EDUCAȚIE
Elevii, studenții și doctoranzii români din străinătate vor avea asigurare medicală în țară
Elevii, studenții și doctoranzii care studiază în străinătate vor beneficia de asigurare medicală când vin în România precum cei care învață în țară, potrivit unui proiect adoptat de Parlament.
Această măsură vine ca o schimbare semnificativă pentru mulți tineri care, până acum, se confruntau cu dificultăți în obținerea unor servicii medicale gratuite sau subvenționate în țara natală.
Noua reglementare – egalitate de tratament între studenții din țară și cei din străinătate
Conform noului proiect, elevii, studenții și doctoranzii români din străinătate vor fi incluși în sistemul de asigurări sociale de sănătate al României atunci când revin acasă în timpul vacanțelor sau al altor perioade de repaus între cursuri.
Până acum, studenții din afara țării erau, de multe ori, nevoiți să plătească pentru tratamente medicale sau să se bazeze pe asigurări private, lucru care nu este întotdeauna accesibil din punct de vedere financiar.
Beneficii pentru tinerii români care studiază în străinătate
Această măsură este considerată o schimbare pozitivă și o recunoaștere a valorii educației pe care tinerii români o dobândesc în afara țării. Având acces la asigurare medicală în România, aceștia vor putea beneficia de servicii medicale fără să fie împovărați de costuri suplimentare.
Impactul asupra sistemului de sănătate
Se preconizează că numărul tinerilor care vor accesa servicii medicale pe durata vacanțelor în România va crește, având în vedere că, până acum, mulți dintre aceștia evitau să facă controale sau să acceseze servicii medicale de teama costurilor.
Un semnal de susținere pentru tinerii din România și străinătate
„Este o lege pe care am introdus-o în urmă cu aproape doi ani şi care s-a mişcat foarte greu pe circuitul parlamentar, dar mă bucur că, înainte de închiderea actualului ciclu legislativ, ea a fost adoptată”, susține Nicoleta Pauliuc, senator PNL.
Ea susține că este normal ca toţi tinerii sub 26 de ani care sunt studenţi să beneficieze de asigurare de sănătate şi dacă învaţă în România, şi dacă învaţă în străinătate.
„Mai ales că suntem ţara din UE cu cel mai mic procent de absolvenţi de studii superioare – doar 18% din populaţia cu vârsta cuprinsă între 25 şi 74 de ani la o medie europeană care depăşeşte 30%”, a adăugat senatorul PNL.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.