Eveniment
Cu cât crește salariul minim de la 1 octombrie. Câți bani vor primi în plus angajații
Salariul minim brut se majorează la 3.300 de lei din 1 octombrie. Creșterea netă ar urma să fie de 181 de lei, potrivit ultimelor informații furnizate de Ministerul Muncii și nu de 83 de lei, așa cum anunțase anterior Ministerul Finanțelor, a precizat joi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
„Salariul minim a crescut cu 10%, salariul minim brut aflat garantat în plată. Calculele Ministerului Muncii arată că net, asta înseamnă o plată de, salariul minim net 2.079 lei, o creştere cu 181 de lei faţă de prezent.
Vezi și România trebuie să implementeze Venitul Minim European Adecvat până în 2024. Ce prevede Directiva și cum îi influențează pe români
Sunt datele actuale care vin de la Ministerul Muncii, inițiatorul acestui proiect de act normativ”, a declarat Mihai Constantin, la începutul ședinței de Guvern.
Acesta nu a putut da un răspuns cu privire la ce se întâmplă cu deducerea de 200 de lei, măsură care ar urma să nu se mai aplice de la finalul acestui an.
Majorarea salariului minim brut pe țară la 3.300 de lei
Reamintim faptul că joi, 28 septembrie, pe ordinea de zi a Guvernului s-a aflat o hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
Potrivit documentului, începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 19,960 lei/oră.
Potrivit notei de fundamentare, majorarea propusă reprezintă o creștere de 10 % față de luna septembrie 2023.
În luna septembrie din anul 2023 tariful orar este de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe lună, iar din luna octombrie 2023 tariful orar va fi de 19,960
lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună.
În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 1,5 mil. de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 28 % din numărul total de salariați activi . De majorarea salariului de bază minim de 3.300 de lei vor beneficia un număr de 1.867.588 salariați.
Ce se întâmplă cu salariile din agricultură și construcții
Ordonanța pentru majorarea salariilor din agricultură și contrucții ar putea intra pe ordinea de zi într-o ședință extraordinară, săptămâna următoare, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Amânarea a fost anunțată și de către premierul Marcel Ciolacu, pentru că noile calcule arată că, de fapt, leafa netă ar fi scăzut prin introducerea constribuțiilor la sănătate.
„Calculele prezentate în această dimineață de ministerul Finanțelor arată că în urma introducerii asigurărilor de sănătate, pentru toți angajații, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaților din construcții, agricultură și industrie alimentară ar fi putut scădea.
Cu toții și mai ales eu am promis că nus e va întâmpla acest lucru și nu sunt de acord cu acest lucru. Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă. Prin urmare am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanță, care vizează aceste categorii”, a afirmat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.
Premierul României a subliniat că va fi făcută o analiză a situației, pentru a fi găsită o soluție.
„Ministerele de resort vor reanaliza textul. Până atunci toate salariile din construcții, agricultură și industria alimentară vor rămâne la fel. Cu alte cuvinte, vor rămâne neafectate, având scutirea la CASS”, a mai declarat premierul.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News