Administrație
De ce a fost demis șeful DSVSA, Mircea Miclea. Varianta subprefectului Murg: „S-a prezentat lamentabil în colegiul prefectural”
Demiterea directorului DSVSA Alba, liberalul Mircea Miclea, și înlocuirea lui cu directorul adjunct, social-democratul Mircea Bîcu, generează în continuare discuții în rândul politicienilor. Dacă, vineri, liberalii susțineau că motivele invocate de șeful ANSVSA pentru demiterea lui Miclea ar fi fost „o prostie” care să le permită PSD-iștilor să își facă „manevra”, subprefectul Cornel Murg spune că Miclea ar fi fost demis pentru proasta gestionare a problemei trichinelozei, izbucnite în județul Alba în prima fază în decembrie, cu 14 cazuri, după care ajungând, în ianuarie, la peste 40.
„Am înțeles că domnul senator m-a acuzat că fac presiuni asupra directorilor de deconcentrate să își dea demisia. Nu am făcut niciodată nicio presiune asupra niciunui director, ca dovadă că acum în colegiul prefectural sunt directori din tot spectrul politic. Dacă este cumva supărat pentru situația directorului DSVSA Alba, Mircea Miclea, nu este problema mea. Această situație a pornit de la faptul că în județ am avut, în decembrie, 14 cazuri de trichineloză. După descoperirea acestor cazuri am cerut o informare din partea domnului director Miclea. Nu am primit-o în luna decembrie, nu am primit-o nici în prima parte a lunii ianuarie, ci abia în cea de-a doua parte a lunii ianuarie. Atunci am pus această informare în cadrul colegiului prefectural unde, cu regret vă spun, prezentarea domnului director a fost lamentabilă. Au sesizat toți colegii prezenți. În ceea ce privește demisia lui, nu a fost aportul meu”, a spus Murg.
Acesta susține că, în ciuda focarelor de trichineloză, inspectorii DSVSA nu au efectuat controale în laboratoare ci în alte spații, din câte reiese din informarea făcută de fostul director, Mircea Miclea.
„În prima fază, domnul Miclea, așa ne spunea, că în luna decembrie DSVSA a efectuat un număr de 2.500 examene trichineloscopice, fiind înregistrat un număr de 14 cazuri de trichineloză. Am cerut atunci să vedem dacă laboratoarele au fost verificate de inspectorii DSVSA, iar în această informare, nu scrie că a fost verificat niciun laborator, ci alte spații, piețe etc”, a spus subprefectul.
Așa cum a spus și senatorul Teodor Atanasiu în conferința de presă a PNL, un alt motiv pentru demiterea lui Miclea, invocat și de subprefectul Cornel Murg a fost faptul că Miclea ar fi fost beat în momentul în care a fost sunat de directorul ANSVSA, Vlad Mănăstireanu. Mircea Miclea, recent demis de la conducerea DSVSA Alba, este membru al PNL.
Potrivit lui Atanasiu, acesta ar fi fost demis din funcție pentru că nu a răspuns la un apel privind o suspiciune de gripă aviară sesizată de prefectul Gheorghe Feneșer în ianuarie și că la momentul în care a fost contactat de șeful ANSVSA despre acest lucru, într-o seară „ar fi fost băut la telefon”. „Este o prostie. Cum poți să constați o astfel de situație la telefon? Motivul real este ca să poată face această manevră. Apoi, după ce am făcut scandalul, au încercat să îl cheme pe Miclea adjunct, dar l-am sfătuit să nu meargă. Totul a plecat de la o sesizare a prefectului cum că ar fi gripă aviară, care nici nu exista. Este cusută cu ață albă”, a mai precizat Atanasiu.
În prezent, Mircea Miclea este medic veterinar concesionar la Sebeș. Funcția de director a DSVSA Alba a fost preluată de Mircea Bîcu, cel care până acum ocupa funcția de director adjunct și care, pentru a obține această funcție, în martie 2013, a fost prins copiind la examen. Bîcu este membru PSD, totodată, și finul deputatului PSD Ioan Dîrzu, care a fost acuzat de liberali că ar fi intervenit pentru a-l angaja ca director la DSVSA Alba. Ba mai mult, aceștia susțin că Dîrzu ar fi intenționat să facă demersuri și pentru angajarea propriului său naș ca director adjunct al DSVSA.
Vedeți aici acuzațiile complete aduse de senatorul Teodor Atanasiu în cazul schimbărilor de directori de la DSVSA Alba și reacția deputatului PSD Ioan Dîrzu:
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News