Eveniment
Cum pot beneficia românii de plafonarea prețului la energie pentru mai multe locuri de consum. Scăparea din lege
Președintele Asociației ”Energie Inteligentă”, Dumitru Chisăliță, a explicat că există o scăpare în lege care le-ar permite și românilor cu mai multe locuri de consum, să beneficieze de plafonarea prețului la energie.
Deși autoritățile au încercat să evite acest lucru, se pare că nu s-au gândit la toate aspectele.
Poți beneficia de prețul plafonat la toate locurile de consum dacă schimbi titularul din contract, explică Dumitru Chisăliță.
Ce spune legea:
- „în cazul clienţilor casnici, preţul final facturat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali.
- Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat prevăzut la alin. (1) lit. a) şi b) fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”.
Cum se poate fenta prevederea:
„Dacă o familie are trei locuri de consum și în momentul de față contractul este pe o singură persoană, se poate foarte simplu ca pe cele trei locuri de consum să se facă reședințe pentru celelalte două persoane din familie și se fac trei contracte.
Fiind trei contracte, sunt trei CNP-uri diferite. Practic, fiecare poate să beneficieze”, a explicat Dumitru Chisăliță.
MODELE de declarație pe propria răspundere și cerere pentru plafonarea prețului la energie. Cine NU trebuie să le completeze
„Nu mai e nevoie ca să se prezinte acel contract de închiriere. Înseamnă că eu pot să merg, să spunem, la un furnizor să spun că stau în apartamenttul Xulescu de pe strada Y, ca atare, el în baza acestei declarații face un contract de furnizare de enegrie electrică cu mine”, a mai spus Dumitru Chisăliță.
Cine trebuie să depună declarația
Odată cu intrarea în vigoare a legii plafonării prețurilor la energie, cel puțin o parte dintre consumatori vor trebui să depună la furnizorii de curent electric o declarație pe proprie răspundere, pentru a beneficia de această facilitate.
Legea a fost promulgată marți, 13 decembrie, cu aplicare după publicarea în Monitorul Oficial.
Prețurile plafonate
- 0,68 lei/KWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este de până în 100 kWh (se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022)
- 0,68 lei/kWh pentru clienţiii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor; în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere; pretul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 (întâi) a lunii următoare celei în care au fost depuse documentele mentionate
- 0,68 lei/kWh pentru clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, pentru întreg consumul realizat; în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere; pretul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 (întâi) a lunii următoare celei în care au fost depuse documentele menționate
- 0,68 lei/kWh pentru clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învațământ, pentru întreg consumul realizat; în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere; pretul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 (întâi) a lunii următoare celei în care au fost depuse documentele mentionate
- 0,8 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este între 100.01 și cel mult 300 kWh (an de referință 2021), pentru un consum lunar de cel mult 255 kWh (diferența peste 255,01 kWh se achită la un preț de 1,3 lei/kWh de la data de 1 ianuarie 2023)
- 1,3 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este de peste 255 kWh
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Elena
vineri, 16.12.2022 at 13:23
Exemplu ! Contractul este pe un nume ,al mamei să zicem ,fiul /fica locuiesc în aceiași casa la același Nr ! Mama nu mai trăiește dar copiii ei locuiesc în acea casa ! Au plătit energia pe numele ei de contract ! Copiii ei pot să rămână cu același contract în continuare ?
marius
vineri, 16.12.2022 at 19:20
da pentru ca furnizorii nu au acces la baza de date a primariei sa vada daca mai traieste clientul