Actualitate
Controale pentru prevenirea intoxicaţiilor alimentare pe perioada verii: DSV verifică taberele, şcolile, cantinele şi pieţele
Căldura excesivă de pe perioada verii afectează într-un timp foarte scurt alimentele perisabile, un motiv în plus ca, în aceaste zile, să fim foarte atenţi la starea produselor şi locaţiile de unde le cumpărăm. În vederea prevenirii intoxicaţiilor şi infecţiilor cauzate de consumul de produse alimentare deteriorate, Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Alba face controale în tabere, cantine, şcoli şi în pieţe.
Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor DSV Alba, deocamdată nu s-au înregistrat probleme majore în ceea ce priveşte modul de păstrare al alimentelor în unităţile din judeţ. În piaţa volantă din Cetate s-a interzis comercializarea produselor lactate şi a ouălor, tocmai pentru a preveni posibilele afecţiuni care pot apărea de pe urma consumului de alimente alterate.
Comercianţii care pun la vânzare produse de origine animală sunt obligaţi să aibă condiţii specifice de păstrare a acestora. În fiecare zi, în pieţele din oraş se fac controale de către personalul specializat.
Inspectorii sanitar-veterinari recomandă:
Cei mai expuşi la intoxicaţii alimentare sunt copiii şi vârstnicii, care au sistemul imunitar scăzut.
„Pentru a preveni aceste neplăceri, atunci când cumpăraţi diferite alimente trebuie să fiţi foarte atenţi la culoare şi la miros. De exemplu, brânza se îngălbeneşte şi prezintă pete, iar laptele capătă un miros înţepător, în cazul în care sunt alterate. De asemenea, ar trebui să fiţi precauţi în momentul în care achiziţionaţi ouă, carne sau îngheţată, pentru că şi consumul acestora poate produce rapid toxiinfecţii alimentare”, au transmis reprezentanții DSV Alba.
Simptomele acestei afecţiuni sunt greţuri, vărsături, diaree, dureri abdominale şi apar la 3 până la 6 ore după consumarea alimentului. Dacă prezentaţi aceste simptome trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la medic.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News