sechelar, hemipareză și adenom de prostată.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Îngrijorare la ALBA: 58 de infectări cu coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore. Localitățile din care provin cazurile

Publicat

Îngrijorare în județul Alba, unde numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus crește alarmant de la o zi la alta.

Au fost confirmate  58 de cazuri noi de COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise joi, 1 octombrie, de către Direcția de Sănătate Publică.

Cazurile sunt răspândite pe tot teritoriul județului, putându-se vorbi despre o răspândire comunitară. Cele mai multe sunt din nou la Alba Iulia. 

În total, în județ, au fost înregistrate 1891 de infectări, de la începutul pandemiei. Presiunea pe sistemul medical local este imensă, din cauza numărului redus de locuri în spitale. 

Localitățile din care provin cazurile noi (1 octombrie):

Abrud – 3

Aiud – 3

Alba Iulia – 18

Avram Iancu – 1

Bistra – 1

Blaj – 1

Blandiana – 2

Câmpeni – 1

Cricău – 1

Cugir – 1

Galda de Jos – 1

Ighiu – 1

Mihalț – 1

Roșia Montană – 2

Săliștea – 1

Săsciori – 1

Sebeș – 6

Șibot – 1

Teiuș – 1

Vadu Moților – 1

Vințu de Jos – 1

Zlatna – 2

Vidra – 1

Horea – 1

De asemenea, mai există 5 cazuri pozitive neatribuite nici unei localități.

Acestea reprezintă cazuri atribuite județului nostru deoarece se consideră că aici e locul de infectare, însă persoanele care s-au infectat au domiciliile în alte județe. În consecință, cazurile sunt atribuite județului Alba, dar fără o localitate anume.

În județ a apărut ieri și un nou focar. Este vorba despre 14 pacienți cu teste poztive la Centrul de Dializă din Alba Iulia.

Până miercuri erau 1.833 cazuri (45 noi), 1239 vindecări, 68 decese, 78.335 teste prelucrate (în ultimele 24 de ore până miercuri, 692 la DSP si 503 la SJU)

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

LIVE VIDEO: Deschiderea anului universitar la Alba Iulia, în format restrâns și cu măsuri de distanțare. Mesajul rectorului

Publicat

Deschiderea anului universitar la Alba Iulia, are loc în acest an în format restrâns și cu măsuri de distanțare socială impuse de epidemia de coronavirus care a lovit România. 

”Stimați profesori, Dragi studenți,

Chiar dacă avem parte de un început de an universitar atipic, cu multe schimbări și incertitudini, în care ne încearcă emoții din cele mai diverse, ziua de astăzi este în sine una aducătoare de speranță, fiind mai degrabă o pledoarie pentru învățare, pentru firesc.

Educația este, până la urmă, pilonul de stabilitate al unei societăți, cea mai bună speranță a noastră, singura care ne poate salva în vreme de restriște.

Deși pandemia provocată de noul coronavirus presupune regândirea modului în care școlile și universitățile funcționează, trebuie să privim, cu încredere, dincolo de paradigma acestor spații convenționale, cu care suntem obișnuiți. Educația nu cunoaște granițe.

Astăzi avem oportunitatea de a experimenta un nou mod de a preda și de a învăța, adaptat provocărilor cu care ne confruntăm.

Suntem mai în măsură ca niciodată de a ne folosi de resursele creative și tehnologice pe care le avem la dispoziție, cu scopul nobil de a transforma procesul de învățare, de comunicare, de a reuși astfel să fim mai “aproape” unul de altul.

Colegii mei au demonstrat în ultimele luni că au capacitatea de a genera numeroase oportunități, de a stimula imaginația tinerilor și de a le oferi acestora forme de predare și învățare care să fie adaptate lor şi implicit contextului dat.

Încurajez fiecare cadru didactic să găsească strategii inovative de a se adapta noilor vremuri pe care le trăim, pentru că doar astfel vom putea contribui la dezvoltarea unor minți agile, a unor oameni care vor excela la capitolul empatie, creativitate, responsabilitate.

Vă doresc tuturor să vă bucurați de ziua aceasta, să retrăiți emoția pură a începuturilor și să aveți un an universitar încununat de succes!” a transmis rectorul Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Daniel Breaz.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO VIDEO: Inundații într-un bloc din Alba Iulia aflat în reabilitare termică. Ploile i-au suprins pe locatari fără acoperiș

Publicat

Locatarii unui bloc din cartierul Ampoi 1 din Alba Iulia se confruntă de câteva zile cu o situație neplăcută. Imobilul în care locuiesc se află în plină reabilitare termică, dar fix lucrarea care trebuia să le asigure un confort, le cauzează probleme. 

Mai exact, vechiul acoperiș a fost decoperat în totalitate, iar odată cu venirea ploilor, într-o bună parte din apartamente apa a început să se infiltreze, pe la colțurile pereților, pe tavan sau chiar pe la tocurile ușilor. 

O locatară a blocului, Lucia Tuhuț, a prezentat reporterilor alba24.ro, problemele cu care se confruntă locatarii de câteva zile.

 

Aceasta a declarat că de reabilitarea termică a blocului se ocupă Primăria Alba Iulia, iar constructorul este Tobimar. Femeia spune că vechiul acoperiș a fost dat jos în totalitate de către echipa de lucrători, dar țigla necesară pentru noul acoperiș încă nu a fost livrată constructorului.

 

Odată cu venirea ploilor, locatarii s-au trezit cu apa pe pereț. Situația este una neplăcută la etajul al patrulea al blocului, unde în apartamentul unui locatar apa a afectat toate colțurile locuinței.

Mai mult de atât, apa s-a infiltrat chiar și sub parchetul locuinței.

La etajul trei, în apartamentul unde locuiește Lucia Tuhuț, apa s-a inflitrat de asemenea.

Toate colțurile din cameră sunt ude, tavanul din baie la fel, și câteva pete de apa ”tronează” pe plafonul din bucătărie.

Localnicii spun că apa a ajuns până în subsolul blocului unde s-au format și câteva bălți de apă.

De menționat este faptul că, Tobinar, constructorul s-a sesizat și a trimis o echipă în plus de la Sibiu, care joi, 1 octombrie monta o folie de protecție provizorie pentru ca apa de ploaie să nu îi mai afecteze pe locatari până la montarea noului acoperiș.

Un reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu – alba24.ro.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate