Eveniment
Directorul Institutului de Fizică a Pământului: Vor fi foarte multe replici la cutremur. Este o surpriză că zona s-a activat
Constantin Ionescu, directorul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a făcut marți, în timpul unei conferințe de presă mai multe precizări legate de cutremurul produs în jurul orei 15.16, de de 5,7 grade.
”Astăzi după 16 replici ale cutremurului de ieri s-a produs la 10 kilometri distanță față de vechiul epicentru, un alt cutremur. Este o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar iar dacă se produceau erau magnitudini mici.
Au fost magnitudini de 3 grade, 2 grade, un grad. Pentru noi este o surpriză că zona respecivă s-a activat. Ea a mai produs cutremure în trecut. Avem exemple din anul 1943, un cutremur de 5 grade.
În anii 1963- 1964 cutremur de 4 și 4, 5, iar mai în spate au fost cutremure în 1910 și încă cu 50 de ani în urmă și cu magnitudini sub 4.
Din punctu de vedere geologic, mișcarea faliilor a fost pe verticală, au fost două plăci care s-au mișcat pe verticală. A fost un tandem de cutremure, acest al doilea cutremur a fost un frate, nu o replică”, a explicat Constantin Ionescu.
Întrebat dacă vor mai exista și alte replici sau cutremure, directorul INFP a explicat că: ”Este greu de spus după experiența de astăzi să spunem că se descarcă sau se acumulează energia în altă parte.
Deocamndată urmează replicile și să spereăm că va scădea din energie activitatea seismică, de obicei durează în jur de o lună la un cutremur ca acesta, un cutremur la suprafață.
Vor fi foarte multe replici. Se vor muta în zona cutremurului 2. O replică se produce în zona cutremurului principal. Dacă este în altă zonă nu este replică ci un alt cutremur”, a mai precizat șeful INFP, Constantin Ionescu.
CITEȘTE ȘI: Șase replici la cutremurul din 14 februarie. Cea mai puternică: 4, 2 pe scara Richter. Autoritățile sunt în alertă
Șase replici ale cutremurului de la ora 15.16 au avut loc în doar aproape trei ore de la producerea acestuia. Cea mai mare replică a avut loc la ora 17.24 și a avut o magnitudinea ML 4.2, la adâncimea de 15 kilometri.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News