Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum va fi vremea în vara 2024. Trei sisteme de prognoză pe termen lung anunță același lucru: călduri extreme în emisfera nordică

Publicat

Cum va fi vremea în vara

Cum va fi vremea în vara 2024. Trei sisteme de prognoză pe termen lung arată același lucru: temperaturi peste media normală generate de un model dinamic în atmosferă. 

Este un model afectat de tranziția de la El Niño cald la un ciclu La Niña rece, spun meteorologii europeni.

Aceștia estimează că un șir de valuri de presiune și anomalii se va extinde din America de Nord până în Europa.

Va fi extrem de cald în centrul și sudul Europei, mai ales în iulie și august. Este concluzia la care ajung toate cele trei sisteme de prognoză pe termen lung: european, american și britanic.

La fel ca în timpul iernii, vedem din nou impactul atmosferic al anomaliei ENSO, consideră cei de la Copernicus.

Aceasta este o zonă a Oceanului Pacific care se schimbă între fazele calde și reci de la suprafața oceanului și dedesubt.

2023 a fost probabil cel mai cald an înregistrat oficial, dar 2024 ar putea fi și mai cald, scrie rainviewer. Adică am putea avea un nou record.

În emisfera nordică, lunile următoare vor fi o perioadă de tranziție între El Niño (faza caldă) și La Niña (faza rece), care își va lăsa amprenta asupra atmosferei și a modelelor meteo.

Unul dintre principalii factori din spatele modelelor meteorologice de iarnă și primăvara devreme a fost El Niño, precizează și cei de la severe-weather.

Aceasta este o fază caldă a unei oscilații oceanice numită ENSO. Se găsește în Pacificul ecuatorial și alternează între faze calde și reci.

Faza caldă a ENSO se numește El Niño, iar faza rece se numește La Niña. Fiecare fază are influența ei specifică asupra tiparelor de presiune și a vremii rezultate.

Sistemele de presiune funcționează în perechi, iar o pereche notabilă este zona de joasă presiune din nordul Pacificului și cea de înaltă presiune din Statele Unite și Canada.

O altă pereche puternică este o zonă de înaltă presiune peste Atlanticul de Nord, cu o tendință de presiune scăzută asupra Europei.

Anomalia de temperatură pentru acest model de tranziție arată temperaturi peste normal în mare parte din centrul și estul Statelor Unite și sudul Canadei.

Specialiștii europeni estimează cel mai cald an din istorie, cu efecte și asupra României.

Cum va fi vremea în vara 2024. Trei modele de prognoză pe termen lung

Vom examina tendințele de prognoză din modelele ECMWF, UKMO și NMME.

Utilizarea mai multor sisteme de prognoză ne ajută să vedem diferite scenarii potențiale și să vedem cât de bine sunt de acord modelele cu un anumit rezultat.

European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) este statistic un model mai bun pe termen lung.

Acest lucru se datorează faptului că ne uităm doar la tendințe și la modul în care modelele meteorologice evoluează la scară largă și pe perioade mai lungi.

Perioada de prognoză pe care ne vom concentra în toate modelele este iunie-iulie-august din 2024.

Aceasta acoperă vara meteorologică și este vârful celei mai calde părți a anului din emisfera nordică.

Semnalele din această prognoză arată o zonă cu temperaturi peste normal și o tendință mai mare de valuri de căldură în sudul Statelor Unite și în părțile nordice și în vestul central superior.

O altă zonă este peste părțile de sud ale Europei.

Privind mai îndeaproape modelul temperaturii de suprafață din Europa, vedem vreme mai caldă decât în ​​mod normal pe o mare parte a continentului.

Cele mai puternice anomalii și cele mai multe tendințe ale valurilor de căldură sunt peste părțile centrale și sudice ale continentului.

Prognoză meteo vara 2024. Prognoză de vară 2024: anomalii de presiune

Al doilea model este de la United Kingdom Met Office, de unde și numele sistemului de prognoză, UKMO.

Anomalia de presiune arată un model similar cu cel prezentat de ECMWF.

Prezintă o zonă de înaltă presiune peste o mare parte a Canadei și nordul Statelor Unite, extinzându-se pe întreg Atlanticul.

Zona de joasă presiune deasupra Statelor Unite este concentrată mai mult pe partea de sud a țării.

Peste Europa, zonele de joasă presiune sunt, de asemenea, separate în două regiuni, spre deosebire de o singură zonă din ECMWF.

Vezi și Anul 2023, cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice. Concluzia unui studiu îngrijorător, publicat de NASA

Privind mai îndeaproape modelul temperaturii de suprafață din Europa, acesta este destul de diferit de ECMWF.

Aici vedem tendința principală a valului de căldură mai mult spre est și nord. Părțile de vest sunt încă sub anomalii calde, dar tiparul de presiune menține anomaliile mai scăzute.

Acest lucru arată o tendință mare pentru evenimente de căldură prelungite în jumătatea centrală și de nord a Statelor Unite, cu valurile de căldură extinzându-se peste graniță în sudul Canadei.

Prognoza precipitațiilor arată condiții normale până la mai uscate în părțile de vest și de sud ale Europei.

Sunt prognozate mai multe precipitații în părțile nordice îndepărtate. Părțile centrale ale Europei sunt prezentate cu un potențial de precipitații crescut.

Cum va fi vremea în vara 2024: Modelul American de Nord

Prognoza Nord-American Multi-Model ( NMME ) combină mai multe soluții pe rază lungă de la diferite centre de prognoză din America de Nord într-o singură prognoză.

Dar se ocupă și de Europa, pentru că cele două continente se influențează reciproc.

Prognoza pentru vară arată o imagine oarecum similară cu ECMWF.

Vara va fi mai caldă decât în ​​mod normal în vestul mijlociu, nord-est și sud-vestul Statelor Unite, cu un decalaj în anomaliile calde în centrul Statelor Unite spre est.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax