Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De LUNI: Controale ANSVSA în magazine, restaurante, abatoare şi ferme. Inspectorii verifică prezenţa E-Coli în carne şi lapte

Publicat

carne procesata mezeluri ANSVSA demarează de luni, 16 mai, controale în unităţi de abatorizare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri şi pieţe agroalimentare şi dozatoare de lapte. Inspectorii verifică dacă produsele de origine animală sunt infestate cu E-coli.

Începând cu data de 16 mai şi până la sfârşitul anului, se desfăşoară un Plan Naţional de Control care va avea ca tematică determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud, anunţă ANSVSA, într-un comunicat de presă.

Activităţile incluse în acest plan presupun prelevarea de probe din unităţi de abatorizare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri şi pieţe agroalimentare şi dozatoare de lapte, potrivit sursei citate.

Având în vederea importanţa aplicării acestor măsuri, pentru sănătatea publică, Planul naţional de control este susţinut de către crescătorii de animale şi operatorii din industria alimentară de profil din ţara noastră.

În acest sens, s-a dispus prelevarea unui număr total de 1.096 de probe, dintre care:

– 572 de probe din unităţi de abatorizare (316 de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi 256 de pe suprafaţa carcaselor de ovine);

– 254 de probe vor fi prelevate din unităţile de vânzare cu amănuntul carne şi produse din carne ( 44 de probe din carne tranşată de bovine şi ovine, 100 din carne tocată bovine, ovină sau amestec şi 111 probe din carne preparată);

– 270 de probe se vor preleva din lapte crud sau produse din lapte crud (104 probe din lapte crud sau lapte termizat, 80 de probe din produse din lapte crud, 86 de probe din produse din lapte pasteurizat).

Toate probele recoltate în cadrul acţiunilor prevăzute în acest Plan vor fi transmise Institutului de Igienă şi Sănătatea Publică Veterinară pentru a fi analizate. Costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA.

Decizia preşedintelui ANSVSA a fost luată pe baza unei analize de risc, elaborată şi finalizată recent de către specialiştii Autorităţii. Un argument în plus îl constituie şi apropierea sezonului estival, atunci când pe litoral sau în alte zone de interes turistic din ţară va creşte rulajul de marfă al unităţilor din industria alimentară şi afluxul de turişti aflaţi în concediu şi copii aflaţi în vacanţă, în tabere şcolare”, se arată în comunicat.

De asemenea, “pentru a avea eficiente acţiunile Autorităţii, de prevenire a contaminării produsele alimentare cu acest tip de bacterie patogenă, este imperios necesar ca Direcţiile de Sănătate Publică să intensifice comunicarea publică, activităţile de informare şi educarea a cetăţenilor privind normele de igienă şi măsurile pentru respectarea acestora, deorece factorul uman este cheia prevenirii apariţiei acestui tip de îmbolnăviri”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate