Actualitate
Exponatul lunii noiembrie 2024 la Muzeul municipal „Ioan Raica” Sebeş: „Turnul de la mănăstire”, tablou de Hermann Meuselbach
Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș este tabloul „Turnul de la mănăstire”, realizat de pictorul Hermann Meuselbach (1858-1924), în primii ani ai secolului XX.
În această compoziție, Hermann Meuselbach a redat Turnul Octogonal și un fragment de curtină, elemente ale sistemului defensiv medieval al Sebeșului, așa cum le vedea din grădina casei sale, la începutul secolului XX.
Turnul, datând din veacul al XVI-lea, este situat în colțul de nord-est al fortificației orașului Sebeș, în imediata vecinătate a fostei mănăstiri dominicane, iar la momentul realizării lucrării, acestuia îi lipsea acoperișul, distrus probabil în confruntările din timpul Revoluției de la 1848-1849, fără a mai fi reparat ulterior.
Tabloul „Turnul de la mănăstire”
Lucrarea, intrată în patrimoniul muzeului în anul 2001, are următoarele date tehnice:
- tehnică mixtă pe carton
- dimensiuni: 70,5 x 50 cm
- semnat – dreapta-jos, cu negru: „Hermann Meuselbach”
- nedatat.
Pe verso, lucrarea poartă o etichetă originală, scrisă de pictor, cu următorul text: „DerKlosterturm von Mühlbach im Herbst. Originalbild in Kohlenfarben” (Turnul de la mănăstire, toamna. Culori de cărbune).
Descrierea lucrării
Lucrarea este extrem de elaborată, fiind realizată în maniera specifică autorului, adică abundând în detalii. A reprodus extrem de fidel atât turnul, în cazul căruia a redat inclusiv vegetația care creștea în partea superioară a zidurilor, cât și grădina casei.
De altfel, în ciuda faptului că este vorba de un peisaj de toamnă, Hermann Meuselbach a acordat o mare atenție grădinii sale, care, spre vest, se întindea până la bazele curtinei și turnului.
Deși vegetația era destul de săracă în acea perioadă a anului, autorul a reprodus, extrem de minuțios, întreaga suprafață a grădinii.
O mare parte a acesteia era ocupată de straturi pentru legume, având numeroși araci înfipți în pământ (aprox. 120), pe care i-a și reprodus, fiecare fiind tratat individual. Accesul în această zonă era precedat de o pergolă, pe care creștea o plantă cățărătoare, redată și ea extrem de detaliat.
Cine a fost Hermann Meuselbach
Hermann Meuselbach a fost un pictor peisagist care a activat în Transilvania la sfârșitul secolului al XIX-lea și în primele două decenii ale celui următor. A fost cunoscut contemporanilor săi, în special în zona Sebeșului, unde a trăit aproape întreaga viață.
S-a născut în 28 ianuarie 1858, în Germania, la Eischleben şi a studiat artele frumoase la Școala Saxonă de Artă din Weimar. În 1881 a emigrat în Transilvania, devenind profesor de desen la Gimnaziul Evanghelic din Sebeș, unde a activat până în 1911, când s-a pensionat.
În timpul liber se dedica picturii, imortalizând numeroase peisaje atât din localitatea adoptivă, cât și din împrejurimile acesteia. A încetat din viață la 12 noiembrie 1924, în orașul Sebeș, unde, de altfel, a și fost înmormântat.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News