Connect with us
Advertisement

Eveniment

Cum s-au cartelizat, din interes, partidele din Alba. Lupta politică s-a mutat în interior: taberele interne din PNL, PSD și USR

Publicat

Partidele din Alba formează un cartel local: nu se atacă, nu dezbat nimic și în general își împart funcțiile și influența după un algoritm subînțeles. 

De mulți ani, liderii partidelor din Alba nu mai dezbat public și nu se mai contrează între ei pe teme care privesc proiectele locale de dezvoltare, hotărârile luate la nivel local sau interesul general al cetățeanului.

Foarte rar, o fac la nivel superficial, dar dezbaterea locală pe subiecte reale lipsește. 

Alfel stă situația în interiorul formațiunilor, acolo unde conflictele interne sunt ținute în frâu cu mare dificultate. 

Sunt ani întregi de când dezbaterea publică pe subiecte importante, cum ar fi strategii, investiții sau chiar pe teme politice, locale, a dispărut.

Acest lucru se poate observa ușor. Toate partidele mari din Alba au renunțat la conferințele de presă săptămânale, în care prezentau activitatea primarilor, a parlamentarilor și în care răspundeau unor întrebări.

Preferă să comunice prin intermediul Facebook, într-un mediu controlat prin eliminarea comentariilor negative, cu mesaje direcționate doar pentru activul lor de partid atent selecționat sau prin comunicate de presă plătite.

De ce evită politicienii din Alba conflictele?

Partidele din Alba evită conflictele între ele din interes, chiar dacă discursul public vorbește despre ”normalitate”, ”colaborare” și ”decență”.

Împreună, formează un cartel local, care domină toate instituțiile publice și toate resursele județului.

Funcțiile de conducere sunt ”negociate”, un alt termen pentru ”aranjate”. De asemenea, angajările în instituții sunt dedicate membrilor de partid, după un algoritm politic.

La fel se întâmplă și cu distribuirea banilor către primării atât de la nivel național, de către Guvern, cât și de la nivel județean, de către Consiliul Județean Alba.

În plus, liderii partidelor mici sunt atrași în special în PNL, astfel încât orice opoziție este pulverizată înainte de a se forma.

Toate acestea aduc o liniște asumată între partide și o nouă cutumă, respectată de aproape toată lumea: fără conferințe de presă, fără atacuri, fără dezbatere.

Conflictele, mutate în interior

În aceste condiții, singurii inamici cu care se mai pot confrunta politicienii sunt cei din interiorul propriului partid.

Astfel, atât PNL și PSD cât și USR, principalele formațiuni politice locale, au probleme mai mari în interior.

Miza o reprezintă candidaturile la funcțiile viitoare. Fiecare grupare încearcă să își impună pe liste, pe locuri fruntașe, favoriții.

Asta fie că vorbim despre funcțiile de parlamentar, fie de primar, acolo unde este cazul.

Situația din PNL

PNL are probleme netranșate în interior între taberele care îl susțin pe Ion Dumitrel, actualul președinte al filialei și Mircea Hava, fostul președinte.

Noua conducere nu s-a mișcat deloc în perspectiva recuperării principalului fief din județ: cel de la Alba Iulia.

Liberalii nu pot gestiona situația nici politic și nici administrativ, după ce au pierdut primăria în favoarea USR.

În schimbul susținerii noului primar, Gabriel Pleșa (fost viceprimar PNL), liberalii au primit un post de viceprimar și postul de city manager.

Nu au reușit să fructifice nici măcar asta, pentru că postul de city manager a rămas neocupat, până acum.

În schimb au pierdut posibilitatea de a face opoziție locală și de a construi profilul unui candidat credibil la viitoarele alegeri.

Nu au comentat nici una dintre sincopele importante ale administrației Pleșa: incoerență administrativă, taxe de parcare fără parcometre, funcționarea catastrofală a unor servicii din primărie (taxe și impozite locale, Poliția Locală etc), angajările pe bandă rulantă ale unor membri de partid, întârzierea unor proiecte și multe altele.

Este un exemplu legat de cum funcționează ”liniștea” politică locală, bazată pe înțelegeri care nu au de-a face cu interesul public, ci persoane, funcții și interese financiare.

În interior însă, există un grad ridicat de nemulțumire pe care crește o a treia tabără, care vizează exact Primăria Alba Iulia.

Concret, taberele adună în jurul lor primari și duc, per ansamblu, la o lipsă de unitate, la nemulțumiri și la jocuri de culise.

Situația la PSD

Organizația social-democrată din Alba este terenul în care joacă trei tabere, arbitrate de europarlamentarul Victor Negrescu.

Vorbim despre gruparea care conduce oficial filiala, din jurul deputatului Marcel Tuhuț. Acesta nu controlează decât o mică parte din organizație, pentru că o altă parte este dominată de senatorul Călin Matieș.

Fostul președinte, Ioan Dîrzu, are și el propria agendă.

PSD Alba mai este vizat și de oameni de afaceri care simt slăbiciunea organizației și văd oportunitatea obținerii unui post de parlamentar sau de a-și impune oameni în anumite instituții cheie.

Un episod care a arătat ruptura din interior s-a consumat recent, odată cu excluderea din partid a Danei Nanu, consilier local la Alba Iulia.

Vezi detalii aici VIDEO: De ce a fost exclusă Dana Nanu din PSD Alba. Taberele din partid și luptele interne pentru controlul organizației

La exterior, organizația nu mai are resurse și nici interes pentru conflicte cu PNL sau cu USR. Singurele atacuri, sporadice, au fost lansate spre Gabriel Pleșa, din partea senatorului Matieș, care vrea să candideze la postul de primar, la alegerile viitoare.

Situația din USR

Organizația locală a USR este dominată de deputatul Beniamin Todosiu.

Primarul Gabriel Pleșa nu prinde nici măcar eșalonul al doilea, dacă ținem cont că în partid nu are nici funcția de președinte al organizației din Alba Iulia.

Pleșa are și el, în jurul său, o serie de consilieri și membri USR.

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a vorbit în studioul Alba24 despre relația sa cu USR la nivel local, dar și despre discuțiile purtate în mediul politic, despre un eventual troc cu PNL.

Detalii, aici VIDEO: Ce spune primarul Gabriel Pleșa despre un eventual troc cu PNL care l-ar face parlamentar și care este relația cu USR Alba

”Reporter: Relația cu USR. În momentul de față dumneavoastră nu conduceți în USR nici măcar organizația municipală. Sau poate nu v-ați dorit mai mult?

Gabriel Pleșa: Nu am intrat într-o astfel de cursă, mi-am depus doar candidatura la biroul județean, unde și sunt, și acolo, în ultimă instanță, pentru că mi-au spus din colegi, inclusiv președintele partidului, domnul primar, nu se poate să nu fii măcar în biroul județean…

Reporter: Dar trebuie să recunoașteți că este o situație neobișnuită.

Gabriel Pleșa: Da, poate anormală! Dar știți de ce? Pentru că eu am vrut în primul rând să dovedesc și să văd și pe sondaje de opinie că sunt un lider în partid, că aduc voturi.

Chiar dacă colegii sunt mai tineri, am vrut să capete încredere în mine că sunt un lider potențial, prin care se ridică și partidul și organizația municipală. Și după aceea să vină ei să mă propună (…)”

Situația de la AUR

Nici AUR nu face opoziție în Alba, deși nu este nici la putere. Organizația locală a fost și ea zguduită de scandaluri.

Fostul președinte și singurul deputat de Alba al partidului, Daniel Gheorghe Rusu, a părăsit anul trecut formațiunea, lansând o serie de acuzații la adresa lui Simion.

Citește și: Scandal cu acuzații de dictatură în AUR: Deputatul de Alba, Daniel Rusu, pleacă din partid. Reacția lui George Simion

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pripon Marius

    joi, 26.01.2023 at 13:53

    Prin impunerea cu forta la conducerea psd Alba Iulia a doritorului postului de primar Maties,a distrus toată organizatia,toti membrii importanti cu notorietate lau părasit deoarece este doar pentru propriul lui scop nu pentru echipă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement