Connect with us
Advertisement

Cugir

Fabrica de Arme Cugir, ACHITATĂ pentru ucidere din culpă. Familia unei femei decedate, lăsată fără despăgubiri morale

cugir

Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia a achitat Fabrica de Arme Cugir pentru infracțiunea de ucidere din culpă, dar i-a aplicat o amendă penală în valoare de 100.000 de lei. 

Familia victimei rămâne fără despăgubirile pe care le primise printr-o decizie anterioară.

Decizie a instanței în dosarul morții unei femei în poligonul subteran de încercare al Fabricii de Arme Cugir. Tragedia s-a întâmplat acum 5 ani.

Între timp au fost audiați martori, au fost realizate expertize și a existat chiar o decizie a unei instanțe inferioare.

Curtea de Apel Alba Iulia a menținut marți, 19 decembrie, pedeapsa amenzii penale în valoare de 100.000 de lei pentru fapta de „neluare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă”.

A anulat însă despăgubirile pentru familia victimei.

De menționat că, anterior, Judecătoria Alba Iulia, a dat o altă soluție: fabrica a fost obligată și la plata unei amenzi 140.000 de lei pentru ucidere din culpă. Prin contopire a rezultat o amendă finală în valoare de 173.333 lei, care includea și un spor de 33.333 lei.

De asemenea, magistrații de la Judecătorie au obligat inițial Fabrica de Arme și la plata a 110.000 de euro, daune morale către familia femeii decedate: 50.000 de euro pentru soț și câte 30.000 de euro pentru cele doua fiice.

Motivul achitării

Situația a fost întoarsă la Curtea de Apel Alba Iulia. Instanța a achitat societatea pentru infracțiunea de ucidere din culpă, decizie care a anulat total daunele morale pe care ar fi trebuit să le primească părțile civile.

Motivul achitării este articolul din Codul de procedură penală care prevede că fapta nu este prevăzută de legea penală.

Fabrica de Arme SA, companie de stat de la Romarm, a fost trimisă în judecată în aprilie 2021, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pentru săvârșirea infracţiunilor de ucidere din culpă, distrugere din culpă și neluarea măsurilor legale de sănătate şi securitate în muncă.

Fapta de distrugere s-a prescris, între timp.

Numele victimei era Adela B. Ea era piroarătătoare, avea 50 de ani, era mama a două fete.

În secția respectivă se lucra în două schimburi și acolo munceau două tipuri de angajați: trăgători și încărcători (piroarătători).

Ce s-a întâmplat la fabrică: o femeie a decedat în tunerul subteran

„La data de 12.11.2018, în jurul orei 10.30, în timp ce angajații schimbului întâi și doi efectuau trageri în scopul verificării armamentului, la linia de tragere nr. 7 din cadrul tunelului subteran nr.4 al Atelierului de probe – tragere, s-a produs o explozie urmată de un incendiu care s-a extins imediat la întregul atelier” se precizează în rechizitoriul Parchetului.

Alba24 a scris despre accindent AICI și a stat atunci de vorbă cu soțul victimei.

YouTube video

 

Angajata B. nu a mai reușit să se evacueze, decedând în urma intoxicației acute cu monoxid de carbon, totodată incendiul punând în pericol viața celorlalți angajați, creându-se și un prejudiciu material în valoare de peste 117.577,5 lei societății angajatoare”, se precizează în rechizitoriul Parchetului.

Potrivit procurorilor, evenimentul a fost generat de un incendiu al materialelor de combustie contaminate cu pulbere nereacționată rezultată în urma tragerilor cu armament, având ca sursă de aprindere flacăra și particulele incandescente evacuate la gura țevii în urma tragerii.

Niciun vinovat, la patru ani de la mutilarea unei angajate a Fabricii de Arme Cugir, în urma unui accident. Ce s-a întâmplat

În final, instanța a considerat că victima s-ar fi putut salva dacă se evacua împreună cu ceilalți colegi și dacă nu s-ar fi întors în sala unde erau vestiarele angajaților.

Cum a motivat Curtea de Apel Alba Iulia, decizia

„Propria decizie a victimei de a nu se feri de pericol, este de natură a exclude răspunderea penală a inculpatei Fabrica de Arme SA şi implicit vreo legătura de cauzalitate între omisiunea acesteia de neluare a măsurilor legale de sănătate și securitate în muncă şi decesul victimei survenit în incendiu.

Victima a fost alertată de către martorul (…) să iasă afară, însă aceasta n-a mai reuşit și fiind cuprinsă de panică, s-a întors din camera Funcţionare, în camera CTC (unde era vestiarul ei), probabil pentru a-şi recupera lucruri personale, dar, din cauza fumului generat în urma arderii pe care l-a inhalat, nu a mai reuşit să părăsească încăperile poligonului subteran, decedând ca urmare a intoxicației acute cu monoxid de carbon”, astfel a motivat Curtea de Apel, decizia de achitare pentru ucidere din culpă.

Potrivit instanței, „au existat la faţa locului alte cel puţin 13 persoane care ar fi putut avea aceeaşi soartă ca victima dacă nu s-ar fi ferit de pericol şi nu ar fi respectat planul de evacuare, acţiunile lor de autosalvare, respectiv evacuare fără a suferi nici un accident, ce dovedeşte timpul suficient pentru evacuare a întregului personal”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement