Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Doi dintre inculpații în dosarul Litera – Simota, rămân în arest preventiv. Ce măsuri a mai dispus Curtea de Apel Alba Iulia

Publicat

Inculpații Constantin  Cristian Litera și Alin Simota, cercetați în dosarul grupării Litera – Simota pentru șantaje, sechestrări de persoane și „bătăi la comandă”, vor rămâne în continuare în arest preventiv, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a decis marți, ca urmare a judecării contestațiilor formulate împotriva încheierii penale pronunțată de juecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Hunedoara, că sunt nefondate contestațiile formulate de aceștia. Nu același lucru este valabil și pentru Florin-Ioan Muntean și Gheorghe Bota, membri ai aceleiași grupări infracționale, ale căror contestații au fost admise.

În comunicatul emis de Curtea de Apel Alba Iulia marți, se precizează următoarele: „ Astăzi, 11.03.2014, în urma judecării contestaţiilor formulate împotriva încheierii penale din data de 4 martie 2014 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Hunedoara în dosarul 854/57/2013 cunoscut opiniei publice ca <Dosarul grupării Litera- Simota> Curtea de Apel Alba Iulia, a respins ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţii Litera Constantin-Cristian şi Simota Alin pentru care rămâne menţinută măsura arestării preventive dispusă de Tribunalul Hunedoara a admis contestaţiile formulate de DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara, de inculpatul Muntean Florin-Ioan şi de inculpatul Bota Gheorghe şi dispus pe scurt următoarele:

1. Admite cererea formulată de DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara şi dispune luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpaţii L.S.M., C.M.E., M.F.V., A.Z. pe durata aferentă procedurii de cameră preliminară şi se impune respectarea în principal a următoarelor obligaţii pe durata măsurii:

– să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;

– să informeze de îndată judecătorul de cameră preliminară sau instanţa cu privire la schimbarea locuinţei;

– să se prezinte la organul de poliţie în a cărui rază teritorială locuieşte inculpatul, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;

– să nu depăşească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar (doar cu privire la inculpaţii L.S.M., C.M.E., şi A.Z.);

– să nu se apropie de părţile vătămate, de alţi participanţi la comiterea infracţiunilor, de martorii din prezenta cauză şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nici o cale.

Curtea de Apel Alba Iulia atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

2. Curtea de Apel Alba Iulia revocă măsura arestului la domiciliu luată în privinţa inculpatului M.F.I.

3. Cu privire la inculpatul B.G. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus în principal următoarele:

– înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu, pe o durată de 30 zile, începând cu data de 11 martie 2014 până la data de 9 aprilie, inclusiv

– punerea de îndată în libertate, dacă nu este arestat în altă cauză

– impune inculpatului obligaţia de a nu părăsi imobilul unde are domiciliul, din localitatea (…) jud. Hunedoara, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza.

– pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are următoarele obligaţii: să se prezinte în faţa judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; să nu comunice cu persoanele vătămate sau membrii de familie ai acesteia, cu ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunii, cu persoanele care au calitatea de martori în prezenta cauză

– atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă”.

Reamintim că, în septembrie 2013, Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia, au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv şi în stare de libertate a 14 inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, lipsire de libertate, şantaj în formă continuată, cămătărie în formă continuată, trafic de persoane în formă continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, fals în declaraţii în formă continuată, instigare la vătămare corporală gravă, fiind sesizată Curtea de Apel Alba Iulia, ca instanţă competentă.

În perioada anilor 2006 – 2012, au constituit un grup infracţional organizat, specializat în comiterea unor infracţiuni de şantaj şi fapte de violenţă. Gruparea a acţionat în principal pe raza judeţului Hunedoara, unii dintre inculpaţi fiind prosperi oameni de afaceri din Valea Jiului, administrând societăţi comerciale şi finanţând activitatea unui club de fotbal, ai cărui jucători au fost şantajaţi pentru a renunţa la drepturile financiare pe care le aveau asupra clubului. Practic, inculpaţii îi obligau pe jucători să semneze convenţii nereale prin care se reziliau de comun acord contractele dintre clubul din Petroşani şi aceştia, părţile nemaiavând pretenţii una faţă de cealaltă începând cu data convenţiei de reziliere.

Grupul organizat era structurat în paliere de comandă şi execuţie, specializat în şantaje, sechestrări de persoane, „bătăi la comandă” (cele 16 persoane vătămate având nevoie de 60 – 100 zile îngrijiri medicale), cămătărie, iar activităţile acestuia au fost favorizate şi de către ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IPJ Hunedoara.

Începând cu anul 2008, membrii grupării au fost implicaţi şi în comiterea mai multor infracţiuni de înşelăciune în dauna unor firme de asigurări, fiind îndrumaţi în acest sens de complici angajaţi în sistem. Prejudiciul creat astfel a fost de 400.000 lei şi 100.000 euro, în cauză fiind dispuse măsuri asiguratorii.

Cu privire la activităţile de cămătărie, împrumuturile erau acordate cu o anumită dobândă lunară sau săptămânală, până la 20%. În general, nu se prevedea un termen de restituire, condiţia fiind ca împrumutatul să plătească lunar dobânda (ex. la 10.000 euro trebuia să plătească 1.000 euro pe lună), iar la final, să dea suma împrumutată integral. În cazul în care datornicii nu plăteau dobânzile solicitate, asupra lor se exercitau acte de violenţă verbală şi fizică, fiind deposedaţi de bunuri mobile sau imobile şi sume de bani sau trimişi forţat la muncă, în Libia.

Citește și UPDATE: Grupul de 14 inculpaţi din Dosarul grupării “Litera-Simota” au fost trimişi în judecată de DIICOT Alba Iulia. Sunt acuzaţi de şantaj, trafic de persoane şi cămătărie

Citește și DIICOT Alba: Finanţatorul Jiul Petroşani, Alin Simota, liderul unei grupări care şantaja oameni de afaceri. Percheziţii în şapte locaţii din Hunedoara


Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax