Eveniment
Cum se va schimba legea pensiilor. Pensionarea la 70 de ani pentru bărbați și femei, subiect fierbinte între PNL și PSD
PNL și PSD discută în interiorul Coaliției de Guvernare creșterea vârstei de pensionare până la 70 de ani, însă doar pentru persoanele care doresc acest lucru.
Un proiect de lege care oferă posibilitatea românilor de a lucra până la vârsta de 70 de ani se dezbate marți seara, susțin surse din cadrul Guvernului, citate de mai multe ziare centrale.
Vezi și Schimbări la legea pensiilor, care îi vizează pe românii cu cele mai mici pensii. Primarii vor putea emite acte care să îi ajute
Procedura de adoptare ar putea fi, spun sursele citate, asumarea răspunderii de către Guvern, ceea ce ar scurta perioada și ar elimina traseul legii prin cele două Camere ale Parlamentului
În afară de creșterea vârstei de pensionare, un alt subiect de discuție este și proiectul care interzice cumulul pensiei cu salariul.
Doar că discuțiile nu sunt așa simple, mai ales că măsura vizează un număr mare de români, iar miza electorală este imensă.
Dezbatere la nivelul Coaliției: Să crească și speranța de viață
Măsurile s-a discutat în ședința Biroului Executiv al PNL de marți, 1 februarie. Discuția va fi extinsă la nivelul Coaliției, dar reamintim că în urmă cu trei luni, PSD s-a opus unei asemenea măsuri.
„Exclus să cresc vârsta de pensionare atât timp cât voi fi ministru. Am explicat foarte clar şi mi-am asumat şi în guvernarea trecută o scrisoare către Comisia Europeană în care am explicat Comisiei că noi în România trebuie mai întâi să ridicăm speranţa de viaţă şi abia ulterior să ne gândim la eventuale creşteri a vârstei de pensionare”, a declarat Marius Budăi, în urmă cu 3 luni.
Acesta a mai spus că speranţa de viaţă pentru bărbaţi este de 70 de ani şi şase luni, iar speranţa de viaţă sănătoasă este în jur de 51-60 de ani.
”La noi în România se muncește cinci ani de zile după speranța de viață sănătoasă.
Citește și: Toate informațiile legate de pensia la limita de vârstă. Documente necesare și procedurile care trebuie urmate
Deci mai întâi să ne ocupăm de ridicarea speranței de viață sănătoase, că apoi să ne gândim să le prelungim viață activă.
Nu putem să spunem că noi scoatem oamenii la pensie cu picioarele înainte din producţie, din birouri şi de acolo de unde lucrează”, a explicat atunci ministrul PSD al Muncii.
Alba24 a scris despre cum se va schimba legea pensiilor din 2023.
Pensia la 70 de ani, facultativă în proiect
S-a discutat și la spre a doua jumătate a anului trecut despre un act normativ ce vizează creșterea vârstei de pensionare, facultativă, la 70 de ani, inclusiv despre o egalizare a vârstei de pensionare între genuri (bărbați și femei), însă cu păstrarea eșalonării vârstei standard de pensionare pentru femei.
De asemenea, pensionarea anticipată ar urma să se facă în condiții mult mai stricte, după cel puțin 43 de ani stagiu complet de cotizare (în prezent, acesta este de 35 de ani, pentru unele categorii profesionale, chiar 25 de ani).
Dincolo de dezbaterile din Coaliție, schimbarea legii pensiilor este asumată de România (fără să o fi obligat cineva) în fața UE, prin PNRR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
oliver
marți, 01.02.2022 at 16:31
Dosarul de pensionare se depune la patriarhie, la popa ăla bătrîn!
pilu
marți, 01.02.2022 at 16:46
Atâta timp cât pensia nu reflectă stadiul de cotizare pentru toţi pensionarii, fără artificii, aceea nu e legea pensiilor adevărată.