Connect with us
Publicitate

Doza de normalitate

DOZA DE NORMALITATE: Inteligența artificială cu bune și cu rele. De ce ar trebui să ne preocupe acest subiect

Publicat

Unul dintre cele mai căutate subiecte în 2023 a fost inteligența artificială sau AI, acronimul expresiei în limba engleză.

De ce a început să ne intereseze atât de mult acest subiect? Pentru că orice noutate cu potențial foarte mare de a ne schimba viața în mod radical provoacă temeri și controverse iar cele două elemente sunt principalele generatoare de viralitate în mediul online.

Oamenii se tem de nou, de schimbare însă în același timp sunt fascinați de perspective. La controversele din jurul AI au contribuit pe lângă conspirationiști și oameni care au legătură stransă cu domeniul tehnologiei și care, oarecum surprinzător, au fost primii care au tras un semnal de alarmă privind pericolele pe care le presupune AI și utilizarea ei nechibzuită.

Când oameni ca Sam Altman-co-fondatorul Open AI, cei care au inventat faimosul deja ChatGPT spune că e nevoie de o reglementare a domeniului părând speriat de ce se întâmplă cu propriul produs de inteligență artificială, începi să îți pui întrebări. Când lui i se alatură nume ca Bill Gates sau Elon Musk, întrebările se înmulțesc.

În pregătirea Forumului Economic Mondial de la Davos de anul asta, o echipă de experți în scenarii globale de risc au pus pe locul doi ca potențial declanșator al unei crize globale de proporții chiar dezinformarea produsă și supra alimentată de inteligența artificială în cel mai important an electoral din istoria omenirii.

Și, da, se pare că acesta este unul dintre marile pericole care vin odată cu creșterea inteligenței artificiale: un val imens și de neoprit de informații false care pot provoca tulburări sociale, lovituri de stat, războaie civile și alte nenorociri. Pentru că oamenii sunt tot mai ușor de influențat și e tot mai ușor să ajungă la mase extrem de mari de oameni mesaje false generate și disseminate cu ajutorul AI de răuvoitori.

Gândiți-vă cât e de greu acum să faci diferența dintre un video real și unul fals. Cât de ușor se pot pune vorbe în gura oricărui politician cu ajutorul unui soft aflat la îndemâna oricui. Cât de ușor se pot porni războaie, greve, revolte cu mesajele potrivite. Acesta este de fapt cel mai mare pericol ce poate fi generat de AI. Nu poveștile din Terminator în care roboții ne fugăresc pe străzi.

AI înseamnă însă nu doar pericole. Înseamnă și o șansă uriașă pentru omenire să resolve multe probleme la care nu aveam răspuns. Cu ajutorul AI se vor descoperi tratamente la boli care acum sunt incurabile. AI ne va ajuta să dezvoltăm tehnologii nepoluante. De exemplu recent s-a descoperit cu ajutorul AI un nou electrolit care permite fabricare bateriilor de mașini electrice cu 70% mai puțin Litiu, un element chimic foarte greu de obținut.

AI va schimba viața noastră dar mai ales a copiilor noștri. Și da, vom fi nevoiți să adaptăm școala la o piață nouă a muncii pentru că multe meserii vor dispărea din cauza AI. Dar nu trebuie să ne speriem … așa s-a întâmplat și la prima revoluție industrială, așa s-a întâmplat la descoperirea internetului și viața noastră ca specie s-a îmbunătățit constant. Și vor fi meserii pe care AI nu le va putea face niciodată. Nu cred că te vei duce vreodată la un psiholog robot de exemplu. Iar Chat GPT nu-ți va tencui niciodată casa.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax