Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Explozia de la Crevedia: Procurorul general, detalii despre anchetă. Cum s-a întâmplat tragedia cu 2 morți și 58 de răniți

Publicat

Doi oameni au murit și 58 de răniţi, dintre care 39 pompieri în urma exploziei de la Crevedia din noaptea de 26 august. Zece victime sunt în stare gravă.

Trei mii de locuitori au fost evacuați de pe o rază de 800 de metri. O școală aflată în apropiere și câteva case au fost distruse.  A fost activat Mecanismul european de protecție civilă pentru transferul răniților în străinătate, iar primii pacienți au fost deja transferați în spitale din străinătate.

Parchetul General a preluat ancheta, iar Raed Arafat a declarat că celula de criză va continua să funcționeze cât va fi nevoie. Din primele cercetări, a reieșit că stația GPL nu mai avea autorizație din 2020. Unul dintre actionarii principali este fiul primarului PSD din Caracal.

DNA deschide anchetă pentru abuz în serviciu

DNA va deschide o anchetă pentru suspiciuni de abuz în serviciu, care vizează modul în care autoritățile de control au verificat cum își desfășoară activitatea firmele care manevrează substanțe periculoase, ulterior sesizărilor ISU Dâmbovița
ACTUALIZARE 19.49 Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a deschis un dosar penal privind posibile fapte de corupţie în rândul unor funcţionari cu atribuţii de control în urma exploziilor de la Crevedia, judeţul Dâmboviţa.

„Direcţia Naţională Anticorupţie a deschis dosar penal in rem pentru abuz în serviciu, în care investighează posibile fapte de corupţie ale unor funcţionari cu atribuţii de control”, au menţionat sursele citate de Digi24.ro

Fosta stație GPL din Crevedia nu mai avea autorizație de mediu de aproape 3 ani

Agenția Națională pentru Protecția Mediului transmite că fosta stație GPL, care a provocat dezastrul de sâmbătă seara, din județul Dâmbovița, nu ar mai fi trebuit să funcționeze din data de 14.10.2020, după ce titularul a notificat Agenția de Protecție a Mediului din județ cu privire la încetarea activității în punctul de lucru din Crevedia.

Procurorul General al României: Ce au descoperit până acum anchetatorii

Procurorul General al României Alex Florența a anunțat duminică seara ce au descoperit anchetatorii după primele investigații în cazul tragediei de la Crevedia. Florența a explicat că explozia a fost declanșată din cauza unui șofer care a vrut să mute gaz cu un furtun într-o cisternă goală.

Potrivit Procurorului General, societatea are 25 de puncte de lucru în toată ţara, unul dintre ele în Crevedia, unde era şi un sediu de birouri, dar care şi-a pierdut autorizaţia ISU în 2020 şi s-a solicitat închiderea acestuia. Sâmbătă, la firma din Crevedia erau patru angajaţi de origine nepaleză, care în acte erau angajaţi la alte puncte de lucru.

Desfășurarea Anchetei

Ancheta este coordonată de specialiști de la Investigații Criminale și Infracțiuni Economice. În plus, martorii sunt audiați la IGPR, iar percheziții sunt în curs la Primăria Crevedia, puncte de lucru ale societății din București și la reședințele celor doi acționari ai firmei.

Obiectivele Anchetei

Procurorul General a subliniat că principalele obiective ale anchetei sunt identificarea activităților neconforme derulate de societate la punctul de lucru din Crevedia și verificarea modului în care s-au realizat controalele după închiderea acestuia.

Deși ancheta este în plină desfășurare, gravitatea situației și implicarea mai multor instituții evidențiază importanța pe care o are clarificarea cauzelor acestei tragedii.

Procurorul General a adăugat că dosarul urmăreşte infracţiunea de distrugere din culpă iar ancheta este derulată de specialişti de la Investigaţii Criminale şi Infracţiuni Economice. În acelaşi timp, sunt audiaţi martori la IGPR şi au loc percheziţii domiciliare, inclusiv la Primăria Crevedia, la punctele de lucru ale societăţii din Bucureşti şi la reşedinţele celor doi acţionari ai firmei.

Filmul tragediei de la Crevedia, prezentat de Procurorul General

Din investigațiile făcute până în prezent, reiese că, în incinta punctului de lucru al societății, se obișnuia, în anumite situații, ca angajații societății să efectueze, chiar și după închiderea punctului de lucru pentru neregulile constatate anterior, diferite operațiuni de transfer a GPL dintr-o cisternă în alta sau în alte dispozitive.

În data de 26 august, în clădirea din curtea fostului punct de lucru erau cazați în dimineața zilei de 26 august 4 angajați ai societății, de origine nepaleză, angajați ai firmei, dar figurând scriptic la alte puncte de lucru decât cele la care se aflau.

În jurul orei 8.30, un angajat al societății care se ocupă în general de administrarea clădirii se prezintă la punctul de lucru din Crevedia, unde erau 2 cisterne goale parcate, fără cap de livrare.

În intervalul 12-14.00 au sosit din cursa de livrare alte două autocisterne, parcate pe marginea șoselei, în diferite poziții prin apropiere

În jurul orei 18.00, a apărut o a treia autocisternă, încărcată cu gaz, care a fost parcată în curte, lângă cele două cisterne goale deja existente.

Șoferul i-a explicat angajatului de la punctul de lucru că avea o problemă la mașină, justificând că ar avea o roată blocată, motiv pentru care ar fi intenționat să transfere gazul din acea cisternă în una dintre cisternele goale din punctul de lucru, sens în care a cerut să discute cu șoferul autocisternei, care se afla în clădirea de birouri.

Cei doi șoferi se întâlnesc, se cunoșteau ambii angajați ai societății, și inițiază transferul de gaz dintr-o cisternă în cealaltă, montând în acest scop un furtun de livrare.

Când a apărut prima sursă de foc

În condiții care nu sunt pe deplin elucidate, pentru că cercetarea nu este finalizată, sub cisterna care era alimentată, încărcat gazul, a apărut o sursă de foc.

Angajatul normal al punctului de lucru remarcă acest aspect și a intrat în clădirea de birouri pentru a le cere celor 4 angajați nepalezi să iasă afară.

Apoi le cere să meargă cu el în stradă, el încercând împreună cu cei 4 angajați nepalezi să oprească traficul în apropiere, temându-se de un potențial incident major, în timp ce cei doi șoferi erau lângă autocisterne și încercau să stingă incidendiul.

Prima explozie a împins flăcările până în stradă

La scurt timp după ce ies în stradă, la tentativa de oprire a autoturismelor, are loc prima explozie, foarte puternică, despre care martorii oculari spun că a împins flăcările până în stradă și a produs primele victime ale incidentului de aseară.

În interval de circa o oră încep să și facă apariția diferite echipaje de poliție, mai multe mașini de pompieri, care încep să securizeze zona, încercând să facă intervenția de eliminare a incendiului și sursei de risc.

A doua explozie

Ulterior acestui moment, are loc a doua a explozie care duce la un număr mai mare de victime și avarierea severă a bunurilor din jur și a două imobile

Aceasta este situația de fapt care rezultă până acum din probatoriul administrat. Dosarul de urmărire penală urmărește infracțiunea de distrugere din culpă, având ca urmare un desastru, un dezastru înțelegându-se în accepțiunea Codului penal inclusiv situația când un astfel de eveniment are ca urmare moartea sau vătămarea a două sau mai multe persoane.

Până acum, nimeni nu are calitatea de suspect

Procurorul General a mai spus că până în acest moment nimeni nu are calitatea de suspect.

Acesta a mai spus că din datele existente și măsurători ar putea fi încă emisii de gaz de la una dintre cisternele aflate în incintă.

Perimetrul a fost securizat, iar până când specialiștii de la ISU nu vor constata că este înlăturat orice pericol de intervenție s-a decis să nu se riște viața oamenilor din echipă.

Cercetarea la fața locului se derulează în perimetrul de siguranță, iar locul va fi asigurat peste noapte, până la momentul dispariției oricărei stări de pericol, să nu existe pericol pentru echipa care trebuie să facă cercetare.

Martori audiați la IGPR, percheziții la Crevedia

Duminică au fost mai mulți martori cu potențial probatoriu, fiind audiate mai multe persoane la IGPR și urmând să fie audiați și alți martori.

Sunt în derulare mai multe percheziții domiciliare la Primăria Crevedia, la unul dintre punctele de lucru ale societății și la reședințele de fapt ale celor doi administratori ai societății.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 28.08.2023 at 11:33

    O singură concluzie se poate trage,acolo unde este PSD nimic nu este normal, jale peste tot. Dar lumea s-a obişnuit cu nenormalitatea şi aşteaptă cu nerăbdare să le dea votul la anul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax