Connect with us
Advertisement

Eveniment

Dosarul „pensiilor ilegale”: 35 de inculpaţi au fost condamnaţi la peste 70 de ani de închisoare. Sentinţă la Tribunalul Alba

Publicat

pensii Prima sentinţă în Dosarul „pensiilor ilegale” pentru 35 de inculpaţi a fost pronunţată în 24 iunie de Tribunalul Alba. Cazul ce vizează o adevărată reţea de falsificare a dosarelor de pensie a adunat condamnări la 74 de ani de închisoare pentru grupul de 35 de inculpaţi. Patru persoane, printre care şi o fostă angajată a Casei de Pensii Alba au primit pedepse cu executare. Dosarul a intrat în atenţia instanţelor în 2012, pe baza unui rechizitoriu DIICOT Alba Iulia.

În total, în acest dosar au fost trimise în judecată 165 de persoane. Însă cei mai mulţi dintre ei şi-au recunoscut faptele şi au fost judecaţi prin procedura simplificată. Cei 35 sunt judecaţi în continuare.

Din grupul de 35 de inculpaţi, potrivit sentinţei de la Tribunalul Alba, cea mai mare pedeapsă a primit-o unul dintre liderii grupării, Sabin Coasian: 15 ani şi 4 luni de închisoare, plus confiscarea sumei de 138.000 de lei.

Tot pedeapsă cu executare a primit şi Viorica Călin, fostă angajată a Casei de Pensii Alba, respectiv 5 ani şi 6 luni. Aceasta era persoana care ajuta la ”rezolvarea” dosarele ilegale de pensie la momentul la care erau prezentate de către beneficiari.

Un alt membru al grupării, Dan Vasile Olenici, a primit 3 ani cu suspendare sub supraveghere.

Ionel Toma a primit pedeapsa rezultantă de 7 ani şi 6 luni cu executare. De la acesta s-a decis confiscarea sumelor de 3.800 de euro şi 6.600 lei.

Marian Cosmin Toma a fost condamnat la 5 ani după gratii şi va trebui să prezinte suma de 2.800 euro.

De la inculpata Alexandriana Pop, instanţa a dispus confiscarea sumei de 500 euro, de la inculpatul Vasile Toma a sumei de 9.100 lei şi a sumei de 3.600 euro, iar de la inculpatul Constantin Toma a sumei de 116.910 lei, 8000 euro şi a contravalorii a 5 metri cubi cherestea şi 5,5 litri ţuică. Deciziile privind latura civilă se referă şi la inculpaţii care au recunoscut faptele şi au fost judecaţi anterior.
Ceilalţi inculpaţi au primit pedepse cu suspendare condiţionată sau sub supraveghere: Cezar Banci – 4 luni de închisoare, Cornel Boglea – 2 ani de închisoare, Silviu Boglea – 2 ani de închisoare, Livia Chirilă – 1 an de închisoare, Nicolae Chirilă – 1 an de închisoare, Maria Ciorbă – 1 an de închisoare, Cornel Crişan – 2 ani şi 6 luni sub supraveghere, Rodica Crişan – 2 ani şi 6 luni sub supraveghere, Petruţa Dobrescu – 5 luni de închisoare, Doru Constantin Dumitru – 4 luni de închisoare, Ioan Eduard Enculescu – 8 luni de închisoare, Viorica Grec – 10 luni de închisoare, Petre Isai – 2 ani de închisoare, Ana Iosa – 2 ani şi 6 luni sub supraveghere, Ioan Iosa – 3 ani sub supraveghere, Valeria Ivan – 2 ani de închisoare, Rovin Lazăr – 3 ani sub supraveghere, Dumitru Gheorghe Mateş – 2 ani şi 10 luni sub supraveghere, Valentin Mateş – 3 luni, Valeriu Mihalache – 6 luni de închisoare, Maria Mihoc – 3 luni de închisoare, Petre Moraru – 1 an de închisoare, Aurelia Oneţ – 3 ani sub supraveghere, Aurel Paşca – 1 an de închisoare, Luca Predescu – 10 luni de închisoare, Ioan Purda – 2 ani şi 10 luni sub supraveghere, Vasile Scrob – 2 ani şi 6 luni de închisoare, Marius Todorescu – 3 luni de închisoare, Simona Todorescu – 4 luni de închisoare, care a fost contopită cu o pedeapsă anterioară de 5 ani cu executare pentru trafic de minori.

Totalul pedepselor aplicate este de aproximativ 74 de ani de închisoare.

Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Judecătorii au mai dispus anularea unui număr de 331 de documente întocmite în fals, cum ar fi adeverinţe de vechime în muncă, cărţi de muncă, dimplome de bacalaureat, diplome de licenţă.

De asemenea, s-a constatat că instituţiile păgubite, Casele de Pensii Alba, Bihor, Cluj, Sectorul 2 Bucureşti, Sectorul 3 Bucureşti, Teleorman, s-au constituit părţi civile cu suma de 2,33 milioane de lei. Cea mai mare parte din sumă (2,1 milioane de lei) sunt bani primiţi ilegal de la Casa de Pensii Alba.

Cum opera reţeaua

Membrii reţelei falsificau cărţi de muncă, certificate de calificare profesională, diplome de bacalaureat, diplome de licenţă, atestate profesionale, adeverinţe cu sporuri. Vindeau documentele la diferite persoane care doreau să primească pensie sau să le fie mărită suma. Doritorii plăteau membrilor grupării sume cuprinse între 2.000 de lei şi 7.000 de lei, în schimbul unor cărţi de muncă falsificate cu ajutorul cărora au solicitat instituţiei de stat plata pensiilor ilegale.

Cea mai mare pensie ilegală, de 2.500 de lei/lună, a fost plătită timp de doi ani unui „pensionar“ care nu a avut niciodată carte de muncă.

Citeşte şi Dosarul pensiilor ilegale: 115.000 de lei, cea mai mare sumă de recuperat la stat, de la un bărbat din Apuseni

În 2013, cea mai mare pedeapsă a primit-o unul dintre cei doi lideri, Constantin Toma, condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru înşelăciune în formă continuată. Pentru aceeaşi infracţiune a fost condamnat la 6 ani de închisoare Vasile Toma. Alţi doi membri ai grupării infracţionale, Alexandrina Marcela Pop şi Vasile Dacian Pop, au primit 2 ani cu executare pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată.

Citeşte şi Patru inculpați din Dosarul pensiilor ilegale, condamnați definitiv la închisoare cu executare

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Raul

    joi, 25.06.2015 at 14:01

    Alții fura milioane de euro și primesc ani mai putini decât astia.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement