Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

De la ce vârstă pot sta copiii pe scaunul din față. Prevederile din Codul Rutier 2024

De la ce vârstă pot sta copiii pe scaunul din față

Publicat

De la ce vârstă pot sta copiii pe scaunul din față. Codul rutier are prevederi explicite în ceea ce privește transportul copiilor și sunt prevăzute amenzi consistente pentru cei care le încalcă. 

Concret, copiii pot circula în mașină doar într-un scaun special, iar până la o anumită vârstă trebuie să fie supravegheați și de un alt adult.

Atenție, este vorba despre un alt adult în afară de șofer, care trebuie să stea pe bancheta din spate a mașinii, alături de cel mic.

Copiii își doresc să stea pe locul din față, dar asta nu înseamnă că este un lucru pe care părinții trebuie să îl permită. Dincolo de faptul că este ilegal, este și periculos.

De la ce vârstă pot sta copiii pe scaunul din față

Legislația rutieră stabilește că vârsta de la care copiii pot să călătorească pe locul din dreapta față al mașinii este de 12 ani.

Dincolo de vârsta de la care pot sta copiii pe scaunul din față, mai există un aspect: trebuie să aibă cel puțin 1.50 metri înălțime.

Copilul trebuie să fie fixat cu o centură de siguranță chiar dacă este pe locul din spate. Centura nu trebuie să treacă peste gât sau gură.

Codul Rutier: Obligații legale în privința transportului copiilor în mașină

Legea circulației prevede la Art. 97 următoarele obligații:

  • copiii cu o înălțime de până la 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță pentru conducător și pasageri […] doar dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul;
  • copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feței ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul;
  • transportul copilului în condițiile prevăzute anterior se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului. În cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.
  • Amendă pentru cei care lasă copiii pe scaunul din față
    În cazul nerespectării prevederilor Codului Rutier, șoferii pot fi amendați.

Autoritățile au stabili sancțiuni cuprinse între 660 și 825 de lei pentru încălcarea acestor legi. În plus, șoferul va primi și 3 puncte de penalizare.

Citește și Modificări Cod Rutier 2024: Noi reguli de reținere permis, testare alcool, un nou indicator. La ce trebuie să fie atenți șoferii

Dar, dincolo de aceste sancțiuni, siguranța copiilor este pe primul plan, scrie Promotor.

De aceea sunt impuse aceste reguli de transport, pentru a-i feri pe cei mici de situații periculoase.

Scaunele și harnașamentele pentru copii sunt concepute special pentru a le oferi o protecție suplimentară în cazul unui accident.

De la ce vârstă pot sta copiii pe scaunul din față: Riscuri

Transportul copiilor pe scaunul din față al mașinii nu este recomandată din mai multe motive de siguranță:

  • Riscul de rănire din cauza airbag-ului: Airbag-ul din față este conceput pentru a proteja adulții într-un accident, dar poate fi periculos pentru copii. Airbag-ul se declanșează cu o forță foarte mare. Asta poate provoca răni grave sau chiar fatale unui copil aflat pe scaunul din față.
  • Coliziunea frontală: În cazul unei coliziuni frontale, scaunul din față este mai expus la impact direct. Copiii sunt mai vulnerabili decât adulții din cauza greutății și a fragilității corpului lor. Pe bancheta din spate, copiii sunt mai bine protejați de forțele impactului.
  • Centura de siguranță inadecvată: Centurile de siguranță sunt proiectate pentru adulți și nu se potrivesc întotdeauna bine pe corpul unui copil. În caz de accident, centura poate aluneca de pe umerii copilului, ceea ce poate duce la răni severe.
  • Legislație și recomandări: În multe țări, legislația interzice plasarea copiilor sub o anumită vârstă sau greutate pe scaunul din față al mașinii. Organizații internaționale de siguranță recomandă ca toți copiii sub 13 ani să stea pe bancheta din spate.

În concluzie, este recomandat să îi așezăm întotdeauna pe bancheta din spate, într-un scaun auto adecvat vârstei, greutății și înălțimii lor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate