Connect with us
Publicitate

Eveniment

Condiții noi pentru deschiderea farmaciilor: distanța minimă între două farmacii și un nou aviz obligatoriu. PROIECT

Publicat

Condiții noi pentru deschiderea farmaciilor. Parlamentarii vor să reglementeze o distanță minimă de amplasare de cel puțin 500 de metri între două farmacii, în aceeași localitate. De asemenea, potrivit unui proiect înregistrat la Senat, farmaciile comunitare vor funcţiona conform unui aviz obligatoriu acordat de Colegiul farmaciştilor. 

Iniţiativa legislativă care vizează modificarea şi completarea Legii farmaciei nr. 266/2008 a fost depusă la Senat, ca primă cameră sesizată.

Proiectul prevede introducerea avizului de funcţionare obligatoriu acordat de Colegiul farmaciştilor din România, prin colegiile farmaciştilor teritoriale judeţene sau al municipiului Bucureşti, pentru funcţionarea farmaciilor comunitare, scrie Agerpres.ro.

„Farmacia comunitară funcţionează pe baza autorizaţiei de funcţionare emise de Ministerul Sănătăţii, în condiţiile prezentei legi şi a avizului de funcţionare acordat de Colegiul Farmaciştilor din România, prin colegiile farmaciştilor teritoriale judeţene sau al municipiului Bucureşti”, prevede propunerea legislativă.

Distanță de minimum 500 de metri între două farmacii, în aceeași localitate

În mediul urban şi rural distanţa minimă de amplasare a farmaciilor comunitare va fi de minimum 500 m în aceeaşi localitate, potrivit iniţiativei legislative.

Inspecţiile în vederea emiterii autorizaţiilor de funcţionare, mutarea punctului de lucru cu destinaţie de unitate farmaceutică, înfiinţarea oficinelor comunitare rurale/sezoniere, precum şi cele de reorganizare a spaţiului unităţilor farmaceutice se efectuează de către personalul de specialitate împuternicit din cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, de regulă farmacist şi de către personalul de specialitate împuternicit din cadrul colegiului farmaciştilor judeţean sau al municipiului Bucureşti.

Înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban şi rural se face în funcţie de numărul de locuitori atestat prin document emis de autoritatea administraţiei publice locale, potrivit datelor existente la Institutul Naţional de Statistică, mai prevede proiectul.

În momentul de față, Legea 266/2008 stipulează: „Înființarea unei farmacii comunitare în mediul urban se face în funcție de numărul de locuitori, dovedit prin adeverință eliberată de autoritatea administrației publice locale, după cum urmează:

a) în municipiul București, o farmacie la 3.000 de locuitori;

b) în orașele reședință de județ, o farmacie la 3.500 de locuitori;

c) în celelalte orașe, o farmacie la 4.000 de locuitori.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate