Connect with us
Advertisement

Eveniment

Decizie în Parlament: Traian Băsescu, suspendat din funcţia de preşedinte al României. Referendum, în 29 iulie

Publicat

Parlamentarii reuniţi în şedinţă, vineri, au votat suspendarea preşedintelui Traian Băsescu din funcţie. Propunerea formulată în acest sens de aleşii USL a fost aprobată cu 256 de voturi “pentru” şi 114 împotrivă. În 29 iulie, va fi organizat referendum, pentru demiterea preşedintelui, posibilă prin votul a jumătate plus unu dintre cetăţenii care se exprimă la scrutin.

Preşedinte interimar este Crin Antonescu. Dacă suspendarea preşedintelui Traian Băsescu este validată la referendum, vor fi organizate alegeri prezidenţiale în maxim trei luni.

Şedinţa Parlamentului în care a fost dezbătută şi votată propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu s-a desfăşurat vineri, de la ora 17.00. Preşedintele a fost prezent la această dezbatere şi a luat cuvântul de două ori, ca răspuns la acuzaţiile aduse de USL.

La şedinţă au participat atât parlamentarii PDL, care susţin că au votat împotriva solicitării, cât şi aleşii USL, care au votat „pentru”. Reprezentanţii UDMR au precizat că „fiecare a votat aşa cum le-a dictat conştiinţa”. Pentru ca propunerea de suspendare a preşedintelui, semnată de 154 de parlamentari, să treacă de forul legislativ ar fi fost nevoie de votul a minim 217 deputaţi şi senatori. În total, au fost prezenţi 374 de parlamentari.

UPDATE, Ora 17.18: Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a citit în plen o sinteză a textului propunerii de suspendare. Vezi aici documentul integral:solicitare-suspendare-presedinte-Traian-Basescu.

UPDATE, Ora 17.36: Declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu: „Am luat notă de avizul CCR şi m-am bucurat să vad că nu constată nicio abatere care să justifice suspendarea, aşa cum este prevăzută în art. 95 din Constituţia României. Se pare că eu nu reuşesc că coabitez cu PSD şi PNL. În 2007, atunci când PNL era la Guvern, aţi procedat la fel. Acum, primul lucru pe care aţi considerat să-l faceţi a fost suspendarea preşedintelui.

Sigur, a trebuit să-l demiteţi pe Avocatul Poporului pentru a putea emite ordonanţe neconstituţionale, pentru a vă atinge scopul politic. Ceea ce faceţi de 2 săptămâni este o puternică zdruncinare a statului de drept, spre a-l pune la dispoziţia USL. Consider că este o greşeală, cu consecinţe pe termen lung. E mai important pentru Dvs. să puneţi mâna pe toate pârghiile puterii, inclusiv pentru justiţie.

Obiectivul principal pe care-l aveţi este să controlaţi justiţia. Refuzaţi să duceţi la indeplinire rezultatul referendumului din 2009, prin care trebuia revizuită Constituţia pentru a ajunge la parlament unicameral şi 300 parlamenari. Crearea acestei revoluţii violente din punct de vedere legislativ credeţi că acoperă deficitul de responsabilitate faţă de popor.

Mă acuzaţi că nu am respectat deciziile CCR. Minciuna trebuie să fie şi ea în limite acceptabile. Ca să nu fie minciună, ar fi posibil să fie probată dacă îmi daţi un singur exemplu când nu am respectat deciziile CCR. Poate am făcut greşeala să le comentez, dar să nu le respect, niciodată. Acest punct acoperă sfidarea pe care premierul a făcut-o legat de decizia CCR în care i se spunea că NU el poate reprezenta statul în Consiliul European.

Mă acuzati că am dat o informatie corectă, despre numărul de pensionari şi numărul de salariaţi. Semnalul public pe care l-am tras a fost legat de faptul că niciodată, la nivelul CAS de azi şi de la acea vreme, nu vom putea avea un fond de pensii echilibrat, ceea ce e confirmat şi astăzi. Ceea ce s-a întâmplat în aceste zile va reprezenta un impediment în atracţia României pentru investiţii străine. Dacă veţi tergiversa proiecte, dacă nu veţi accelera viteza de absorbţie a fondurilor europene, dacă nu veţi da drumul la investiţii străine în minerit, vă asigur că nu există soluţie să alimentaţi corespunzător bugetul fondului de pensii.

Susţineţi că am influenţat justiţia. Greşit. Dacă aţi găsi măcar un singur judecător, procuror sau ofiţer de poliţie cu care să fi vorbit direct sau căruia să-i fi transmis mesaje indirecte, îmi voi asuma răspunderea afirmaţiilor Dvs. Dacă nu încetaţi să dezinformaţi. Ce am făcut eu în privinţa justiţiei a fost să o critic în baza rapoartelor MCV, pentru că ineficienţa constatată la un moment dat nu putea fi ţinută ascunsă de români.

Sunt doi ani de când nu m-aţi mai auzit criticând justiţia. Dintr-un motiv simplu. A început să meargă. Ceea ce îi inspăimântă pe mulţi, din politică sau din afară, dar cu legături în politic. Mă acuzaţi că nu s-a urmărit procedura legală în revizuirea Constituţiei. Greşiţi, procedura a pornit de la Guvern. Nu era misiunea mea să adaptez observaţiile CCR la textul proiectului, ci l-am trimis la Parlament. Dvs puteaţi decide dacă le menţineţi, dacă le schimbaţi.

Îmi reproşaţi că am respins dialogul cu partidele. Au fost puţine invitaţiile cărora USL le-a răspuns. De cele mai multe ori, răspunsurile erau violente, neplăcute trebuie să recunosc şi a fost o bună perioadă în care dialogul cu USL, practic nu a fost posibil datorită refuzului de a răspunde pozitiv invitaţiilor preşedintelui.

Acuzatiile cu privire la xenofobie. Au fost sancţionate cu avertisment de instituţiile statului şi niciodată n-au fost sancţionate în instanţe penale, deşi de multe ori au ajuns până la instanţele de judecată. Le regret şi sunt de acord că astfel de afirmaţii nu trebuie făcute de niciun om politic, cu atât mai mult de către un şef de stat.

UPDATE, Ora 18.00: În urma unor discuţii în contradictoriu între parlamentari PDL (liderul parlamentarilor PDL, Mircea Toader) şi Crin Antonescu, privind includerea pe ordinea de zi a şedinţei a citirii textului avizului CCR, s-a supus la vot citirea acesteia. Propunerea a fost respinsă, cu 223 de voturi „împotrivă”.

UPDATE, Ora 18.05: A luat cuvântul Vasile Blaga, din partea reprezentanţilor PDL. România trece prin momente dificile. Zi de zi, instituţiile fundamentale ale statului sunt atacate, în dispreţ faţă de români şi decredibilizând România în plan internaţional. Ceea ce se întâmplă astăzi în România nu este decât o luptă a noii puteri, dorinţa unor oameni de a acapara puterea totală. Zi de zi sunt încălcate prevederile legale. Europa, întreaga lume priveşte cum România stă să se prăbuşească sub povara fărădelegii. Este o luptă a noii puteri condusă de cuplul Ponta-Antonescu. Domnilor de la USL, de când aţi preluat guvernarea, nu v-aţi preocupat niciun moment de binele românilor. Guvernul României e condus azi de un doctor în furt intelectual. Zilele acestea, treceţi cu şenilele peste România, peste toate instituţiile democratice ale statului. Domnilor din USL, prin propunerea de suspendare a preşedintelui, vreţi să doborâţi ultima instituţie care nu este la cheremul vostru. Preşedintele este ultima redută. Dragi colegi din Parlament – UNPR şi alte grupuri parlamentare – treziţi-vă! Nu puneţi umărul la demolarea statului de drept în România, la răsturnarea democraţiei.

UPDATE, Ora 18.16: Crin Antonescu face declaraţii, din partea reprezentanţilor PNL: „Există un lucru care ne uneşte, dorul de Emil Boc. Eu duc dorul discursurilor parlamentare ale lui Boc, pe vremea aceea credeam că nu se poate mai rău, am constatat că da. Să zicem însă că domnul Blaga nu a spus nimic şi să ne referim la subiect- Hotărârea pe care o vom lua astăzi nu este o sentinţă. În ciuda tensiunii, este una dintre cele mai frumoase zile ale vieţii parlamentare. Reuniţi aici, indiferent cu ce verdict politic vom pleca, nu dăm nicio lovitură de stat, nu atacăm vreo instituţie, ci ne aflăm în miezul exerciţiului democratic, constituţional şi parlamentar. Salut faptul că şi dl. preşedinte al României a recunoscut acest lucru, performanţă la care PDL nu a ajuns nici până azi.”

UPDATE, Ora 18.20: Preşedintele Traian Băsescu a părăsit sala şedinţei, în momentul în care Crin Antonescu şi-a început discursul. În acelaşi timp, a ajuns la şedinţă premierul Victor Ponta, Parlamentari PDL au părăsit, de asemenea, lucrările, în această perioadă.

UPDATE, Ora 18.25: Discursul lui Crin Antonescu continuă: „Dincolo de argumentele cu trimitere juridică la articole de constituţie încălcate constant şi flagrant, în fond cred că foarte mulţi dintre cei care au trăit şi trăiesc în această ţară ştiu că s-a ajuns la solicitarea de suspendare după ce, ani de zile, preşedintele a suspendat de fapt Constituţia României. Nu e vorba doar de faptul că Traian Băsescu şi numeroasa lui camarilă au transformat România într-un regim politic prezidential de facto. Un regim prezidenţial poate fi încă unul democratic. Dl. Băsescu, susţinătorii săi politici, au încercat mereu să transforme România într-un regim unipersonal şi discreţionar.

Preşedintele – şi nu mă aşteptam la asta, pentru că, lipsit de curaj nu a fost niciodată – se ascunde azi în spatele unei false disctincţii între vorbă şi fapte. Trebuie să ştie dl. preşedinte că în anumite împrejurări declaraţia înseamnă faptă. Preşedintele a dat ordine directe şi în mod public unor instituţii care nu îi sunt subordonate.

Noi dorim să vă suspendăm azi. În realitate, Dvs. v-aţi autosuspendat de ani buni din funcţia de preşedinte. România nu a avut preşedinte, pentru că nu a avut garant în persoana lui Traian Băsescu decât pentru camarila coruptă a domniei sale şi a PDL, pentru că nu a avut mediator şi cum putea avea când preşedintele s-a transformat în singura putere a acestui stat?

Dl. preşedinte ne spunea aici că a spus adevărul românilor. Se referea la necesitatea măsurilor economice de austeritate, la justiţie independentă şi la alte lucruri frumoase cu care toţi am fost de acord. Nu, dl. preşedinte, nu le-aţi spus românilor tot adevărul, nu le-aţi spus că în timp ce pentru milioane impuneaţi prin guverne-marionetă măsuri de austeritate, un grup restrâns de clientelă şi camarilă a prosperat la cote nemaivăzute. În acest timp, bugetul preşedinţiei creştea la cifre fără precedent. Ne acuzaţi că vrem să-l suspendăm pe preşedinte pentru că vrem o justiţie independentă. De ce m-aş teme eu, Victor Ponta, colegii noştri de justiţie? Nu noi avem dosare închise sau suspendate de justiţie, ci preşedintele Traian Băsescu.

Am să fac o foarte scurta trimitere la memorie. Mineriadele au fost cel mai grav atentat la statul de drept. Ştim că Ion Iliescu era preşedintele României şi va fi însoţit toată viaţa sa de responsabilitatea şi umbra uriaşă a acestui moment. Ştim că atunci Tăriceanu, Vosganian, eu, într-un oraş de provincie, eram membri ai PNL, aveam sediile atacate, dar susţineam valorile libertăţii. Victor Ponta era elev de liceu, Radu Berceanu, Videanu, erau deputaţi în partidul lui Iliescu, în partidul care cauţiona mineriada.
Dacă, la referendum, nu va fi demis Traian Băsescu, mă retrag din viaţa politică
.

PNL e cel mai vechi partid liberal in activitate din Europa, singurul partid democratic ce a supravieţuit în Europa de Est. PNL făcea parte din guvernul care a luat primele măsuri necesare pentru apropierea de UE şi NATO. Pentru cei ingrijoraţi, reamintesc că am intrat în UE luându-ne toate angajamentele – un guvern condus de Călin Popescu Tăriceanu. Reforma justiţiei la care toţi ţinem a fost introdusă în vigoare în România prin angajarea răspunderii nu a lui Băsescu, ci a premierului liberal Tăriceanu. Dacă reafirm şi garantez în numele PNL – şi sunt convins in numele USL – ataşamentul nostru ferm pentru toate aceste valori, o fac pentru că există oameni care cunosc mai putin istoria României şi se pot ingrijora sincer.

Singura rugăminte către Băsescu: când îşi va scrie memoriile sau când i le va dicta lui Mircea Cărtărescu, să ne spună exact ce făcea în 13,14, 15 iunie 1990.
Drumurile noastre se cam despart: veţi fi sau nu suspendat, veţi fi sau nu demis la referendum, ne cam despărţim. Dacă nu veţi fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu mă retrag definitiv din viaţa politică. Dacă veţi fi demis la referendum, nu ştiu ce veţi face, dar vă urez şi Dvs. şi mie un singur lucru: să apucăm amândoi o justiţie independentă. Vă urez un preşedinte atât de bun, încât să fie bun şi pentru dvs”.

UPDATE, Ora 18.40: Reprezentantul UDMR, Marton Arpad: Activitatea preşedintelui e cunoscută. Expunerea propunerii de suspendare nu are elemente noi, iar decizia CCR e interpretabilă. Ca atare, grupurile parlamentare ale UDMR nu au luat o hotărâre în legătură cu susţinerea sa ori a suspendării, lăsând fiecare membru să voteze propriei conştiinţe.

UPDATE, 18.50: Senatorul PSD Dan Şova citeşte puncte din avizul CCR, ca fapte pentru care Traian Băsescu ar trebui suspendat. Situaţia e foarte simplă: nu sunt jocuri politice, nu sunt subtilităţi politice. Ce poate fi mai democratic decât un vot popular şi ce întrebare mai simplă poate fi adresata decât ‘Mai vreţi să continuam cu Traian Băsescu preşedinte sau nu?’ Preşdintele, nici în penultimul act al existenţei sale politice, nu acceptă dialogul şi dezbaterile. A spus că nu poate coabita cu PNL si PSD. E firesc, pentru că nu poate coabita cu oameni liberi. Domnia sa poate coabita doar cu slugi, cu cei care îl ascultă orbeşte. Noi nu vrem să preluăm controlul asupra justiţiei. Când Monica Macovei a spus că un medic trebuie anchetat, a fost anchetat. Când Baconski a spus că domnul Marga trebuie anchetat, a apărut o plângere penală. Când domnul preşedinte a spus că un om de afaceri nu trebuie anchetat, a fost eliberat. Domnule preşedinte, aş încheia spunându-vă că nu trebuie să vă fie frică de votul românilor, nu trebuie să vă fie frică de cei cărora le-aţi închis spitale şi le-aţi luat ajutoare. Mergeţi în faţa românilor şi spuneţi-le cât de mândru sunteţi de tot ce aţi făcut.

UPDATE, Ora 19.10: Mircea Geoană: Întrebarea este, începând cu această seară ce lecţii învăţăm din aceşti ani. Cred că trebuie nu să privim înapoi cu mânie, ci cu inţelepciune. Un nou preşedinte interimar şi peste câteva luni un nou preşedinte al României vor putea să demonstreze că se poate mai bine. L-aş cita pe Abraham Lincoln care spunea că poţi să îi păcăleşti pe toţi pentru o perioadă, dar nu poţi să îi păcăleşti pentru totdeauna. Aici am ajuns la final de mandat al lui Traian Băsescu. Fac apel la opoziţia de azi: ceea ce trebuie să încercăm să dăm în această seară e predictibilitate, respectabilitate. Această perioadă ne-a afectat pe plan extern. Preşedintele Senatului sunt sigur că va da un semnal de calm, de respectare a tuturor tratatelor. Important să ţinem minte că, atunci când vrei să fii conducătorul unei naţiuni, trebuie să încerci să scoţi ce e mai bun din oameni, nu ce e mai rău. Apelul meu e să învăţăm din greşelile mandatului Băsescu, să nu facem aceleaşi greşeli, să unificăm o naţiune rănită şi sângerândă. Din această seară, România îşi găseşte normalitatea.

UPDATE, Ora 19.15: Au mai făcut declaraţii în plen: Marian Săniuţă (independent), Georghe David (PDL), Călin Popescu Tăriceanu (PNL) – care s-a referit la „obsesiile preşedintelui drept comandant suprem”. În acest timp, preşedintele Traian Băsescu a ieşit din nou din sală.

UPDATE, Ora 19.38: Valeriu Zgonea – preşedintele Camerei Deputaţilor: După discursul final al preşedintelui, se votează două proiecte de hotărâre: suspendarea (vot secret, cu bile) şi, după anunţarea acesteia şi publicarea în Monitorul Oficial, cea privind data referendumului (stabilită la maxim 30 de zile după aprobarea deciziei de suspendare).

UPDATE, Ora 19.46: Preşedintele Traian Băsescu: Aş vrea să dau câteva răspunsuri, Mă acuzaţi că am dezbinat. Am să vă aduc aminte un element important: Noi toţi am semnat un pact pentru educaţie, care a dus la noua lege a educaţiei. Pe urmă, aţi înţeles dezastrul în imaginea Dvs. a unei cooperări şi atunci ai preferat confruntarea, dar aţi făcut eforturi uriaşe să afectaţi principiile legii educaţiei. Voiaţi să reveniţi la sistemul clientelar din licee şi universităţi. Am făcut încercări numeroase să fim împreună în sprijinul românilor, dar nu puteţi să-mi cereţi ca preşedintele să genereze un sistem care să protejeze parlamentarii în faţa legii. Vă garantez că, atât timp cât voi fi preşedintele României, cu mine nu va reuşi să facă nimeni niciun compromis din acest punct de vedere, fie că e la putere sau în Opoziţie şi ăsta pentru un motiv simplu, eu nu fac intervenţii nici la procurori, nici la judecători, nici la poliţişti. Ştiu că uneori s-au supărat şi cei din PDL, dar asta-i viaţa.

Am înţeles din gura domnului senator Antonescu că vorbele sunt fapte. Vă atenţionez că aţi înfăptuit destituirea a şapte judecători de la CCR, că aţi spus-o. Înţeleg că unul din vorbitorii de la putere a spus că România îşi respectă toate angajamentele internaţionale. Cel mai puternic angajament internaţional nu e scris, iar acela se numeşte statul de drept, pe care Dvs. nu o mai faceţi acum.

Am înţeles că domnul senator Şova era frământat că de ce mă supără faptul ca ia justiţia de la cineva. Iar eu îi spun că justiţia nu trebuie luată de nicăieri, ea nu trebuie luată din independenţa ei şi nu trebuie anexată intereselor de partid sau infractorilor.
Aţi vorbit de dictatură. Aţi văzut vreun dictator care să dea opoziţiei funcţia de prim ministru? Aţi văzut vreun dictator care să dea opoziţiei cel mai puternic serviciu de informatii interne? Aţi văzut vreun dictator care să dea opoziţiei şefia singurului serviciu de informatii externe? E, dacă nu aţi văzut, mai căutaţi dictatori.
Aş vrea să vă rog poate în finalul unui discurs să aveţi grijă de ţară şi de oamenii ei. A avea grijă de ţară înseamnă a-i respecta legile, să faceţi să se aplice legea educaţiei aşa cum este, să se aplice cele patru coduri, să creaţi locuri de muncă, să nu vă atingeţi de justiţie şi de instituţiile statului.

Doar o mică observaţie care depinde de votul dvs. Eu sunt la Cotroceni, aştept eventual decizia CCR, care să stabilească preşedintele interimar pentru a preda mandatul. Dacă nu veţi avea o astfel de decizie datorită votului, tot puteţi să mă căutaţi, domnule Antonescu. Vă las aici o foaie pe care să vă scrieţi ce aţi promis: demisia, dacă eu voi câştiga referendumul.

UPDATE, Ora 20.02: Preşedintele Traian Băsescu a părăsit Parlamentul. Crin Antonescu a declarat dezbaterile închise. Urmează votul.

UPDATE, Ora 20.29: Crin Antonescu a confirmat existenţa unui acord politic între PSD şi UNPR. Votul este în desfăşurare.

UPDATE, Ora 20.47: S-a încheiat votul privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Sunt aşteptate rezultatele.

UPDATE, Ora 21.05: Proiectul de hotărâre privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu a trecut de Parlament cu 256 de voturi “pentru” şi 114 voturi “împotrivă”. Dintre cei 432 de parlamentari, au fost prezenţi 374, au fost 372 voturi exprimate şi 2 voturi anulate.

Referendumul naţional va avea loc în data de 29 iulie 2012.

Până la ora 12.00, Curtea Constituţională a României ar fi trebuit să emită un aviz consultativ privind propunerea de suspendare. Aceasta a fost transmisă cu întârziere, iar într-un comunicat al CCR se arată că judecătoarea Aspazia Cojocaru a fost ameninţată, înaintea şedinţei de formulare a acestui aviz.

Curtea Constituţională a României (CCR) s-a pronunţat, vineri, cu întârziere, pe puncte, privind textul propunerii de suspendare a preşedintelui, fără a exprima clar privind avizul pozitiv sau negativ. Vezi textul integral: aviz CCR demitere presedinte

CCR a constatat că Traian Băsescu nu şi-a exercitat funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate, cu maximă eficienţă şi exigenţă. De asemenea, potrivit judecătorilor CCR, exercitarea de către preşedinte a unui rol activ în viaţa politică şi socială a ţării nu poate fi caracterizată ca un comportament contrar Constituţiei.

Potrivit art.80 alin. (1) din Constituţie, Preşedintele României este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării, iar potrivit alin.(2) al aceluiaşi articol, are rolul de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice şi exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

CCR mai arată că preşedintele României poate, în virtutea prerogativelor şi a legitimităţii sale, să exprime opinii şi opţiuni politice, să formuleze observaţii şi critici cu privire la funcţionarea autorităţilor publice şi a exponenţilor acestora, să propună reforme sau măsuri pe care le apreciază dezirabile interesului naţional.

Opiniile, observaţiile, preferinţele sau cererile Preşedintelui nu au însă un caracter decizional şi nu produc efecte juridice.

Reamintim că, potrivit Constituţiei României, preşedintele ţării poate fi suspendat din funcţie în cazul săvârşirii unor fapte grave, prin care încalcă prevederile Constituţiei, iar acesta poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută. Decizia de suspendare poate fi adoptată de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, iar pe perioada suspendării preşedintelui, interimatul este asigurat de preşedintele Senatului, proaspăt numit în această funcţie, Crin Antonescu. Urmează organizarea unui referendum, în care, potrivit noii legi adoptate de Guvern, suspendarea preşedintelui este validată de jumătate plus unu din numărul cetăţenilor participanţi la scrutin.

Constituţia României, art. 95:

„(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Reamintim că solicitarea de suspendare a fost citită în Parlament, joi, în prezenta preşedintelui Traian Băsescu. Acesta s-a exprimat pe scurt referitor la document, urmând să participe şi la şedinţa de dezbatere de vineri.

Printre motivele invocate în solicitare sunt: „Preşedintele a uzurpat rolul Prim-ministrului şi s-a substituit în atributiile constituţionale ale Guvernului”, „Preşedintele a încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Constituţie”, „Preşedintele a încălcat în mod repetat principiul separaţiei puterilor în stat şi independenţa justiţiei”, „Preşedintele a iniţiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei şi a încălcat procedura de revizuire a Constituţiei prevăzută de legea fundamentală”, „Preşedintele a instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale şi a făcut presiuni directe asupra judecătorilor Curţii, făcându-le vizite înaintea unor decizii importante”, „Preşedintele a încălcat sistematic principiul neapartenenţei politice a persoanei care ocupă funcţia prezidenţială şi a abandonat rolul constituţional de mediator în stat şi în societate”, „Preşedintele a încălcat în mod grav prevederile Constituţiei şi principiul fundamental al democraţiei reprezentative”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Victor

    sâmbătă, 07.07.2012 at 12:01

    Au fost 3 puncte pe ordinea de zi. Le-au votat. Au trecut la pct 1, apoi au sarit punctul 2 (pe care-l votasera ‘democratic’ cu 20 minte inainte).
    Nici macar ordinea de zi pe care si-au votat-o n-au vrut s-o respecte!

  2. george

    duminică, 08.07.2012 at 11:34

    DE ASTA AVEA NEVOIE ROMANIA ?
    Toate astea se vor intoarce impotriva lor, A CELOR CE AU DESTABILIZAT TARA SI AU FURAT DEMOCRATIA

  3. Anda

    duminică, 08.07.2012 at 14:57

    Domnul fost presedinte vorbea despre locuri de munca si necesitatea crearii lor. Sunt de acord. Propunerea mea pt USL: deschideti cele 3600 de joburi de la Rosia Montana!

    • eu

      duminică, 08.07.2012 at 19:11

      acum stim cine sunt aparatorii presedintelui. Postacii platiti de la RMGC
      Mai rasfirati baieti…..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement